Brieven

Trouw en Indië (1)
Johan ten Hove stelt in zijn column dat er nu ten onrechte verbijstering is over de houding van met name de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) tegenover de Indonesische vrijheidsstrijd (Podium, 7 januari). Alle politieke partijen, uitgezonderd de communisten, waren het er volgens hem immers toch over eens dat geweld gebruikt mocht worden door Nederlandse militairen. Daar zit een kern van waarheid in. Uiteindelijk stemde ook de PvdA daarmee (meestal) in. Er was echter wel degelijk een verschil in houding tussen de toenmalige oppositiepartij ARP en regeringspartij PvdA. De PvdA'er Schermerhorn trachtte via onderhandelingen in Linggadjati tot een vergelijk met de Indonesiërs te komen. Rechts Nederland, met de ARP voorop, wees dat akkoord af. In de ministerraad was er voortdurend verzet van de PvdA-ministers tegen de wens van met name de KVP om (meer) geweld te gebruiken. Partijen waren het helemaal niet roerend eens over het Indonesië- beleid. De PvdA worstelde met de vraag of geweld moest worden gebruikt (Drees noemde het een duivels dilemma), daar waar dat voor de ARP een uitgemaakte zaak was.

Bert van den Braak Leiden

Trouw en Indië (2)
Het siert de hoofdredacteur dat hij Trouws aanvankelijke Indië-beleid betreurt. Het idee dat Indie 'ons bezit' was, werd helaas breed gesteund in Nederland; alleen de communisten waren tegen. Dat Trouw de rechtvaardiging van het Indië-beleid baseerde op de brief van Paulus aan de Romeinen mag vandaag de dag vreemd lijken, maar is wel verklaarbaar in het licht van de toen heersende levensbeschouwing bij gereformeerden en de ARP. Dat er 150.000 Nederlandse militairen naar Indië werden gestuurd en in een smerige guerrilla terechtkwamen, was een gevolg van de toen heersende opvattingen. Laten we een dikke streep zetten onder deze geschiedenis, er lering uit trekken en overgaan tot de orde van de dag. Dus geen gesubsidieerd onderzoek naar het handelen van de Nederlandse militairen aldaar.

P. den Hollander Sprang-Capelle

Zondagsrust
Hans Goslinga trekt flink van leer tegen D66 (de Verdieping, 5 januari). Ik begrijp niet waarom de zondagsrust niet mag worden opgeheven als christenen er niet op uit zijn hun wil aan andersdenkenden op te leggen. Wij hebben een paar jaar in Veenendaal gewoond. Als ik dan in het weekend in de tuin werkte, kreeg ik van voorbijgangers te horen dat ik dat op zondag niet mocht. Wat een onzin. Uw ergernis is zo volstrekt overbodig. Die valt toch in onvruchtbare bodem. Vandaar dat ik toch wel een beetje moest lachen, maar wel met enige deernis.

Fred Dijkman Heerlen

Plofcarrières
In Scandinavië speelt een veel vlakkere loonlijn in de carrièrejaren na je 35de (Trouw, 5 januari). Loon naar werken en niet naar blijf-jaren. De consequenties van zo'n model zijn vele malen menselijker dan die van de huidige kabinetsplannen. In Nederland gaan we behalve met plofkippen ook te maken krijgen met plofcarrières. Tot je 50ste volgestopt met loonsverhogingen en bonussen en als je op een dag een ei minder legt... snel afscheid nemen. Zo komen straks veel carrières letterlijk aan hun eind; na één jaar in de bijstand. Dit moet toch respectvoller kunnen.

Henk Nijhoff Utrecht

Trein naar Londen
Waarom zou u zich door de spoorwegen het dure en milieubedervende vliegtuig in laten pesten (Brieven, 4 januari)? Al sinds jaren en jaren gaat tweemaal daags de boot van Hoek van Holland naar Harwich. Ontspannen reizen en vast nog milieuvriendelijker dan de trein. Zou het gebeuren dat niet de trein de boot eruit concurreert, maar toch weer de boot de trein?

Hans Fortuin Delfzijl

Leescoach
Ik feliciteer Trouw met de stijging van de oplage. Ik ben een van die nieuwe lezers, heel blij met de krant, lees 'm dagelijks van A tot Z. Maar nu na een halfjaar blijkt dat ik aan veel dingen niet meer toekom. Daarom moet ik aan de 'leescoach': de keukenwekker tweemaal daags op een half uur en dan echt stoppen. Dat wordt selectief lezen en de krant half uitgelezen bij het oud papier. Au, dat gaat zeer doen! Over een halfjaar laat ik u weten of het gelukt is.

Marjan Blom Nieuwegein

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden