brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Hulp bij zelfdoding
Ik ben blind en heb sinds 2008 last van toenemende doofheid. Voor mij was en is dit beslist niet voldoende reden om te kiezen voor zelfdoding, zoals zaterdag beschreven in Trouw. Er is nog meer dan genoeg overgebleven om het leven zinvol en waardevol te achten. Het gaat mij er niet om te beweren dat de toetsingscommissies hun werk niet goed gedaan zouden hebben. Waar het me wel om gaat, is om vast te stellen dat niet de blindheid, maar haar houding hier tegenover en haar onwil om zich te laten helpen, haar lijden ondraaglijk maakten. Is deze dame ooit goed begeleid?

G. van der Weide Hoogezand

Meedogenloze wet
Wat een meedogenloze wet hebben we toch inzake euthanasie! De arts moet overtuigd zijn van de ondraaglijkheid van het lijden van de betreffende persoon (Trouw, 5 oktober). Is het niet voldoende dat de man of vrouw die genoeg heeft van het leven dat zélf beoordeelt? We zijn er trots op dieren die lijden te doden; 'te verlossen uit hun lijden' Maar mensen moeten zo mogelijk eindeloos, ook tegen hun wil, in leven gehouden worden.

Joeri van den Bergh Nijeveen

Afrika beter af als kolonie
Ephimenco verwoordt exact wat ik zelf dacht bij alle gratuite 'schande'-uitroepen na het drama bij Lampedusa (de Verdieping, 5 oktober). De schuld van dit drama ligt niet bij 'ons', maar bij de mensenhandelaren en de criminele regeringen in de landen waar die vluchtelingen vandaan komen. Ik zou weleens willen weten wat de paus als oplossing voor dit probleem ziet. De hele Sint-Pieter vol met bootvluchtelingen? Hij is er consequent genoeg voor, maar het zal niets oplossen. De huidige onbeheersbare problemen in Afrika bewijzen dat het continent beter af was toen het nog uit Europese kolonies bestond, maar dat is natuurlijk een heel politiek incorrecte opmerking anno 2013.

Laurens Joustra Amsterdam

Angst zaaien mag wel?
Hoofdredacteur Willem Schoonen schrijft dat Trouw haat zaaien niet tolereert in haar advertenties (Opinie, 5 oktober). Maar tegen angst zaaien door Pink Ribbon heeft Trouw kennelijk geen bezwaar. Goed dat we dat nu weten. Niet goed dat Trouw zo'n beleid voert.

Peter Meijs Hillegom

Advertentie kan geweigerd
Willem Schoonen schrijft dat de krant de advertentie van Pink Ribbon niet kon verbieden. Alsof er sprake was van overmacht. De redactie heeft expliciet de keuze gemaakt om de advertentie niet te weigeren. Dat is heel wat anders.

Rob van Riezen Groningen

Narcist mag op proefverlof
Ook in Trouw woedt nog steeds de discussie of Volkert van der G. wel of niet op proefverlof mag. Reden: de moord op Pim Fortuyn was een politieke moord. Maar als we nu eens kijken buiten de rollen die beide mannen op dat moment speelden, zien we misschien iets heel anders: een onverbeterlijke narcist die een andere onverbeterlijke narcist uit pure jaloezie ombrengt omdat die meer aandacht krijgt dan hij. En dat is dan nauwelijks een reden om nu proefverlof te weigeren.

Michel Bel Naarden

Wachtgeld van Henk Krol
Kan iemand even uitzoeken of, en hoe lang, Henk Krol recht kan claimen op wachtgeld als ex-Tweede Kamerlid ? O ja, en als je toch bezig bent: heeft Henk zelf ook die intimiderende verklaring, waarin hij afziet van pensioenaanspraken, getekend?

Wichert van Dijk Utrecht

Ongevraagd cadeau
Het zal zeker goed bedoeld zijn, maar ik wil Trouw toch vragen mij geen spullen meer te sturen waar ik niet om vraag. Ik heb al genoeg. Ik lees graag en die boeken leen ik van de bibliotheek. Tevens vond ik bij Trouw van zaterdag een folder van de Postcodeloterij, getiteld Miljoenenjacht, ondertekend door ene Winston (geen achternaam, alsof iedereen hem kent). Nee, ik hoef ook geen miljoen.

Frans Scheffers Rijswijk

Niet kopen is een luxe
Wij hadden iedere maand een By Nothing New-maand (Tijd, 5 oktober). Als net nog babyboomer werd er tijdens mijn jeugd zelden iets nieuws aangeschaft. Ik kreeg de kleren van mijn oudere broer of mijn moeder breide, naaide of haakte iets in elkaar. Nieuwe kleding? Alleen bij een heel groot feest dat één keer in je leven voorkomt, bijvoorbeeld je communie. Speelgoed? Alleen met je verjaardag en Sinterklaas. Ik prijs het als men bewust(er) koopt. Het initiatief BNN echter stuit mij tegen de borst. Het is overdaad ten top. Ik vind het nog erger dan alles maar kopen dat los en vast zit. Vrijwillig een keuze kunnen maken om even niets aan te schaffen is een enorme luxe. Onbekend in mijn verleden en bij velen ook nu nog. Als je in je leven tot nu toe alles hebt kunnen krijgen of kopen dat je hartje begeert, is het heel makkelijk om te zeggen "ik koop nu even niets". Maak geen poeha over je bezit, maar geef gewoon weg wat je te veel hebt en koop niet om het kopen.

Paul van Drunick Voorhout

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden