Brieven

Huis Doorn moet dicht
Huis Doorn, na de Eerste Wereldoorlog domicilie van de verdreven Duitse keizer, wordt door de cultuurbezuinigingen met sluiting bedreigd (Trouw, 18 september). Of keizer Wilhelm II een operettefiguur was of een oorlogsmisdadiger, is moeilijk te zeggen, waarschijnlijk beide. Schandalig is dat tot op heden belastinggeld aan zijn nagedachtenis is besteed. Wij moeten Huis Doorn sluiten, zelfs als Duitsland bereid zou zijn de kosten over te nemen.

G.G.A. den Dulk Wassenaar

Carnaval in de Kamer
Afke Schaart gooit er een Versace- jurk tegenaan, Marianne Thieme verkleedt zich als Che Guevera: wat is onze volksvertegenwoordiging inmiddels een rariteitenkabinet geworden (Trouw, 19 september). De boodschap bij monde van de koningin betreft een verregaande en allesomvattende crisis, maar onze kamerleden vieren hun eigen lachwekkende carnaval. Een triest beeld van Nederland in 2012.

Rolf van Kammen Haarlem

Groen deurtje, bruin deurtje
Het is voor het eerst dat ik de hoofdingang van het paleis van stadhouder Willem V, en tot 1992 hoofdingang van de Tweede Kamer, aangeduid zie als 'groen zijdeurtje' (Trouw, 15 september). De leden van de Raad van State en van de Eerste Kamer betreden hun gebouwen dan dus via een 'bruin deurtje'? Want alle ingangen van het historische deel van het Binnenhof zijn van vergelijkbare grootte. Waarom deze royale toegang ineens tot 'deurtje' moet worden bestempeld, is mij dan ook een raadsel. Nodeloos denigrerend. Helemaal als je weet dat achter dat 'vergeten deurtje' de Erelijst van gevallenen 1940 -1945 is te vinden.

Ewout Ouwehand Den Haag

Leer breien!
Een tip voor lezeres Miriam Mulders uit Rijen, die naar aanleiding van de modespecial in Tijd (13 september) klaagt over de wolloze trui van tegenwoordig: leer breien! Niets zo heerlijk als een zelfgebreide warme wollen trui! Breien is bovendien heerlijk ontspannend.

Rianne Zevering Soest

Maatschappelijke preek (1)
Moeten alle problemen waar we alle dagen al mee worden geconfronteerd via de media, op de kansel ook nog ter sprake komen (Trouw, 18 september)? Mag er misschien één plaats zijn om troost en uitzicht te ervaren uit de aloude bron?

Sieta Nijmeijer Assen

Maatschappelijke preek (2)
Onze planeet gaat naar de knoppen. Mensen komen om van de honger.

Oorlogen woeden voort. Maar dominees moeten preken over de zorgkosten volgens twee preekonderzoekers. Strak plan!

Ds. T.L. van der Weide Nieuw Buinen

Miskenning van de liturgie
"De kern van het ambt van dominee is de preek", zegt PKN-scriba Arjan Plaisier (Trouw, 19 september). Wat een miskenning van het pastoraat, gemeenteopbouw, cultureel-religieus makelaarschap en de rol van voorganger. Daarnaast getuigt deze opvatting ook van een miskenning van de liturgie. De preek bevestigt vaak alleen maar wat er is. Vieren is ook het samen zoeken naar de heilige, het tot uitdrukking brengen van wat mensen bezighoudt, het beleven van gemeenschap. Kortom: een oppervlakkige reactie die niet rekent met de veelkleurigheid van de kerk, met de beleving van kerkgangers en met empirisch onderzoek naar het preekeffect.

André Mulder, lector theologie en levensbeschouwing Windesheim Zwolle

Bont kan echt niet meer
'Mode, altijd zin in iets nieuws', verwijst Trouw (15 september) op de voorpagina door naar de bijlage Tijd. Wat mij ontzettend stoort, is dat daarin bont wordt gepromoot. Bont is een van de wreedste luxe-artikelen. Anno 2012 kan bont echt niet meer, met zoveel andere mooie alternatieven voorhanden. Het heeft overigens nooit gekund. Jammer dat de modeperikelen en de hebzucht het winnen van alle wreedheid.

Simone Aardenburg Uitgeest

Koningin in camouflagepak
De koningin was als altijd weer mooi gekleed op Prinsjesdag. De combinatie van haar outfit met de bekleding van de troon was echter verrassend: Zij leek een beetje te verdwijnen in wat bij nader inzien bijna camouflagekleding leek. Heeft dat te maken met de haar afgenomen taken bij de formatie? Of is ze al een beetje aan het vertrekken?

Peter Oostendorp Beekbergen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden