brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Dood Israëlische tieners

Onverteerbaar dat de dood van de drie ontvoerde Israëlische tieners in de krant van dinsdag geen voorpaginanieuws was. Slechts een tamelijk onbeduidend stukje op pagina 11. Hopelijk hoef ik er niks achter te zoeken.

H. Liefting Delft

Terechte ode aan Hoijtink

Prachtige, terechte ode van Trouw-taalspecialist Jaap de Berg aan sportverslaggever Henk Hoijtink (Trouw, 30 juni). Natuurlijk meteen zijn analyse op pagina 4 gelezen over Nederland-Mexico. Een tien met een griffel en een zoen van

de(ze) juffrouw. De ode van De Berg loopt trouwens ook, als Robben op zijn best, naar een mooie climax.

Sietske Schutte Zaltbommel

Deerniswekkend proza

Jaap de Berg roemt in zijn rubriek 'Taal' het proza van sportverslaggever Henk Hoijtink. Ik mag hopen dat hij het ironisch bedoelt. Diens hermetische stijl en opgeblazen woordkeus, maar bovenal het volstrekt misplaatste gebruik van de voltooid verleden tijd, wekken zo langzamerhand alleen deernis op. Een gedegen schrijfcursus is gewenst.

G.R. van den Hooff Groningen

Erkenning

Het is goed dat mensen die uitgezonden zijn geweest door de Veteranendag erkend worden in wat zij gedaan hebben (Opinie, 28 juni). Dat geldt wat mij betreft ook voor het overgrote deel van de Indië-veteranen. Zij gingen met de beste bedoelingen naar Indië. Zij hebben gedaan wat de opdracht was van een democratisch gekozen regering. Soms lijkt het er op dat de erkenning van de ene groep de erkenning van een andere groep in de weg zit. Als zoon van een Indië-weigeraar pleit ik ervoor dat de politiek met de kennis van nu overgaat tot erkenning en rehabilitatie van de weigeraars uit de periode 1945-1950. Voor mijn in 1985 overleden vader, Rienus Hartog, zal dat postuum zijn. Net als voor de dit jaar overleden Jan Maassen, die tot aan de Hoge Raad zijn recht zocht. Maar erkenning zal wellicht bijdragen aan beter omgaan met ons verleden.

Peter Hartog Rotterdam

Moorddadige excessen

Het betoog van Jeffry Pondaag, voorzitter van de stichting Comité Nederlandse Ereschulden, over oorlogsmisdaden begaan door Nederlandse militairen (Opinie, 28 juni) is wel heel eenzijdig. Het gaat mij niet om kwaad met kwaad te vergelden, maar zijn het niet de moorddadige excessen, uitgevoerd door vele voornamelijk jonge opgehitste Indonesiërs op ongewapende Nederlandse, Indisch-Nederlandse en Chinese burgers die de aanleiding zijn geweest tot de militaire interventie, aanvankelijk door Britse en Brits-Indische militairen, gevolgd door de Nederlandse? De heer Pondaag heeft geen ervaring uit de Bersiaptijd, daar is hij te jong voor; ik heb er middenin gezeten en was zielsblij met de aanwezigheid van de militairen aan wie ik mijn leven te danken heb.

M.J. Stenger Voorschoten

Leesvoer

Heel jammer dat Jeroen Thijssen stopt met zijn culinaire rubriek (Tijd, 28 juni). Hij heeft het begrip 'leesvoer' een nieuwe betekenis gegeven.

Arie Jaak Verkade Harmelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden