Brieven

Woorden boven waarden
Cohen is weg. Als de PvdA politieke betekenis wil houden, zal hij voor de volgende verkiezingen opgevolgd moeten worden door iemand die wél kan schieten uit de heup. Iemand die praat voordat hij denkt, een grote mond verkiest boven dialoog, woorden boven waarden. Een partij met een leider als Cohen kiest voor stemmenverlies, voor kwijnende invloed. Maar vertegenwoordigt zij ook een krimpende minderheid? Blijkbaar zijn er steeds minder mensen die de samenleving verkiezen waar Cohen een vertegenwoordiger van is. Waar blijft de democratie waar mensen zoals ik op kunnen stemmen?

Marco van Zwetselaar Nijmegen

Wij waren te naïef
Cohens lijsttrekkerschap was voor mij reden om PvdA te stemmen. Maar misschien waren hij en ik te naïef. Te denken dat fatsoen, respect en weloverwogen beraad konden terugkeren in de politiek en zelfs ook in de samenleving: kennelijk was dat niet mogelijk.

Binnen de partij werd Cohen niet gewaardeerd door op nieuws en scoren beluste partijtijgers. Buiten de partij, in de media (het recente Trouw-interview een positieve uitzondering), werd hij bejubeld bij binnenkomst en afgemaakt bij elk niet-mediageniek optreden. Het zij zo, het volk krijgt de leiders die het verdient. De PvdA krijgt mijn stem nooit meer. Het ga Job Cohen goed.

Hannelies Linders Ophemert

Geen identificatieplicht
Een klein nieuwsberichtje op de pagina Nederland (20 februari): een orthodoxe jood hoeft op zaterdag niet te voldoen aan de identificatieplicht. De kantonrechter schold een boete kwijt, omdat de man van zijn geloof op sabbat buiten de deur niets bij zich mag dragen. Dit betekent dat ook de discussie over de boerka wel gestaakt kan worden. Een eventuele wet die de boerka zou verbieden, weegt kennelijk toch niet zwaarder dan de religieuze overwegingen die de draagster ervan heeft.

Leontien Braakman Utrecht

Het went snel zonder vlees
'Iedereen aan de vega-worst, dan wordt die vanzelf wel goedkoper', meldt de pagina Duurzaamheid & Natuur (10 februari). De redactie vergelijkt een dure vegetarische worst van de 'vegetarische slager' met een Gelderse rookworst. Worst? Vegetarische slager? Vleesvervangers? Vegetariërs van de oude stempel vervangen geen vlees: zij koken vegetarisch. Een wezenlijk verschil en je kunt dat zo duur maken als je zelf wilt. Ergens moet de hardnekkige denkfout zijn binnengeslopen dat je vlees moet vervangen. Ik vermoed om het nieuwe vegetariërs en flexitariërs gemakkelijk te maken, onder invloed van de commercie. Vegetariërs van de oude stempel weten zich wel te redden zonder al die vleesvervangers in de schappen. Het is een kwestie van anders denken, anders koken. Dat went snel genoeg. De recepten van Sonja van de Rhoer kunnen als voorbeeld dienen.

Sjon Kootwijk Heemskerk

Zwakke communicatie
Sneu die val van columnist Nelleke Noordervliet op het ijs, met alle lichamelijke gevolgen van dien (Podium, 18 februari). Het transport naar het ziekenhuis verloopt nog voorspoedig, maar dan schiet het proces in de vertraging. Vooral de overdracht naar de volgende fase of een ander medisch team en de communicatie blijken zwakke schakels, schrijft Noordervliet. Op deze onderdelen valt nog een hoop te leren van de zogenoemde sneller-en-beter-aanpak, die wordt toegepast bij de aanleg van nieuwe snelwegen. Belangrijk aandachtspunt daarbij is het 'ketendenken': niet focussen op één fase van het proces, maar de volgende fase(n) alvast betrekken bij de lopende fase. Zo wordt tijdverlies voorkomen en verloopt de communicatie beter. Ook iets om toe te passen in ziekenhuizen. Ik hoop dat Nelleke Noordervliet snel beter wordt.

Henk Warmer Lelystad

Ephimenco trapt na
De column 'zelfmoordenaars' van Sylvain Ephimenco leek verdacht veel op een trap na aan de overleden Anil Ramdas. Uit alles blijkt dat hij een hekel had aan Ramdas. En passant somt hij de vele gebreken op van zijn 'collega' en heeft daarmee een punt willen maken. Wie kent de zieleroerselen van iemand die in opperste nood zichzelf het leven beneemt? Om dan maar voor het gemak een zelfdoding 'laf' te noemen, zoals Ephimenco letterlijk doet, dat noem ik nou 'laf'.

Niek van der Hoest Ermelo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden