brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Tuitjenhorn
In zijn column reageert Bert Keizer (Verdieping, 16 november) op de zaak-Tuitjenhorn naar aanleiding van ons opiniestuk twee dagen eerder. Het is een prachtig stuk vol reflectie dat ons heeft uitgedaagd hetzelfde te doen.

Er is een hausse aan reacties gekomen op ons stuk naar aanleiding van het debat over huisarts Tromp, die zijn patiënt een hele hoge dosis morfine toediende. Van die hausse zijn we best geschrokken. Kennelijk zijn we hard geweest en is met name het woord 'moord' verkeerd gevallen. Wij hadden dit woord gebruikt omdat het de aanklacht van het Openbaar Ministerie betrof. Het spijt ons oprecht dat dit en de toon van ons stuk mensen gekwetst heeft en vinden het jammer dat het bij velen de aandacht van de eigenlijke strekking van ons verhaal heeft weggehaald.

Die strekking blijft voor ons wel staan: niet álle aandacht mag nu naar het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Academisch Medisch Centrum gaan, de aanleiding voor dit alles blijft óók aandacht verdienen. Vanwege toekomstige patiënten én vanwege toekomstige Tromps.

Rob Bruntink en Mariska Overman Hengelo

Te weinig ons best gedaan
Gert-Jan van Schaik zat drie jaar in een boeddhistisch klooster en wordt daarover bevraagd (Religie en filosofie, 16 november). De psycholoog en coach/trainer eindigt met een bijzonder stuitende conclusie: er is een leven zonder lijden mogelijk. Met andere woorden zegt hij dat iedereen die nog wel lijdt, niet genoeg zijn best heeft gedaan. Bovendien gaat hij ervan uit dat zijn eigen ervaring te vertalen is naar waarheid. En dat voor een wetenschapper.

Leon Palmen Rotterdam

VS van Europa
Ik ben een eurofoob (Verdieping, 15 november) die vindt dat het streven naar een Verenigde Staten van Europa ervoor zal zorgen dat de tegenkrachten van dit beleid steeds sterker zullen worden. Het tempo waarin dit zal gebeuren, zal afhangen van het vervolg van de eurocrisis waar we nog middenin zitten. Verder vindt een substantieel deel van de kiezers op nationaal niveau al dat de afstand tussen burger en gekozene erg groot is. Dat wordt in een Europese Unie vele malen groter waardoor de onvrede ook hierdoor sterk zal stijgen. We zullen voorlopig niet uit de crisis komen, mede door het feit dat de individuele lidstaten door Brussel niet meer in staat zijn om te doen wat nodig is om uit de crisis te komen. Een goed voorbeeld is de devaluatie van de munt. Die is onmogelijk geworden waardoor zwakke economieën zoals Griekenland nooit uit deze crisis komen en dus Europa ook niet. Neem dan ook nog even de lastenverzwaringen door de drie procent idioterie erbij en we zullen nog lang in de misère zitten.

Dick Speijers Nuenen

Wasbeerhond verwijderen
Jelle Reumer acht het 'terecht' dat de onlangs gearriveerde wasbeerhond, die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt, een beschermde status krijgt (Duurzaamheid en natuur, 16 november). Dat is de natuurbescherming op zijn kop. Reumer kan niet uitsluiten dat de wasbeerhond een onnatuurlijke predatiedruk uitoefent op de fauna van insecten, hagedissen en amfibieën. Preventie, het voorkómen dat (mogelijk op termijn verdringende) exoten zich vestigen, heeft de aandacht van onze overheid. Reumer haalt een onderzoeker aan, die stelt dat je hem niet meer weg krijgt. Dit is onzin, de mens heeft zoveel soorten uitgeroeid. Haal deze hond uit de natuur. Door faunavervalsing, bij ons aangemoedigd door de Partij voor de Dieren, verliest elke streek op aarde zijn oorspronkelijke natuurlijke karakter. Wil Reumer eens uitleggen wat de diepere zin is van de McDonaldisering van de natuur?

Kees Piël, Herstel Inheemse Duin, Amsterdam

CDA en verkiezingen
Vooral door de winst van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen behoort bijna een derde van de nieuwe raadsleden (CDA+CU+SGP) in Alphen aan den Rijn tot de confessionele partijen. Dat schrijft Reinder Kooistra (Trouw, 15 november). Hij is, zo blijkt uit de ondertekening, inwoner van die gemeente en zal de godsdienstige achtergrond van de toekomstige CDA-raadsleden kennen. Blijer ben ik overigens met zijn andere veronderstelling dat het 'zo maar zou kunnen dat zelfs de helft van de nieuwe raad bestaat uit mensen met een duidelijk christelijke of islamitische achtergrond'. Kooistra sluit niet uit dat mensen met zo'n overtuiging ook raadslid van een andere partij kunnen zijn. Wat bedoelt hij, zo vroeg ik me af, met de slotzin: 'Nu Nederland nog'? Als logisch vervolg op het voorgaande denk ik: als het CDA landelijk weer gaat winnen, zijn we er pas echt. Zou hij werkelijk niet weten dat het CDA landelijk nog zeer recent liet zien dat het in de praktijk weinig van die christelijke origine terechtbrengt? Dat de kiezers het CDA zoeken in de buurt van de VVD en niet van de CU? Als hij met 'Nu Nederland nog' bedoelt te hopen op een ommekeer van het CDA als partij, had hij dat best mogen zeggen.

Pieter Kraaijeveld Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden