brieven

Vakbonden zo gek nog niet

"Breek de macht van de bonden!", roepen Patrick van Schie en Mark van de Velde agressief in Letter & Geest van 3 mei. De bonden staan inderdaad voor de gevestigde belangen van werknemers die het vaak beter hebben dan flexwerkers en zelfstandigen. Toch twee kanttekeningen.

De auteurs roepen nogal een angstbeeld op van stakende gemeenteambtenaren - maar er wordt in Nederland bijna niet gestaakt, mede dankzij die polderende vakbonden. Volgens Van Schie en Van de Velde vertegenwoordigen de bonden steeds minder werknemers: nog maar twintig procent is lid van een bond. Maar hoe zit het met henzelf? Ze werken voor het wetenschappelijk bureau van de VVD. De bonden hebben zes keer zoveel leden als alle politieke partijen bij elkaar. Van de stemgerechtigde Nederlanders is slechts 2,5 procent lid van een politieke partij. Krijgen we nu het pleidooi: breek de macht van de politieke partijen?

Christiaan Roorda Den Bosch

Superwrang

Was dat per ongeluk, de Dodenherdenking en huilend Limburg naast elkaar op de voorpagina (Trouw, 5 mei)? Superwrang. Hoog tijd toch om het hele voetbalgebeuren eens te relativeren.

Nelleke van Dijk Gouda

Schone trein

Zaterdag zijn we in de trein gestapt, gewapend met een plastic tasje en met 'hoe vies zal het zijn in de trein?' We hadden een rit van 4,5 uur voor de boeg en moesten elke keer bij het overstappen maar zien hoe de volgende trein eruitzag. Al met al is het ons reuze meegevallen. Als de directie het voorbeeld heeft gegeven om de ergste troep uit de trein te halen: petje af. Als alleen het kantoorpersoneel het heeft gedaan, verdient dat personeel wat mij betreft een deel van de bonus van de directie.

Joke Keersemaker-Maene Vlissingen

Draag het fakkelspeldje

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een prachtig speldje ontworpen: een fakkel die 'laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt'. Wat zou het mooi zijn als dit speldje bij de volgende herdenking in 2015 ook wordt gedragen door onze koning en koningin, onze minister-president én (vooral zij!) de voorzitter van het Nationaal Comité, mevrouw Leemhuis-Stout. Net als Jan Terlouw tijdens zijn indrukwekkende rede in de Nieuwe Kerk en de vele jongeren tijdens de herdenking op de Dam, die de fakkel wél op hun revers hadden gespeld.

Goos de Haan Leusden

Geen spijt van misdaad

Hoe is het mogelijk dat Atie Ridder-Visser nooit is aangeklaagd wegens de moord op een vermeende landverrader, nota bene bijna een jaar na de bevrijding. Kom niet aan met 'verwarrende en onoverzichtelijke tijden', want de echte landverraders waren al snel te grazen genomen, en terecht. Zelf noemt Ridder zich "een nogal oppervlakkig iemand" (Verdieping, 3 mei). Uit het hele verhaal spreekt inderdaad geen enkel idealisme, alleen maar avontuur. O ja, ze zegt nog wel dat ze dacht dat ze het goede deed. Ja, dat denken die jonge djihadisten van nu ook. Zoveel jaren na die rotoorlog blijkt almaar meer dat er ook onder verzetsmensen doodgewone criminelen zaten.

Jan Draaijer Aalten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden