brieven

Plato en comazuipen
Bij het lezen van 'Comazuipen als goedkoop grondrecht' (Trouw, 26 juni) moest ik denken aan een boek over Plato's afkeer van democratie. In 'Plato. De strijd tegen het democratisch beest', schrijft Gerard Koolstijn hoe het democratische systeem volgens de grote filosoof 'politici dwingt alleen op korte termijn te denken. Want wie tegen de verlangens van de bevolking ingaat, wordt weggestemd en vervangen door iemand die de mensen wel geeft waar ze om schreeuwen.'

In het artikel over comazuipen staat dat de Britse regering weinig lijkt te voelen voor de invoering van een minimumprijs voor alcohol, zogenaamd omdat dit zou neerkomen op ongewenst ingrijpen in het privégedrag van burgers. Maar in werkelijkheid zou er iets heel anders achter zitten: 'Drankminnende Britten zijn helemaal niet gecharmeerd van een prijsverhoging en die groep kiezers is behoorlijk groot.' Heeft Plato dan toch een punt met zijn kritiek?

Frans Eijkelhof Enschede

Geld voor goed onderwijs
Het is terecht dat Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond in Trouw waarschuwt voor de gevolgen van de nullijn voor leraren (Opinie, 26 juni). Maar het is te hopen dat de vakbond ook voldoende oog heeft voor de enorme financiële reserves die in de jaren van voorspoed zijn opgebouwd door de schoolbesturen. Het is niet voor niets geweest dat een commissie van de Tweede Kamer zich in 2009 boog over de vermogenspositie van de besturen. Maar de aanbevelingen van die commissie zijn nog steeds niet overgenomen en in de reserves van de schoolbesturen zit meer dan een miljard euro. Hoog tijd dat ook dat geld beschikbaar komt voor het werk in de klas.

Pierre Diederen Roermond

Schuddende billen
Het draaide bij het concert van Rihanna 'gewoon om de muziek', schrijft recensent Saskia Bosch (Cultuur & Media, 25 juni). Verder lees ik dat de diva 'enkele malen ferm in haar kruis tastte en flink met haar billen schudde'. Blijkbaar hoort dat ook bij het 'product' Rihanna. Een product dat, met dank aan de afdeling marketing, goed wordt verkocht. Met name het onderdeel extravagantie. Want muziek draait allang niet meer gewoon om muziek. Vraag maar aan collega-diva Lady Gaga.

Wouter van der Meijde Bergschenhoek

Kabinet, stop met zoeken
Het kabinet is wanhopig op zoek naar geld. Er is een oplossing die de overheid gigantisch veel geld bespaart: hervorming van de arbeidsmarkt. Herverdeel de steeds schaarser wordende beschikbare arbeidsplaatsen zodanig dat er per huishouden één kostwinner is. Verplicht werkgevers om bij ontslag of bij het aannemen van personeel te kijken of de partner van de (potentiële) werknemer ook werk heeft. Is dat niet het geval, geef dan voorrang aan deze persoon. Als elk huishouden één inkomen uit betaalde arbeid heeft, is de overheid geen geld kwijt aan WW- en bijstandsuitkeringen, heeft elk huishouden zekerheid van inkomen en hoeft men daardoor niet de hand op de knip te houden.

L. Pastoor Winsum

Koran in de Kamer
Voor de zoveelste keer probeert de PVV de islam een loer te draaien. Dit keer door voor te stellen de Koran uit de vergaderzaal te elimineren (Trouw, 25 juni). Gelukkig werd daar een stokje voor gestoken. Waarom stelde PVV'er Van Klaveren niet voor om de Bijbel uit de vergaderzaal te verwijderen? Blijkbaar heeft hij daartoe niet het lef omdat hij dan alle christenen over zich heen zou krijgen. Dat kost - helaas - straks stemmen. Hij heeft schijnbaar niet door dat er tussen de Bijbel en de Koran behalve verschillen ook heel wat overeenkomsten zijn.

Waarom zou de Bijbel dan wel mogen blijven?

Jan van Drie Oss

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden