brieven

Associatieverdrag

Sammy van Tuyll slaat in zijn artikel (Opinie, 20 februari) de spijker op z'n kop. We hebben als EU-burger geen zekerheid dat na associatie van de Oekraïne de volgende stappen niet gaan komen. Hoe weten we als brave belastingbetaler dat er niet een volgende stroom EU-geld richting corrupte zakken gaat? Ondanks een aanhoudende stroom Europese subsidie gaat Oost-Europa een steeds nationalistischer koers varen zonder enig tegengas. Men wil wel de lusten maar niet de lasten (denk aan volksverhuizingen). Onze regeringspartijen laten zich hierover niet duidelijk uit. Het vertrouwen in de EU als bron van voorspoed staat op het spel.

Marinus Zwart Harderwijk

Grotesk

Bij deze wil ik Pieter Geenen van harte feliciteren. Zijn groteske afbeeldingen van mensen die zich PVV'er noemen zijn van hetzelfde niveau als protestborden gedragen door de meest radicale aanhang van Pegida (Trouw, 22 februari). Een hele prestatie!

Rob Dijkstra Winsum

Bang maken

De meest zekere manier om geen vluchtelingen Nederland in te krijgen is heel snel een einde te maken aan onze welvaart. Als wij net zo arm en hopeloos leven als zij, dan komen ze echt niet. Plan B is hun een kans te geven om een nieuw leven op te bouwen en zo mogelijk te zorgen voor vrede. Als plan B niet werkt, ontstaat vanzelf plan A. Want hoe groter de onvrede in Nederland is, des te meer zal Nederland een eigen koers varen en dat zal ten koste gaan van de handel en dus van onze welvaart; met dank aan die mensen die ons bang maken voor buitenlanders.

Peter Wattèl Witmarsum

Ephimenco zakt weg

Dat 10 jaar Wilders twee pagina's breed uitgemeten wordt (Trouw, 20 februari) kunnen we misschien nog onder nieuws scharen, maar dat Trouw-columnist Ephimenco zijn verhaal over de vluchtelingenproblematiek eindigt met verwijzingen naar het vermoorden van cartoonisten, aanrandingen en homohaat maakt van Trouw helaas een wat beduimeld blad. Iedere week zien we Ephimenco weer wat dieper in zijn zelfgecreëerde moeras van vreemdelingenhaat zinken.

Gijs de Heer Kamerik

Roué Verveer

Wat een verademing om in de Tien Geboden van Arjan Visser eens van iemand te horen dat hij gelooft, rechttoe rechtaan, zonder allerlei mitsen en maren. Die gelooft in een God die helpt als het tegenzit. Die gelooft in een hemel waar je wordt toegeroepen door de mensen die gestorven zijn: 'Fijn dat je er ook bent, schuif maar aan!' Heerlijk om te lezen over zo'n ongecompliceerd geloof als van cabaretier Roué Verveer (de Verdieping, 20 februari). Voor mij was het een verademing omdat de meeste geïnterviewden in deze rubriek wars zijn van het geloof, of van hun geloof zijn gevallen. Prachtig, zo'n verhaal.

Rinus van der Molen Purmerend

Overdreven

De religieuze sector gaat wel erg overdreven tekeer tegen de ideeën van Halbe Zijlstra, die alleen wil voorkomen dat kerkgenootschappen zich kunnen verbergen achter ons grondwetsartikel over godsdienstvrijheid. Dat ooit zinvolle artikel moet nu maar eens worden geschrapt omdat godsdienst een onbewezen begrip is dat zich niet laat definiëren. Zo'n onduidelijk begrip opnemen in wetgeving is vragen om juridische problemen. Ben ik nou tegen godsdienst? Welnee, maar ook zonder verleent onze Grondwet mij alle denkbare vrijheden. En het steeds gehoorde verwijt over de agressieve dominantie van het atheïsme is al helemaal onzinnig. In de jaren zeventig ja, toen leek religie bijna te zijn verdwenen, maar de laatste twintig jaar is het geluid uit de religieuze hoek oorverdovend.

Jan F. Kommer Dalfsen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden