brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Miljard voor Groningen
Aardgaswinning blijkt veel schade in Groningen aan te richten. Deskundigen zeggen dat zelfs na het stoppen met boren de aardschokken nog jaren door zullen gaan. De aardgasproductie 10 procent verminderen zal dus geen effect hebben. De schade moet toch worden betaald en er komt ook nog eens één tot twee miljard minder binnen aan aardgasinkomsten. De oplossing is simpel: geef Groningen ieder jaar minimaal één miljard om de gevolgen aan te pakken en preventieve maatregelen te nemen. Ook kan de provincie er innovaties mee financieren. De werkgelegenheid en de welvaart in Groningen krijgt een flinke duw in de rug.

Henk Groeneveld Zutphen

Gedachtenspinsels
Nuweira Youskine (Religie&Filosofie, 16 januari) laat in haar column weten dat zij achter Saddam Hoessein nog wel een aardige huisvader kon zien (bij mijn weten maakte hij twee van zijn dochters tot weduwe door hun echtgenoten persoonlijk dood te schieten). In de jodenhater Bin laden (verantwoordelijk voor onder andere de 3200 doden van 11 september 2001) ziet zij nog wel een vriendelijke tuinman. Maar de Jood Ariel Sjaron is in haar ogen uitsluitend een 'genocide-pleger'; zijn dood is gerechtigheid. Het zal weinigen ontgaan dat in deze benadering impliciet gesteld wordt dat het hele Joodse volk schuldig is aan 'de genocide' van haar leiders. Ziet dan niemand dat deze gedachtenspinsels voortkomen uit dezelfde ideologie die Turkse jongeren openlijk doet belijden dat de Holocaust een zegen voor de mensheid was?

D.A. van Wijngaarden Hoek van Holland

Meten met twee maten
Een grover staaltje van meten met twee maten ben ik nog zelden tegengekomen dan de column van Nuweira Youskine over de dood van Ariël Sjaron. Een controversieel geluid laten horen in een column vind ik alleszins aanvaardbaar. Zo blijf ik op de hoogte blijf van andermans gedachten en opvattingen. Maar dan mag ik op mijn beurt ook laten weten dat ik het absoluut oneens ben met het merendeel van de opvattingen van mevrouw Youskine.

Mensje Griffioen Apeldoorn

Zelfplagiaat
De anders zo bedachtzame columnist Ger Groot vliegt lelijk uit de bocht in zijn column 'Plagiaatsoap' over het zelfplagiaat van de econoom Peter Nijkamp (14 januari). Ger Groot verwijt de universiteiten dat ze bedenkingen hebben bij zelfplagiaat en andere tactieken van wetenschappers om hun productie kunstmatig op te schroeven. Nijkamp deed niets verkeerd, vindt de columnist. Ik zie dat anders: het wordt juist een keer tijd dat universiteiten hier bedenkingen over hebben. Wetenschappelijk publiceren is voor velen een kwestie van lopendebandwerk geworden. Voor 'geniale gedachten' is in de publicatiefabriek nog amper plaats.

Ruud Abma Nijmegen

COC mist kans
Voorzitter Tanja Ineke van het COC weigert bij voorbaat om mee te gaan met de delegatie naar Sotsji. Een gemiste kans! Naar de regeringen van onderdrukkende landen, Rusland voorop, zou het zo'n mooi statement kunnen zijn. Dus COC-voorzitter, heb de moed om op uw besluit terug te komen.

Alma Mekking Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden