Brieven

Chocoladeletters
Hè, wat een onaardige strip over Anton Dingeman die Fair Trade chocoladeletters koopt, plaatste Trouw dinsdag! En dat terwijl Verkade en andere chocolademerken inmiddels zijn overgegaan op eerlijke, Fair Trade chocolade. Het is bewezen, dat boeren en producenten in derdewereldlanden door Fair Trade een menswaardig leven kunnen leiden. Dat heeft Trouw ons onlangs in de Fair Trade Week met de prachtige Fair Trade-bijlage ook weer duidelijk gemaakt. Waarom dan zo'n onzinnige strip?

Gusta de Jong-Bakker Wereldwinkel Linschoten

Shell en Borssele
Telegraaf-koppen in de Verdieping, dat is toch wel het laatste wat ik van de redactie van Trouw verwacht. Na een paginagroot semi-interview (12 november) over de veiligheid van de kerncentrale Borssele met twee hoofdfunctionarissen van de centrale zegt het hoofd nucleaire veiligheid Jan van Cappelle: "Ik denk dat een bedrijf als Shell meer geheimen kent." Vervolgens wordt door de redactie met grote letters boven het artikel de tekst geplaatst 'Shell heeft meer geheimen dan Borssele'. Een ongegronde en niet beargumenteerde constatering van de schrijvers van het artikel. Is dit berichtgeving of stemmingmakerij?

Cees Visser Marken

Synode en hel (1)
Het is terecht dat de PKN de hel niet afschaft. Want dan hadden ze ook de hemel moeten afschaffen. Het spreken in de Bijbel over de hel, is net als bij de hemel, geloofstaal. Daarom horen hel en hemel bij elkaar. Omdat het geloofstaal is verwijst het op geen enkele wijze naar een concrete plaats, waar dan ook, waar mensen voor eeuwig zullen 'branden'. De hemel in de Bijbel verwijst naar het goede, het goddelijke, hier op aarde. De hel verwijst, als geloofstaal, naar al het kwade, het onrechtvaardige hier op aarde Het is aan mensen om de hel af te schaffen, door te streven en te werken aan rechtvaardigheid.

Gerhard ter Beek Westerbork

Synode en hel (2)
Kerklid Daaf Bokhout wil het geloof in de hel afgeschaft zien, maar de generale synode van de PKN verwerpt dit voorstel. De hele affaire doet denken aan het satirische lied 'Drie kleine kettertjes' (uit 1968!) van cabaretier Fons Jansen. Hij zingt over drie kettertjes die niet in de hel geloofden en derhalve op onzachte wijze in aanraking kwamen met allerlei kerkelijke gezagsdragers. Wanneer ze uiteindelijk voor de hemelpoort staan, krijgen ze ook een flinke uitbrander van Petrus, die vervolgens een hilarisch-wrange conclusie trekt. Want: 'Hoe kon de hel volgens u niet bestaan? U komt er zoëven vandaan!'

E. Anneyes Harderwijk

Tanja Nijmeijer (1)
Dat was wel even schrikken maandagmorgen. Op de voorpagina een foto en een groot artikel over mevrouw Nijmeijer. Zij mag haar verhaal doen en het lijkt net of de journalist niet weet dat de Farc een misdadige organisatie is.

Ik raad Edwin Koopman aan het boek 'Zelfs aan de stilte komt een eind' van Ingrid Betancourt te lezen. Dan zal hij in het vervolg er wel voor passen een soort propagandstuk over moordenaars en criminelen te schrijven die het zogenaamd opnemen voor de armen, vijftig jaar lang.

Ad Mol Wijk en Aalburg

Tanja Nijmeijer (2)
Politiek-correct Nederland heeft er weer een boegbeeld bij! Dat Tanja Nijmeijer, naar eigen zeggen, nog nooit iemand heeft gedood of zelfs gewond, moet ik maar voor waar aannemen. Wel merk ik dat ze onvoorwaardelijk trouw zweert aan een bende die ontvoeringen met moord, afpersingen en grootscheepse harddrugshandel tot haar handelsmerken heeft gemaakt. Waarom dit kennelijk voorpaginanieuws is, blijft voor mij een raadsel.

L. Lobbes Hardenberg

Internetpastoraat
Het is een goede zaak dat de Protestantse Kerk aan internetpastoraat begint (Trouw, 13 november). Er is daarmee in Nederland al enige ervaring opgedaan. Drie jaar geleden is de Protestantse gemeente Breda begonnen met het ontwikkelen van de website NoorderlichtBreda.nl, als plek van speelse zingeving buiten de muren van het kerkgebouw. Er zijn speciale internetpastores aangesteld. Inmiddels bestaat de website bijna twee jaar.

Berthe van Soest Hoofddorp

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden