brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Kennedy en de historie

Als James Kennedy een vergelijking trekt tussen de beweging tegen het Oekraïne-verdrag en de vredesbeweging uit de jaren tachtig (hoewel totaal verschillend, zoals hij zegt), maakt hij twee historische vergissingen in het beschrijven van de vredesbeweging toen (Opinie, 2 april). Ten eerste schrijft hij dat die beweging verwijdering van kruisraketten uit Nederland wilde en dat als ze buiten onze grenzen gestationeerd zouden worden, het onze verantwoordelijkheid niet was. Dit is onjuist. De kreet was: kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland. Dat is wat anders dan Kennedy schrijft.

Ten tweede schrijft Kennedy dat de vredesbeweging eenzijdige ontwapening wilde. Ook dat is onjuist. De vredesbeweging toen stelde dat Nederland een eerste, weliswaar eenzijdige, stap zou doen als uitnodiging aan de tegenpartij ook een stap te doen om uiteindelijk tot algehele verwijdering van kernwapens te komen. Het is goed als de geschiedenis recht gedaan wordt.

Coen van 't Riet Apeldoorn

Oase in de woestijn

Annemarie van Stee schrijft dat de cognitieve wetenschap ons inzicht verschaft in ons brein, "maar je krijgt er geen zelfinzicht van" (Letter&Geest 2 april).

Die conclusie vormde voor mij een oase in de woestijn die sommige breinologen van hun vak hebben gemaakt. Die woestijn zie ik weerspiegeld in de duidingspraktijk van hersenscans waarbij feit en fictie door elkaar heen zijn gaan lopen. Dit deed mij denken aan psychologen die meenden dat in duidingen van inktvlekken, zoals de Rorschach, zich diepe zielenroerselen weerspiegelden.

De neurowetenschap heeft er behoefte aan dat iemand deze praktijken eens kritisch beziet. Ik wens Annemarie van Stee succes met de verdediging van haar proefschrift.

Sicco de Jong Zuidlaren

Troost

Zaterdagmorgen met belangstelling en lichte huiver de reportage over Thierry Baudet gelezen (Verdieping, 2 april). Ik ben gemeenteraadslid. Niet een van de besten, maar dat wist ik al, want na bijna achtenzestig jaar kun je jezelf wel relativeren.

Baudet gaat misschien de geschiedenis herschrijven, las ik. Ik neem aan dat in de geschiedenis volgens Baudet de invoering van het algemeen kiesrecht voor vrouwen in het door hem bewonderde Zwitserland al in 1871 plaatsvond. In plaats van honderd jaar later, zo ongeveer als laatste land in Europa. Dankzij het referendum. En dat de rechter er niet meer aan te pas hoefde te komen om in het kanton Appenzell dat integraal mogelijk te maken in 1991.

Er is ook troost voor mij: ik sta wel mooi bij de eerste honderd in het telefoonboek van ons dorp!

Anne Doornbos Een

0nderbuik

Op de cover van de Verdieping wordt Thierry Baudet aangeduid als 'intellectueel van de onderbuik'. Dat ik als 'linkse' nee-stemmer als onderbuik word gekwalificeerd vind ik een gotspe en onwaardig voor de toch als zorgvuldig bekend staande redactie van Trouw.

Jan Rietveld Bergen

Tony's Chocolonely

Wat een negatieve en teleurstellende koppen bij het artikel over Tony's Chocolonely (Verdieping, 2 april). Ze zetten me even op het verkeerde been - faalt dit bedrijf nu ook al en bevordert het slavernij in plaats het te verminderen?

Integendeel: "Tony's Chocolonely doet er alles aan om zijn eigen chocolade verantwoord te produceren, maar de cacao-branche als geheel blijkt hardnekkig."

Reden te meer dit bedrijf te steunen en positief in het nieuws te brengen met een kop als 'Tony's chocolonely lichtpunt in cacao-industrie'. En dat dan in chocoladeletters!

Marry Schuurman Harderwijk

Thuiszitten?

De mens gerelativeerd tot zijn bijdrage aan economisch nut. Verder dan dergelijk 'D66-denken' kan Trouw niet van zijn oorsprong afdwalen. Redacteuren Marco Visser en Ingrid Weel doen het achteloos bij het analyseren van de werkloosheidscijfers (Trouw, 2 april) door het bijdragen aan het opvoeden van kinderen te verlagen tot 'thuiszitten'. Letterlijk.

B.G. Westerink Groningen

Weer (op)bouwen

En dan staat daar ineens het antwoord op veel van de vragen rond de vluchtelingencrisis. Het interview met Kilian Kleinschmidt is een parel en verdient het op de voorpagina te staan (Letter&Geest, 2 april).

Daar waar artikelen over dat beschamende referendum ons kleingeestig en bekrompen maken,

nodigen de ideeën van deze man uit tot ruimdenkendheid, moed en ondernemingszin.

Laten we weer gaan (op)bouwen, laten we tegen alle sentimenten in iets helemaal nieuws verzinnen

voor, met en door al die vluchtelingen. Zodat onze kleinkinderen trots aan hun kinderen vertellen dat die

golf van innovatief denken en ondernemen naar aanleiding van de zogenaamde vluchtelingencrisis in

Nederland is ontstaan.

Ronald Visser Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden