Brieven

Doorbehandelen
Het artikel over het taboe op een menswaardig levenseinde en de dwangneurose om patiënten maar te behandelen (de Verdieping, 24 april) zal velen de ogen openen. Maar zijn ze ook op de hoogte van het feit dat een wilsverklaring voor euthanasie en niet-reanimeren iedere keer weer door de patiënt ter sprake moet worden gebracht en aangetekend? Als je een intakegesprek hebt gehad en de ingreep wordt enige dagen later uitgevoerd, is je wilsbeschikking weer ontkracht en moet je opnieuw aangeven wat je specifieke wensen zijn. Zo gaat het in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en ook elders, aldus een specialist en oude rot in het vak. Bij reanimatie en levensverlenging zijn artsen automatisch wettelijk ingedekt, maar als ze dat niet doen, zijn ze vogelvrij voor de wetgeving, tenzij alles vlak voor de ingreep is vastgelegd. Er is dus veel werk aan de winkel, ook op het gebied van voorlichting en wetgeving.

H.V. Zelst Kekerdom

Fietsen met helm
Met verbazing las ik het bericht 'Oudere fietser moet helm op' (Trouw, 24 april). De fietsersbond vindt het een slecht advies dat ouderen een helm zouden moeten dragen. Wat mij vooral opvalt, is de bewering dat een helm bij een valsnelheid van meer dan 20 kilometer per uur geen zin meer heeft. Ik ben een fanatiek amateurwielrenner en in het wielrennen is het gebruik van een helm al jaren verplicht. De snelheden liggen hier beduidend hoger dan 20 kilometer per uur. Veel wielrenners is ernstig hoofdletsel bespaard door het dragen van een fietshelm. Ook heb ik persoonlijk ervaren hoe een helm tijdens een val met hoge snelheid mijn hoofd heeft beschermd. Vreemd dat een organisatie als de fietsersbond het 'advies' van consumentenorganisatie VeiligheidNL bagatelliseert en benadrukt dat het ouderen wegjaagt in plaats van te benadrukken dat dit juist de veiligheid vergroot waardoor ouderen langer kunnen blijven fietsen.

Sikke Visser Zwolle

K(r)oningsmoe
Hierbij roep ik mijn bezorger van Trouw op om deze krant tot en met dinsdag 30 april even niet bij mij te bezorgen. Nog meer ditjes en datjes over koning en kroning kan ik niet meer verdragen.

Per Schuitemaker Hoorn

Teeven op oorlogspad
Nog maar nauwelijks heeft staatssecretaris Teeven toegezegd te werken aan een humaner asielbeleid of hij is al weer op het oorlogspad. De PvdA moet van Teeven tegen elke humaniteit in toch instemmen met zijn wetsontwerp voor strafbaarstelling van illegaal verblijf en strafbaarstelling van hulp aan deze mensen. "We hebben wel vaker maatregelen ingevoerd zonder te weten of ze werken", zo voert hij aan. We weten zeker dat opsluiten werkt: het ontneemt mensen alle waardigheid en perspectief. En dat verstaat staatssecretaris Teeven kennelijk onder een humaner beleid.

Jan van der Kolk Voorburg

Moszkowicz
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er in de zaak-Moszkowicz op grove manier een rekening vereffend is door het Hof van Discipline, die de geschiedenis zal ingaan als een groot onrecht. Deze straf is buiten alle proporties en ik hoop dan ook dat het Hof hier niet mee zal wegkomen. Ik hoop ook, dat collega's van Moszkowicz het voor hem zullen opnemen, in opstand zullen komen. Het Hof had hem ook onder curatele kunnen stellen en hem zo kunnen behouden voor de rechtspraak, waar heel Nederland van geprofiteerd zou hebben. Maar overal waar mensen macht hebben, wordt die vroeg of laat misbruikt voor persoonlijk gewin.

Kees de Vries Maasdam

Brenninkmeijer
De ombudsman uit populistische praatjes? Was het maar waar. Ik voelde mij bevestigd in mijn gevoelens door de heer Brenninkmeijer (Letter & Geest, 20 april). Toen ik een bijstandsuitkering aanvroeg bij de sociale dienst ben ik huilend thuisgekomen. Neergezet als de eerste de beste crimineel. In woord en geschrift werd mij duidelijk gemaakt, waar ik me allemaal aan schuldig maakte. Het was ronduit verschrikkelijk. Toen er onlangs iets misging in de administratie werd mijn uitkering gelijk stilgezet. Terwijl de fout niet eens bij mij lag. Dus ja, inderdaad, ik word behandeld als een boef en heb helaas behoorlijk veel last van de overheid.

Atie Jongejan Zuidland

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden