Brieven

PVV roept niet op tot geweld
In de discussie over de vraag of de massamoord in Noorwegen hier aanleiding moet zijn om Geert Wilders en de PVV aan te pakken, wordt de kern van de zaak genegeerd. De stellingname van de PVV tegenover de islam is geen actie maar een reactie. In geen enkel boek of pamflet van de PVV wordt opgeroepen tot geweld, laat staan doodslag. Dit in tegenstelling tot het heilige boek van de islam dat bol staat van de aansporingen om personen en groepen te onthoofden, te stenigen of anderszins te doden. Vergeet daarbij niet dat binnen de sociale context van de islam gehoorzaamheid aan het heilige boek dwingender wordt opgelegd dan binnen welke andere leer dan ook.

Marcelle van de Pol 's-Hertogenbosch

Israël is niet zo ellendig
Volgens boekenrecensent Jos Palm (Trouw, 23 juli) blijkt de ellende in Israël in het echt nog veel dwazer en naargeestiger te zijn dan op televisie. Ik heb Tel Aviv ervaren als een bruisende mediterrane stad vol trotse jonge mensen. De enige soldaat die ik daar heb gezien, ontpopte zich tot een mooie jonge vrouw, toen ze zich op het strand van haar uniform ontdeed. Ik heb Jeruzalem ervaren als een bruisende oriëntaalse stad waar je in de soek met moeite christelijke nonnetjes kan onderscheiden van moslimvrouwen en waar Israëlische politieagenten de privacy van de moslims op het plein van de Al-Aksamoskee bewaken tegen toeristen. Ik heb de muur ervaren als een geruststellende bescherming tegen terreur. Blijkbaar bepalen de ogen waarmee je kijkt in belangrijke mate wat je ziet.

Frans Schütt Nijmegen

Hele pagina voor Amy
Mevrouw Bergen uit Gouda vraagt zich af (Trouw, 27 juli) waarom er een hele pagina aan Amy Winehouse besteed moest worden na haar overlijden. Ik weet een antwoord, net als uw popjournalist, die uitstekend en vol mededogen over haar schreef: haar geweldige stem die de rillingen over je rug laat lopen, de mooie teksten. Zo triest, haar laatste optredens, maar ook zo ontroerend hoe ze de strijd aanging tegen haar verslaving en altijd die schitterende stem die er doorheen probeerde te breken. Ik was bang dat Trouw aan haar overlijden weinig woorden vuil zou maken maar daar heb ik me in vergist. Met de reportage over Amy Winehouse wordt ook een hele nieuwe generatie jongeren bediend die niet weten wie Ina van Faassen is. Toch maakte Trouw ook voor haar een behoorlijke ruimte vrij in de krant. Een knappe mix! (Voor alle duidelijkheid: ik ben zelf over de zestig.)

Anneke de Wolf van Doorn Nieuwegein

Onsmakelijk GroenLinks
Een bijzonder onsmakelijke actie van GroenLinks, om tijdens een extra vragenronde te proberen of er toch verband gelegd kon worden tussen uitspraken van Geert Wilders en de terreurdaden in Oslo. Duidelijk is dat Anders Breivik een ernstig gestoorde dader is met grootheidswaanzin. Daarin kun je nooit een verband leggen met het gedachtegoed van de PVV. Het lukt GroenLinks niet goed om op inhoudelijk gebied politiek tegenwicht te bieden aan de PVV, dus probeert de partij het maar via een stoot onder de gordel. Op zo'n GroenLinks zitten we niet te wachten. CompliIkment voor Femke Halsema die als hoogleraar een eigen, onafhankelijke reactie heeft gegeven.

Hans Casteleijn Nootdorp (ZH)

Gift tegen islamisering
Sterke cartoon van Len (Trouw, 28 juli). Trefzeker in beeld gebracht hoe Al-Shabaab de voedselhulp in de Hoorn van Afrika belemmert. De islamitische organisatie streeft naar invoering van de sharia. Intussen zijn miljoenen mensen afhankelijk van noodhulp. We moeten storten op Giro 555, maar het heeft weinig zin om te dweilen terwijl de kraan open blijft staan. Daarom gaat er ook een gift naar een organisatie die zich verzet tegen islamisering.

Toon Verberg Hilversum

Leren van de Noren
'Levenslang voor Breivik volstaat', kopt Trouw op de voorpagina (28 juli). Een kernachtige samenvatting van de Noorse reactie op het immense drama. Hoe anders dan de hysterische reacties van politici en burgers in Nederland op schokkende gebeurtenissen in eigen land. Wat een verademing dat het kennelijk nog steeds mogelijk is ingehouden, verdrietig en bovenal waardig op een dergelijke daad te reageren. We kunnen veel leren van de Noren!

Liek Mulder Harderwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden