Brieven

'Ik moet voort', net als Berta
Wat goed dat in de rubriek 'Naschrift' niet alleen bekende mensen herdacht worden. Met waardering en ontroering las ik maandag het in memoriam van Berta Makkinga (84), die op haar 27ste met vijf kinderen als weduwe verder moest en met schoonmaken haar gezin moest onderhouden, in een tijd dat er nog geen uitkering voor weduwen en wezen bestond. Deze sterke vrouw had een levensmotto mee om 'U' tegen te zeggen: "Ik moet voort". Wat zou ik het veel mensen gunnen om net als Berta met deze woorden de draad van het leven weer op te pakken na een periode van depressies. Geen ellenlange therapieën, maar een kordaat 'Ik moet voort'.

Nelly Tangenbergh Den Bosch

Desmond Tutu en de tranen
Zelden sla ik de tv-recensies van Willem Pekelder over. Zo ook de recensie over het optreden van bisschop Tutu bij 'NTR College Tour'. Wat ik (73, atheïst) niet voor mogelijk had gehouden was dinsdag het moment dat, al lezende, het achter mijn ogen ging branden. Tranen? Nee hè? Nou, nét niet; maar de emotie was er wel degelijk. Ja, met een knuffelbisschop - zoals Pekelder hem noemt - als Desmond Tutu in mijn omgeving zou ik hoogstwaarschijnlijk weer even hartstochtelijk kunnen geloven als vijftig jaar geleden. Willem Pekelder maakte wat los. Of was het toch Tutu?

Bert van Maaren Weert

Onbeantwoorde wielervragen
Het tv-verslag van het WK wielrennen dames gemist. Daarom de maandagkrant met extra nieuwsgierigheid opengeslagen, met de hoop een verslag van de wedstrijd te kunnen lezen. De kop 'Met militaire precisie.....' belooft veel. Hoe kwam het wedstrijdplan in de praktijk tot uitdrukking? Was er sprake van een kopgroep? Hoe lang al? Een sprint? Met wie? Wat was de inbreng van de andere Nederlandse dames? Van der Breggen werd 5e; Van Vleuten 11e. Wat was hun rol? In het artikel volstrekt niets van dat al. Achtergrondinformatie die bij wijze van spreken al dagen van tevoren in concept gereed had kunnen liggen. Was uw verslaggever niet ter plekke? Bij het verslag van de Van Dam tot Damloop een enigszins vergelijkbare constatering.

Klaas Benschop Huizen (N-H)

Terug naar opleidingsschool

'Ziekenhuizen overtreden regels voor hygiëne' (Trouw, 21 september). De inspectie voor de volksgezondheid gaat er aandacht aan besteden, jawel, alweer. Begin jaren negentig is, ondanks veel protesten, de praktijkbegeleiding vanuit de interne opleidingen opgeheven. Met als gevolg dat speciaal opgeleide verpleegkundigen die de leerlingen begeleidden en de regels bijbrachten, zijn wegbezuinigd. Ook de opleidingen zijn gesloten, de leerlingen lopen alleen nog stages. We zullen terug moeten naar de opleidingsschool in het ziekenhuis zelf en naar de onvolprezen en goed geschoolde praktijkbegeleid(st)ers, die hart voor hun vak hadden.

Cor Lem Hoogeveen

Rellen in Haren (1)

Hoe een tweede 'Haren' te voorkomen? Door net zo te reageren als op de jarenlange terreur van voetbalvandalisme. Er moet op korte termijn een duidelijk en slagvaardig scenario voor dit soort gebeurtenissen worden bedacht, dat ieder gewenst moment uit de kast kan worden getrokken. Op welke manier er gereageerd moet worden zal afhangen van de ervaringen die men heeft opgedaan tijdens het incident van vrijdag, en eerder.

Hans Beumer Zutphen

Rellen in Haren (2)
Uiterst merkwaardig, dat opinieartikel (Podium, maandag) waarin twee communicatie-adviseurs beweren dat de autoriteiten in Haren zich hebben opgesteld 'als zure ouders' die de jongeren geen alternatief feestje gunden. Sinds wanneer is de gemeente de ouder van verveelde lui die zichzelf niet kunnen vermaken? Impliciet geven de schrijvers in elk geval aan dat de relschoppers onvolwassen gedrag vertoonden.

Hilde van Dijk Dordrecht

Rellen in Haren (3)
Met de jarenlange ervaring van de buurtgemeente Assen in het achterhoofd had Haren zijn voordeel kunnen doen en zijn inwoners veel ellende kunnen besparen. In de nacht vóór de TT-nacht boekt Assen nog steeds verbluffend resultaat met muziekoptredens en wedstrijden. Die bieden de nachtelijke bezoekers de nodige afleiding.

Jan Visscher Westerbork

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden