Brieven

Hulde aan Franse leger
Ben zeer onder de indruk van de snelheid waarmee de Franse strijdkrachten in Mali in actie kwamen (Trouw, 14 januari). Bij die krijgsmacht is het begrip 'parate troepen' een operationele en logistieke realiteit gebleken. Ze werd ook niet gehinderd door vertraging opleverende politieke discussies en bezwaren Integendeel: ze ontving van nationale en internationale organen instemming en steun. Ik ben sinds mijn afzwaaien zeer betrokken gebleven bij het functioneren van de Nederlandse strijdkrachten, maar wat de Fransen nu presteren zie ik in Nederland niet gauw gebeuren.

R. de Jong, luit. kolonel b.d. Den Haag

Vink kent geen grenzen, brrr
Verlos ons van bijdragen zoals die van filosoof Jaffe Vink in Letter&Geest (12 januari) die slechts holle retoriek bevat. Wie de Albert Heijn aan het Museumplein vergelijkt met het paradijs is vooral deerniswekkend. Maar wat ik echt kwalijk vind, is dat hij volledig voorbijgaat aan het centrale argument van alle duurzame denkers en doeners tegen het grote vooruitgangsgeloof, namelijk dat er grenzen zijn aan groei en vooruitgang. Bijvoorbeeld Goethe wees er al op: In de beperking toont zich de meester. Bij Albert Heijn zijn ze daar tweehonderd jaar later door schade en schande misschien ook al achter. Maar Vink erkent geen grenzen en kwettert vrolijk verder. Brrr.

Guus Wattel Castricum

Beckman schreef Genesis
Met veel plezier de groene catechismus in Letter&Geest gelezen afgelopen weekend. Het combineren van theologie en ecologie is overigens niks nieuws. Al in 1985 schreef Thea Beckman een trilogie over het paradijselijke Thule, het Groenland van enkele eeuwen na de Derde Wereldoorlog, waar de inwoners op religeuze voet met 'Moeder Aarde' staan. In kleine tempeltjes vieren de Thulenen hun band met dieren en overledenen - die zijn opgegaan in het grotere geheel - die in de vorm van een godin wordt bedacht met bloemen en zang. Als we het dan toch hebben over profeten, dan mag Beckman wel erkend worden als de schrijfster van de apocalyps dat, heel geestig, als eerste bijbelboek mag gelden in de nieuwe Groene Bijbel.

Peter Waaier Enschede

Dé oplossing tegen verspilling
Behalve waterbesparing door te plassen onder de douche (Trouw, 10 januari) of een baksteen in de stortbak (brieven, 12 januari), is er van oudsher een derde optie. In het Rijksherbarium van de Leidse Universiteit hadden de toiletten twee trekkers. Op de muur was een wit emaillen bordje geschroefd met het opschrift: 'In grote gevallen gebruike men deze trekker; in kleine gevallen gebruike men deze trekker'. Bij de woorden 'deze' stonden pijlen, respectievelijk naar links en naar rechts. Met potlood had een behulpzame student daaronder de woorden geschreven die in het nette herbarium gebruikelijk waren: 'In twijfelgevallen raadplege men den hoogleraar-directeur'. Een ideale oplossing, toch?

B. Kristensen Arnhem

Emmer onder de douche
Nog even een reactie op de wethouder uit Drenthe die pleit voor plassen onder de douche: een emmer in de douche is een betere besparing. In plaats van bij het douchen de eerste koude liters weg te laten lopen, plaats ik de douchekop in een emmer. Vervolgens gebruik ik dit water om 2 à 3 maal per dag de wc door te spoelen. En het is hygiënischer.

Jan-Willem te Maarssen Lent

Volkoren fabriekskauwgum
Volkorenbrood ruikt vies, is de wetenschappelijke conclusie in Trouw (12 januari). De vraag is: welk brood is onderzocht? Fabrieksbrood? Of brood dat met de hand of in een broodbakmachine thuis werd gebakken. Fabrieksbrood heeft een productieduur van minder dan een uur dankzij het in Engeland ontwikkelde Chorleywood baking process, dat door toevoeging van bepaalde enzymen en broodverbeteraars het rijzen van de gluten in de tarwe verhindert. Die blijven onverteerbaar en veroorzaken daarom bij sommige mensen een levenslange glutenallergie.

In een normaal bakproces dat drie tot vier uur in beslag neemt, kunnen de gluten wel rijzen, ze omsluiten het koolzuur en worden daardoor goed verteerbaar. Dit brood is totaal verschillend van het grauwe fabriekskauwgum dat voor brood moet doorgaan.

Tjitte de Vries, bakkerszoon Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden