Brieven

Westerling voerde slechts uit
In Trouw (15 augustus) aandacht voor een nooit uitgezonden interview met kapitein Raymond Westerling, onder wiens leiding in 1946 en 1947 zuiveringsacties zijn gehouden op Celebes. Bij herhaling worden Westerling 'oorlogsmisdaden' aangewreven. Bedenk echter dat hij als kapitein uitvoering gaf aan bevelen die zijn meerderen hebben verstrekt en dat zij van de draagwijdte van hun bevelen hebben geweten. Gelijk aan het proces van Neurenberg (1945/1946) hadden bij een Nederlands proces inzake oorlogsmisdaden bijvoorbeeld generaal Spoor, luitenant-gouverneur-generaal Van Mook, de minister van koloniën en de ministerraad van 1945-1949 in het beklaagdenbankje plaats moeten nemen.

Jan Simmer Dordrecht

Doebai niet duurzaam
Shantie Ramlal-Jagmohansingh schuift de gesuggereerde verongelijktheid van Nederland over de razendsnelle ontwikkeling van Doebai af op 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg' (Podium, 15 augustus). Volgens mij komen onze negatieve gevoelens echter voort uit het feit dat de ontwikkelingen in Doebai niet sporen met onze westerse pogingen tot het verduurzamen van de mondiale samenleving. Vier jaar geleden was ik zelf in Doebai en dan wordt de prijs voor zulke decadentie gauw duidelijk. De gebouwen bevatten vele malen meer ruimte dan nodig voor het aantal mensen dat ze gebruiken. Ze vereisen enorme hoeveelheden water, grondstoffen en energie (denk aan de hoge temperaturen en de enorme hoogten waarin wordt gewerkt). En niet te vergeten mankracht: goedkope arbeiders die werken in de moordende hitte, slapen in parkeergarages op het heetst van de dag en met hun families in armzalige kampementen buiten de stad verblijven. Aan een indoor ski-baan hoef ik waarschijnlijk niet veel woorden vuil te maken.

Mirte van Geenen De Bilt

Oer-Hollandse boerenkool (1)
Ik ben het volkomen eens met de kritische brief over boerenkoolchips in de kookrubriek (Podium, 15 augustus). Vroeger haalde ik regelmatig lekkere recepten uit Trouw. Maar de laatste jaren mag ik blij zijn als ik eens in de drie maanden een recept wil/kan bereiden. Want doorgaans worden heel vreemde ingrediënten gebruikt. Overigens, waarom is de oer-Hollandse, gezonde boerenkool niet het hele jaar door in de winkels te koop? Je kunt er zelfs salade van maken. En verse geroerbakte boerenkool met fijngehakte ui en spekjes smaakt heerlijk met pasta.

Julie Duijker Abcoude

Oer-Hollandse boerenkool (2)
De hedendaagse buurtsuper heeft inderdaad geen boerenkool in augustus. Maar in een gewone groententuin staat de wat vroeger geplante kool er al mooi bij. Daarnaast heeft een beetje thuiskok tegenwoordig een heteluchtoven van 90 cm, en daarin kun je het gerecht gemakkelijk in één keer bereiden. Trouws recepten zijn over het algemeen een uitdaging en inspireren om nieuwe gerechten te koken.

Henk Pol Tubbergen

Waar blijft kerkelijk protest?
Vrijdag worden de bandleden van Pussy Riot in Moskou mogelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar (Trouw, 15 augustus). Drie jonge vrouwen, onder wie een moeder. Veroordeeld wegens het belasteren van de kerk. Nu kun je van een land met Poetin aan het hoofd weinig anders verwachten, maar kan de kerk zelf niets doen? Moet die Russisch-orthodoxe kerk in Nederland haar stem niet tegen dit belachelijke proces verheffen? Als orthodox gelovige én als kerkgemeenschap moet je je hiervan luid en duidelijk distantiëren.

Arie Theisens Zeist

Goed herderschap
De herder die Hans Marijnissen in Buitenlui ontmoet (Trouw, 15

augustus) zegt: "Een goede kudde hoedt zichzelf...". Maar wat doet een kudde dan uit zichzelf? Die eet zomers gretig de lekkere wintervoorraad bochtige smele op. Die eet zich een cyanide-vergiftiging aan de natte vogelkers. De vreet zich dood aan het looizuur van duizend eikels. En die blijft uit schrik bij onweer onder een boom op een hoge heuvel staan. Nee, een herder die zo over zijn vak denkt, ontbreekt het aan basiskennis. Het hoeden van een kudde in het ruige veld vraagt vakbekwaamheid, waaronder gedegen kennis van de flora ter plekke.

Sjoerd Stellingwerf, oud-schaapherder Apeldoorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden