brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Moet dat nou?

Nederlands elftal vernedert wereldkampioen Spanje, kopte Trouw zaterdagmorgen. Dat de Oranjegekte nu al zijn top bereikt, is tot daar aan toe. Ik zag gisteren al een stel met een baby met een oranje rompertje aan! Maar dat mijn krant het woord vernederen gebruikt, overrompelde me. Vroeger won of verloor je een wedstrijd. Maar je tegenstander vernederen, moet dat nou?

Rina Brants Hoofddorp

Voetbalgek

Het Nederlands elftal heeft pas de eerste van de zeven wedstrijden gewonnen. Men is meteen helemaal uitzinnig en gelooft dat het WK al gewonnen is. Nog zes wedstrijden te gaan! Dat kan nog makkelijk een deceptie worden. Waarom is men zo uitzinnig bij die eerste gewonnen wedstrijd en staan de kranten er vol van? Waarom krijgen de hockeydames die op een fantastische manier het WK hebben gewonnen niet zo'n onthaal van het Nederlands publiek en de media? Is het Nederlandse volk zo voetbalgek dat het de realiteit uit het oog verliest en geen waardering kan opbrengen voor grootse prestaties bij andere takken van sport?

Ik feliciteer de hockeydames met hun glorieuze overwinning. Van het Nederlands voetbalelftal moet ik dat nog maar zien.

Harry Rijpkema Amsterdam

Voetbalhater

Nu een voetbalfan als Jan Brouwer de Koning kritiek durft te uiten op de hoeveelheid tekst in Trouw over het WK voetbal (Brieven, 14 juni), durf ik als voetbalhater ook iets te zeggen. In het verleden heb ik ook al eens mijn ongenoegen geuit, maar dat heeft Trouw gewoon naast zich neergelegd. Kom op, Trouw, wees sportief en leg jezelf wat beperkingen op. Ook zou het prettiger zijn alle teksten uitsluitend te plaatsen op de sportpagina's en er niet de gehele krant voor te gebruiken. Waarom ik een hekel aan voetbal heb? Wel, het gaat alleen om geld, om heel veel geld.

Tilly Moreel Ridderkerk

Lof voor Vughterstede

Ik kan met mijn zeer positieve ervaringen met het verzorgings- en verpleeghuis Vughterstede in Vught het genuanceerde oordeel van bestuurder Tinie Kardol (Trouw, 13 juni) volledig onderschrijven. Mijn zus kreeg in haar periode in 'Vughterstede' alle persoonlijke aandacht en liefde die mogelijk was en waarvan zij ondanks haar dementie toch genoot. Het was voor haar geen fijne tijd na een druk en werkzaam leven, maar wij waarderen nog steeds directie en personeel van dit tehuis voor de fantastische wijze waarop mijn zus liefdevol is opgevangen en begeleid. Ook de communicatie met en naar de familie toe was gewoon goed. Staatssecretaris van Rijn: laat 'Vughterstede' dan maar als positief model fungeren hoe het met de huidige middelen wel kan.

Leo Langenhoff Cuijk

Vertrekpremie

Je mag toch aannemen dat de heer Van Woerkom uit eigen beweging en motivatie opteerde voor de functie van nationale ombudsman. Overigens gaat hij er wel fors op achteruit: van ruim 25.000 euro bruto per maand naar 10.123 euro. Maar waarom heeft Van Woerkom bij ontslag op eigen verzoek, verzekerd van een andere baan, eigenlijk recht op een vertrekpremie (Trouw, 14 juni)? Louter en alleen omdat dit ooit de afspraak was ? Waarom maken raden van commissarissen dit soort afspraken met hun bestuurders?

Wichert van Dijk Utrecht

Tijd ver vooruit

Eigenlijk was prins Bernhard zijn tijd ver vooruit. Toen wij niets wisten over de hoge bonussen en vertrekpremies bij onder andere de banken, zorginstellingen en woningcorporaties, regelde Bernhard zijn zaakjes al. Na de Lockheed-affaire komt nu naar boven dat hij reeds lange tijd geleden eigendom van Juliana heeft verkocht en de opbrengst in eigen zak heeft gestoken (Trouw, 12 juni). En wij als getrouwe Hollanders maar op 30 april zwaaien naar deze Bernhard, die in hoog aanzien stond.

Cees Bax Barendrecht

Ongelijkheid

Wat een onaangenaam gedachtengoed verspreiden de filosofen Sebastien Valkenberg (de Verdieping, 2 juni) en Pieter Hoexum (Opinie, 13 juni) door te stellen dat ongelijkheid een inspiratie- bron kan zijn.

Dat laatstgenoemde Nietzsche en Kant van stal haalt om aan te tonen dat na-ijver een drijfveer is van (met name economisch) wenselijk gedrag, laat vooral het failliet zien van deze oude denkers voor onze moderne tijd. Laten we hopen dat de denkers van de toekomst hun inspiratie halen uit verhevener idealen. De wil om goed te doen bijvoorbeeld, voor zichzelf en hun naasten.

Wendy Schouten Den Hoorn

Compliment

De badinerende toonzetting van Nuwera Youskines column over het programma 'Seks en de zonde' (Religie & filosofie, 5 juni) was in wezen één groot compliment aan het adres van programmamaakster Femke Halsema.

Bas Veerman Emmeloord

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden