brieven

Bureaucratische reactie

De reacties op het rapport rond de zaak Tuitjenhorn, inclusief het commentaar in Trouw, zijn illustratief voor het verlies van vertrouwen in de arts, de groei van het geloof in formalisering en protocollering en vooral: een schrijnend gebrek aan besef van de complexiteit van alledaagse zorg. Dat laatste brengt elke betrokken arts minstens enkele malen in zijn beroepsleven in een conflict van plichten waarvoor geen richtlijn bestaat. Dat de arts zich in zo'n geval laat leiden door zijn professionele plicht als eerste het lijden te verlichten of weg te nemen, valt alleen maar te waarderen. Ook als achteraf kritiek mogelijk is. AMC, IgZ en OM reageren met bureaucratische bewustzijnsvernauwing en zonder besef van wat zij aanrichten in de huisartsenwereld en de beleving van gewone mensen. Een hedendaags stukje Kafka. Huisartsen: kom op voor uw zaak!

Simon Groen Uitdam

undefined

Ten hemel schreiend

Een terminale patiënt die dreigde te stikken werd door huisarts Nico Tromp uit zijn lijden verlost. Ik zou me in een dergelijke situatie zo'n huisarts wensen. Maar nee, Tromp werd voor moord aangeklaagd. Wat hij het allerergste aan de zaak vond, vertelde zijn vrouw later, is dat niet zijn kant van het verhaal is gehoord en hij zich niet heeft kunnen verdedigen. Hij stapte uit het leven. Nu is er een rapport verschenen waarin alle grote instanties met hun afstandelijke protocollen zijn vrijgepleit en de huisarts wordt aangewezen als de enige die iets verkeerds deed. En opnieuw kan hij zich niet verdedigen. Ik vind het ten hemel schreiend.

Agnes Grond de Rijp

undefined

Schop na voor huisarts

Na lezing van het rapport over de zaak Tuitjenhorn, krijg ik het gevoel, dat huisarts Nico Tromp nog een schop na krijgt: 'Iedereen handelde correct, behalve de huisarts.'

Ik ben teleurgesteld dat niemand de moed had (toen het nog kon), om te vragen waarom de arts handelde zoals hij deed, en dat niemand het nu voor hem opneemt. Ik vraag me af waarom één fout in je leven al het gewone en goede tenietdoet. Is dat rechtvaardig?

Marianne van Tol Groningen

undefined

Ad den Besten

In het mooie In Memoriam over de dichter Ad den Besten (Trouw, 1 april) ontbreekt jammer genoeg een verwijzing naar de magistrale vertalingen die Ad den Besten van de gedichten van de Duitse dichter Friedrich Hölderlin maakte. Deze vertalingen van de inhoudelijk en qua metrum uiterst complexe oden van Hölderlin verschenen in 1988. De Duitse letterkunde speelde een belangrijke rol in het leven van Den Besten. Tot de vele auteurs van wie hij het werk bestudeerde, behoorde ook de christelijke dichter uit de DDR, Johannes Bobrowski.

Hans Ester Nijmegen

undefined

Blokfluitminachting

Ik hoop dat er zoveel mogelijk blokfluitspelende leerlingen in opstand komen tegen de '1-aprilgrap' van Gerwin van der Werf. Er spreekt iets te veel oprechte blokfluitminachting uit zijn stukje om het als grap op te vatten. Wij blokfluitisten zijn wel gewend aan negatief en flauw commentaar op ons instrument, maar meestal van mensen die nu eenmaal niet beter weten. Maar van een muziekdocent, en iemand wiens columns ik zo waardeer, het raakt me toch. Zou hij dan echt nooit hebben gehoord van The Royal Wind Music of Lucie Horsch, om maar enkele namen te noemen?

Stieneke Kamp Den Haag

undefined

Genieten van de blokfluit

Muziekdocent Gerwin van der Werf vindt blokfluitmuziek afgrijselijk en laat dat ook duidelijk merken. Een 1-april-grap? Voor mij (71 jaar) is de blokfluit een instrument dat me dagelijks een half uur fijne

momenten geeft. Ik ben twee jaar op les en zou het niet willen missen. Het geeft verdieping en plezier. Vooral het samenspelen.

A. Groot-Vis Zutphen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden