brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Ov-chip: 44 procent duurder

Het afschaffen van het papieren kaartje gaat de reiziger nog veel meer kosten dan Trouw schrijft (20 juni). Nu kun je met een papieren kaartje nog onbeperkt je reis onderbreken zonder extra kosten, straks niet meer. Ik reis regelmatig van Alkmaar naar Middelburg en onderbreek mijn reis dan in Rotterdam. Nu kost deze reis Alkmaar-Middelburg me enkele reis 15 euro. Met de ov-chip moet ik straks in Rotterdam uitchecken en later weer inchecken. Als hier meer dan 35 minuten tussen zitten, betaal ik opnieuw het instaptarief. Mijn reis gaat dan 44 procent meer kosten. De NS zeggen dat zij hierin niets kunnen betekenen voor mij. Dit is natuurlijk onzin: als ze de apparatuur zo kunnen instellen dat je na 35 minuten opnieuw het instaptarief betaalt, kunnen ze het ook op elk willekeurig tijdstip instellen.

A. Baas Alkmaar

undefined

Topografische blunders

De afgelopen jaren is Trouw meer aandacht gaan besteden aan nieuws van buiten de Randstad, waardoor de krant aantrekkelijker is geworden voor mensen die in de provincie wonen. Houden zo. Wordt gewaardeerd. Nu moeten de verslaggevers alleen nog even een cursus topografie van Nederland gaan volgen. Met enige regelmaat staan er namelijk storende topografische blunders in de krant. Zo ook in de krant van 21 juni: de plaats Lichtenvoorde, gelegen in de Gelderse Achterhoek, wordt in Drenthe gelokaliseerd. Op zich een hele prestatie dat dit keer Twente (Overijssel) en de Achterhoek niet met elkaar worden verward. Maar het blijft een lastig stukje Nederland vanuit de Randstad bezien, die Achterhoek.

Laura Spierdijk Groningen

undefined

Koninklijke werkplek

In deze tijd van crisis en bezuiniging, waarin bejaarden hun vertrouwde en geliefde rustplek soms gedwongen moeten verlaten of niet meer mogen innemen, wordt in Den Haag voor de gepensioneerde vorstin een werkplek van 9 ton (Trouw, 21 juni) in gereedheid gebracht. In Lage Vuursche beschikt zij over een prachtige, zeer goed beveiligde, rustieke woonplek, die ongetwijfeld ook uitstekend als werkplek kan dienen. Mag het ietsje minder vorstelijk s.v.p.?

J.van den Akker Harkstede

undefined

Hugo Camps' beeldspraak

De eerste baan van Hugo Camps als freelancejournalist (Tijd, 21 juni) ging aan mij voorbij, maar zijn hoofdredactionele stukken in Het Belang van Limburg intrigeerden me vanaf hun eerste verschijning door hun ongebreidelde metaforen. Hugo Camps was de kampioen van de gemengde beeldspraak, waar je oren van tuiten als door het fluiten van een locomotief die met groot geweld denderend een wegkruising nadert, om die stijl lichtjes na te bootsen. Je kon erom lachen, maar ik ergerde me er ook aan. Pas na in de leer te zijn gegaan bij de stijlmeesters van Elsevier kon hij zijn creatieve gave met een aardig gevoel voor nuance combineren.

Paul Mercken Bunnik

undefined

Christelijke psychiater?

Lezer mevrouw Piket-Schuller uit Dordrecht (Opinie, 21 juni) heeft het over christelijke zorg. Het gaat erom dat zorgverzekeraars geen rekening wensen te houden met de godsdienstige achtergrond van personen. Nu ligt de besluitvorming bij de overheid. Zorg wordt geboden vanuit een algemeen humane attitude en met geprotocolleerde behandelingsplannen. Dat de persoon van de zorgverlener een cruciale factor is in de genezing, dat is wetenschappelijk bekend. Maar het is een (reformatorische?) misvatting dat de psychiater zelf gelovig zou moeten zijn om herstel bij een gelovige te bewerkstelligen.

Ikzelf ben psycholoog/psychotherapeut en humanist. Ik werk veelal met islamitisch georiënteerden. En dat heeft nooit een probleem opgeleverd. In de visie van mevrouw Piket-Schuller zou dat niet kunnen. Welnu, wanneer deze dame specifiek christelijke zorg verkiest, dan heeft een overheid daar geen boodschap aan. Dan zal ze het zelf moeten betalen.

B.Th. Steynis Almelo

undefined

Religie en geweld

De filosoof Hans Achterhuis verdedigt (Trouw, 20 juni) weer eens de stelling dat religie bron is van geweld. Het is een voor de hand liggende gedachte als je het moslimfundamentalisme van vandaag de dag ziet, maar draagt toch maar weinig bij aan verheldering. Dat de chaos in Irak mede toe te schrijven is aan de interventie door Amerika - die op zich al meer dan honderdduizend doden heeft gekost - zal toch alleen Tony Blair willen betwijfelen. Meer in het algemeen is de aanval op de religie als gewelddadig bijzonder vaag als het om feiten gaat. Bij de Tweede Wereldoorlog wordt Hitlers katholieke achtergrond er nog bij gehaald; bij Stalin met zijn miljoenen slachtoffers wordt dat al lastiger, om bij Mao met zijn dito miljoenen geheel te verstommen. Feitelijk gaat het bij de stelling van Achterhuis om een grote verdwijntruc waarbij politieke ideologieën de dans ontspringen: was hijzelf immers niet overtuigd maoïst? Het vraagt wat meer analyse om de bronnen van geweld naar boven te halen en politieke ideologieën mogen daarbij niet buiten schot blijven of als 'religie' worden afgedaan.

Marcel Poorthuis Tilburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden