brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Protestmars

Een indrukwekkend stuk van Martin van Rooyen over de pensioenproblemen (Opinie, 19 maart). Als niemand, zelfs geen politicus, hetgeen Van Rooyen schreef, naar het land der fabelen verwijst, waarom dan niet alle ABP'ers in protestmars naar Den Haag om aan dit onrecht een halt toe te roepen.

G.J.Schutten Doorwerth

Beeldvorming

In de drie bladzijden die de Verdieping besteedde aan het uiterlijk van Jezus had ook een verwijzing naar Jesaja 53 kunnen staan (Trouw, 22 maart). Daar wordt van hem gezegd: 'Onopvallend was zijn uiterlijk, Hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren'. Maar in de beeldvorming rondom Jezus zou die omschrijving misschien niet zo goed uitkomen.

Cees Cammeraat Waddinxveen

Syrische vrouw

Hoe zag Jezus eruit? Een dwaze vraag die had moeten klinken: hoe ziet Jezus er nu uit? Het antwoord vindt u in de Syrië-bijlage van dezelfde dag: de Syrische vrouw op de voorkant. Die foto had op de voorkant moeten staan van de Verdieping, of een andere uit het werk van Mona van den Berg. Wat mij betreft geen Mattheus, geen Passion maar een gang naar het Humanity House in Den Haag.

J.M. Spoel Amerongen

Handig concept

Tsja Tinkebell, je bent niet de enige die vindt dat zijn werk belangrijker is dan hij of zijzelf (Opinie, 22 maart). Denk aan alle werkers in de gezondheidszorg, de thuiszorg, etc. Ook zij staan altijd klaar voor hun cliënten, soms ten koste van henzelf. En ook zij verdienen mondjesmaat (als ze al niet op straat worden gezet). Natuurlijk, een handig bedacht concept, zo'n crowfunding voor kunstenaars, maar er zijn al lang kunstenaars die dat concept op eigen initiatief uitvoeren door hun eigen kunstuitleen op te zetten, waardoor particulieren een tijdje hun kunstwerk(en) in huis kunnen halen.

Elise Poppema Oosterbeek

Meer geven

In het essay van Peter Henk Steenhuis over werk en zingeving wordt in navolging van René Gude zingeving uitgelegd in de betekenis van zinnelijkheid, zintuiglijkheid, zinrijkheid en zinvolheid (Letter & Geest, 19 maart). En steeds gaat het over mij, hoe ik zin vind in het werk dat ik doe. Zin vertaald in de breedste betekenis van nut. Over nut heeft de werkgever en de economie in zijn algemeenheid een duidelijke, kwantificeerbare mening. Maar gaat zingéving juist niet meer over zin géven dan over zin ontvangen? Dat geldt ook op de werkvloer. Sta ik (ethisch) achter het product dat ik maak of uitvind? Hoe sta ik tegenover of ga ik om met collega's. Ook met mijn naaste en mijn omgeving (milieu). Zin is meer dan nut voor mijn particuliere zelf. Zin gaat over meer geven dan je ontvangt. Het niet kwantificeerbare saldo. Meer achterlaten dan je mee gekregen hebt.

Martin de Waard Sleen

Niet gebruiken

Leuk idee om creatief met koffiecapsules om te gaan, maar de halssieraden en armbanden zijn natuurlijk geen excuus om deze cupjes te gebruiken. Laten we, als we koffie maken, dat milieuvriendelijk doen.

Ineke Hoekstra Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden