Brieven

Flirten met God (1)
Voormalig Trouw-journalist Koert van der Velde schreef een dissertatie over het 'ongelovig religieus zijn'. Het kwam mij (bekend) voor als de 'de nieuwe kleren van de keizer'. Ongelovig religieus zijn is niet anders dan het bekende reli-shoppen in de supermarkt van religies; het is al decennia gaande. Lekker overal aan snuffelen, maar zodra de ervaring werkelijk een (geloofs)beleving wordt, hup, naar het volgende. Overal mee geflirt hebben maar niets werkelijk ervaren hebben. Mijns inziens zou het beter zijn om te exploreren hoe reli-shoppers c.q. zoekende mensen zich werkelijk kunnen engageren met een godsdienst en zo gedragen gaan worden door een kracht of, sprekend vanuit mijn eigen traditie, de Heilige Geest.

Wie zich richt op één godsdienst, raakt persoonlijk betrokken. Het is met godsdienst en met God als met relaties: slechts blijvende verbintenis geeft verdieping.

Johannes Belt Aerdenhout

Flirten met God (2)
Helemaal als ongelovige wil ik mezelf niet zien. Mijn vrouw wel. Maar beide waren we niet erg gecharmeerd van het geschmier van Koert van der Velde met de zogenaamde 'agelovigheid' (Letter&Geest, zaterdag). Mensen laten zich door God niets meer gezeggen, maar willen wel nog in zijn sfeer blijven hangen. Flirten met God heet dat dan. Kinderlijk gedoe noem ik dit. Prima als je redenen hebt het ouderlijk gezag niet te erkennen. Maar laat dat dan ook blijken en kom ertegen in opstand. Daar leren de ouders ook van. Blijven hangen in de sfeer van het ouderlijk huis omdat dit 'toch wel nog wat heeft' en dus wat kan opleveren, is weinig volwassen. Er is niets mis mee om van het leven te genieten en het geluk te zoeken. God hoef je er niet bij te halen.

Fokke van der Heide Zwolle

Haatcampagne
Voor de zoveelste keer werden we geconfronteerd met het religieus geweld in Egypte, waarbij vele Koptische christenen werden vermoord. Wat mij steeds weer opvalt is de omschrijving van 'geweld tussen christenen en moslims'. Alsof het om gewelddadigheden gaat waaraan beide partijen zich schuldig maken. In werkelijkheid gaat het natuurlijk om een doelgerichte haatcampagne en hetze van moslims tegen christenen. Dat overigens niet alleen in Egypte, maar in de hele Arabisch/islamitische wereld. Dat kan beter vermeld worden, ook door Trouw, in plaats van allerlei versluierd of politiek-correct taalgebruik te gebruiken.

Marcel Busschers Haaksbergen

Hoezo vertrouwde omgeving?
Op het voorstel van de gemeente Rotterdam om bij kindermishandeling niet het kind maar de dader uit huis te plaatsen blijf ik maar kauwen. Hoezo 'het kind niet uit de vertrouwde omgeving weghalen'? De directe omgeving lijkt mij verre van vertrouwd, eerlijk gezegd. Wat een angst, verdriet, onmacht, liefdeloosheid moet een kind hebben meegemaakt, bij dreigende mishandeling, tijdens en erna. Vertrouwd? Naar mijn idee is het slachtoffer het beste af met een nieuwe, warme omgeving waar hij of zij mogelijkheden vindt om die zeer ingrijpende ervaring(en) - met hulp - een plek te geven en weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en de omgeving. Een zorgvuldig uitgezocht pleeggezin dus. Met warme armen en zachte schouders.

Annelou Oorthuys Scheveningen

Narcose verhelpt angst niet
Het artikel over de 'narcosetandarts', die extreem angstige patiënten onder volledige narcose brengt, zou de lezer het idee kunnen geven dat dit de reguliere aanpak is om deze groep te behandelen. Echter, dit geniet niet de voorkeur van de wetenschappelijke verenigingen die zich met de behandeling van extreem angstige patiënten bezig houden.

Behandeling in narcose biedt wellicht (tijdelijk) uitkomst, tandheelkundig gezien, maar voor de angst is dit geenszins het geval. Hier is een gedragsmatige aanpak de eerste keus behandeling. Deze behandeling vindt plaats, vaak in een centrum voor bijzondere tandheelkunde, door een tandarts-angstbegeleider. Het doel is dat de angst zelf wordt aangepakt.

Dit geeft een beter eindresultaat waarbij mensen niet afhankelijk blijven van extra hulp zoals een anesthesioloog.

Erik Vermaire bestuurslid Vereniging ter Bevordering Tandheelkundige Gebitsgezondheid voor Gehandicapten (VBTGG)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden