brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Bloemetje voor Wilders?
Ik vind het op zijn minst merkwaardig dat een kwalijke, maar relatief onbenullige kwestie over het opzettelijk weren van de heer Wilders uit de commissie van in- en uitgeleide tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander zorgt voor grote verontwaardiging in de Tweede Kamer en het vertrek van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf.

Dit terwijl nog geen twee weken geleden diens partijgenoot Ivo Opstelten vond dat een bloemetje volstond als excuus voor de herhaaldelijke arrestaties van demonstranten die tegen het koningshuis protesteerden. Blijkbaar wordt er meer belang gehecht aan de anciënniteit van Kamerlid Wilders dan de grondwettelijke rechten van demonstrerende burgers.

R.J.W. Usher Sassenheim

Scharrelvrouwen en kippen
Wat lees ik toch een heerlijke krant. Ondanks de serieuze inhoud van de artikelen begint het lezen van een artikel dankzij die geweldige koppen met een glimlach. De Hollandse scharrelvrouw is de risee van Europa' (Trouw, 13 juni) en over vijf jaar mogen kippen hun snavels houden (10 juni). Misschien moet de scharrelvrouwen juist hun snavels niet houden en de kippen meer gaan scharrelen.

Martha Boer Baarn

Mazelen op de biblebelt (1)
God heeft mensen de mogelijkheden gegeven om (bijvoorbeeld) inentingen te ontwikkelen tegen mazelen. Waarom accepteren bevindelijk christenen uit de biblebelt dan niet deze gift van God en laten ze hun eigen kinderen lijden aan deze ziekte?

M. Venema Emmeloord

Mazelen op de biblebelt (2)
Op de biblebelt kan een virus ongestoord zijn gang gaan. Ik kan me niet indenken dat je je kind een ziekte wilt aandoen, die je eenvoudig had kunnen voorkomen door vaccinatie. Uit mazelen kunnen diverse complicaties ontstaan. Als dit het geval is gebruikt men dan ook geen antibiotica of gaat men niet naar het ziekenhuis?

Als men dit toch doet, dan is het onthouden van vaccinatie daar zeer mee in tegenspraak. Ik kan me bij deze gang van zaken absoluut niets voorstellen. Ook kan ik in de Bijbel in de uitspraken van Christus nergens een aanknopingspunt vinden. Mijn advies zou daarom zijn: vaccineer ieder pasgeboren kind.

Vees van Schaik Tiel

Vrijheid en privacy
Benjamin Franklin (1706-1790), medeopsteller van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776, geldt als een van de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika. Hij wordt ook wel de 'eerste Amerikaan' genoemd.

Over het inleveren van een deel van onze vrijheid ten gunste van onze veiligheid zei hij het volgende: "Elke gemeenschap of maatschappij die een beetje vrijheid opgeeft om een beetje veiligheid te winnen, verdient geen van tweeën en verliest ze allebei".

Ger Lodewick Westerbroek

Meerderheidsdictatuur
Uit de berichtgeving over de protesten in Turkije kun je concluderen dat democratie meer is dan het recht van de meerderheid. Het lijkt ver van ons bed. Maar wat is het verschil met ons Nederlandse kabinet dat de destijds door Job Cohen nog sterk verdedigde 'weigerambtenaar' bezig is af te schaffen en het omroepgeluid van joden, humanisten, hindoes, moslims en christenen om zeep te helpen? Dat is toch de dictatuur van de meerderheid?

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Verzorgingshuis voor starter
Het komt op mij over dat de besturen van de verzorgingshuizen die al lang zittende bewoners elders gaan huisvesten (Trouw, 13 juni) niet erg creatief zijn.

Je kunt, onder bepaalde voorwaarden, de units die in zo'n huis vrijkomen door overlijden toch verhuren aan studenten die vaak om huisvesting zitten te springen. Een andere optie lijkt me om twee of drie units te koppelen en ter beschikking te stellen van starters op de woningmarkt, die het ook al moeilijk hebben. Uiteraard onder goede afspraken.

Ik vermoed dat beide categorieën er dolblij mee zouden zijn. Leegstand lijkt me pure kapitaalvernietiging.

Henk Kraaijenbrink Borne

Kerk en Wereld is uniek
Het is hartstochtelijk te hopen dat de kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland niet overgaat tot opheffing van de stichting Kerk en Wereld. De PKN zou blij moeten zijn met een betrokken, adequaat werkende en kritische instantie als deze stichting. Kerk en Wereld werkt snel en deskundig, op een wijze die de dienstenorganisatie van de PKN haar, als grote en onmiskenbaar meer bureaucratische organisatie, niet na kan doen.

Bovendien durft Kerk en Wereld wegen te gaan die de kerk, uit kerkpolitieke of dogmatisch-theologische redenen, niet (meer) durft te gaan. De afgelopen jaren zijn daardoor veel vernieuwende projecten gerealiseerd en bleef de erfenis van het unieke oorspronkelijke instituut Kerk en Wereld levend.

Kees Posthumus Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden