brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Later naar de sloop

De NS willen dat scholen hun lestijden aanpassen wegens een tekort aan treinstellen (Trouw, 3 oktober). Hoe komt het dat niemand bedenkt dat de NS die oude treinen een paar maanden later naar de sloop kunnen brengen? Dus gewoon pas afvoeren zodra het nieuwe materiaal beschikbaar is. Wordt dat oude materiaal precies op de dag van de geplande sloop onbetrouwbaar? Daar geloof ik niets van!

Peter Oostendor Olst

Voor en nog eens voor

Ik heb getekend voor het referendum van GeenPeil. Maar als het referendum gehouden wordt, zal ik vóór het associatieverdrag met Oekraïne stemmen en dus tegen GeenPeil. Waarom ik dan toch voor het referendum heb getekend? Omdat een democratie niet slechts hoort te bestaan uit het opkomen voor de belangen van de meerderheid. Een democratie is pas iets waard als ook respectvol wordt omgegaan met de belangen en meningen van minderheden, ook als deze afwijkend zijn, ook als deze afkomstig zijn van GeenPeil.

Rob Dijkstra Nijmegen

Meer evenwicht

Als ik een samenvatting moet geven van het betoog van Sybe Schaap (Opinie, 3 oktober), dan is dat één woord: angst. Hij vindt dat de democratie en de rechtsstaat worden ondermijnd door mensen als Geert Wilders en noemt enkele recente incidenten, waaronder 'nepparlement' en 'minder Marokkanen'. Schaap constateert, maar heeft geen oplossing, slechts een waarschuwing: 'We moeten opletten, anders...' Zijn betoog is niet overtuigend, omdat hij kennelijk wil dat 'schreeuwers' hun mond houden, dat de bedaagde, belezen, erudiete democraten binnen de bestaande instituties ongestoord hun macht kunnen handhaven. Want een ding staat vast: de macht in de politiek, het bedrijfsleven en andere organisaties berust feitelijk bij hoogopgeleiden, maar juist democratie moet daar meer evenwicht in brengen.

Lukas H. van der Drift Zeist

Vruchtbaar laagje

Paul Schnabel moeten we nu dus ook rekenen tot degenen die menen dat we alles wat we nodig hebben, kunnen opzoeken: hij is om (Trouw 2 oktober). Een ingewikkelde tijd vraagt aandacht en analyse en inzicht, dat zou juist Schnabel moeten begrijpen. Onze analyses moeten berusten op feiten. Als we niet weten dat iets bestaat, kunnen we het niet opzoeken en als we zaken niet paraat hebben, kunnen we ze niet combineren tot inzichten.

Mijn leraar aardrijkskunde zei: 'Van de massa feiten die je leert op school blijft een heel dun, maar uiterst vruchtbaar laagje over'. Dat vruchtbare laagje is de basis niet alleen voor een leven lang verder leren, maar ook voor inzicht en creativiteit: het geeft ons de broodnodige voorsprong op computers, systemen en robots.

Anjo Roorda Houten

Gratis toegang

In het commentaar van 3 oktober schrijft Trouw terecht dat Maerten en Oopjen eindelijk krijgen wat ze verdienen: 'aandacht van zo veel mogelijk kunstliefhebbers'.

Gelet op het enorme bedrag dat de Nederlandse overheid voor de Rembrandts op tafel legt, zou ik willen voorstellen dat die kunstliefhebbers collectief recht hebben op gratis toegang tot het schitterende stel. Het zou te gek voor woorden zijn als het Rijksmuseum er ook nog eens fors aan gaat verdienen.

Alfons Lammers Otterlo

Exit bildung?

De wijze waarop Marli Huijer het begrip 'bildung' en alles waar het voor wil staan, aan de kant schuift (in Letter en Geest, 3 oktober), maakt een allerminst overtuigende indruk. Bildung zou volgens Huijer de noodzakelijke maatschappelijke veranderingen alleen maar in de weg staan of vertragen. Het politieke, sociale en economische veranderproces lijkt bij haar een doel in zichzelf geworden waarover we niet te lang moeten nadenken. Handelen is geboden. Maar juist om te weten waarom en waartoe we zouden vernieuwen, heb je het kompas van de innerlijke vorming hard nodig. Dat uitgerekend de Denkeres des Vaderlands hier zo gemakkelijk aan voorbij gaat, geeft te denken.

Eelco van der Veer Ferwert

Toch in de bus

Daar sjokken ze op zaterdagochtend over straat: twee jongemannen, van niet-Nederlandse afkomst, de een met een fietstas vol kranten, de ander met een ingewikkeld lijstje in de hand. Zij stoppen Trouw in mijn brievenbus en ik zie meteen dat de zaterdagse bijlagen ontbreken. Achter de jongemannen aan dus, ze zijn nog niet ver weg.

Wanhopig bieden zij mij van alles aan. Edmund? Nee, dat is van de Volkskrant. Deze dan? Ik zie ook de Stentor, het AD, het Nederlands Dagblad. Kortom: alle richtingen gezellig samen in die ene fietstas. De beide bezorgers hebben geen idee wat bij wat hoort, dus als de ingevouwen bijlagen losraken is het hek van de dam. Nee, Letter&Geest en Tijd hebben ze niet voor mij. Tien minuten later glijden de zaterdagse bijlagen mijn bus in: die twee hebben het alsnog voor elkaar gekregen!

Marja Kroef Deventer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden