Brieven

Vaardigheid
Bestuursvoorzitter Albert Cornelisse van Windesheim is opgelucht dat in de eindwerkstukken journalistiek die een 'genade-zesje' kregen, vooral het onderzoekswerk niet goed genoeg was: "Met de journalistieke vaardigheden valt het mee. Dat is toch het hart van de opleiding." Begrijp ik het nu goed dat journalisten vooral een mooi stuk moeten kunnen schrijven, maar dat het minder belangrijk is of wat daarin staat wel gebaseerd is op goed onderzoek?

Joke Koelewijn Marum

Kluunschaats
Lezer Fred Groot pleit voor de ontwikkeling van een 'moderne gemaksschaats', waarmee onervaren schaatsers op natuurijs minder kans maken om in een scheur te belanden, met alle gevolgen van dien. (Denktank, 23 februari). Welnu, die is er allang! De kluunschaats. Ze zitten vast aan langlaufschoenen die steun geven boven de enkels. Bij het klunen zijn de ijzers met een simpele klik los en na het lopen klik je ze zo weer vast. Worden de schaatsen bot: dan doe je ze aan de andere voet, en je hebt weer scherpe ijzers. Door de ronding van de Friese doorloper rij je bijna uit iedere scheur. Bij de Elfstedentocht, die ik 11 februari reed, ben ik slechts één keer gevallen: in het donker op het kapot gereden ijs vlak voor de Bonkevaart.

Bert Breed Leiden

Mediacratie
Eindelijk een politicus die het aanzitten en pootjesgeven bij de gehaaide Pauw en Witteman verafschuwt. De Haagse CDA-wethouder Karsten Klein begrijpt waar het in de politiek op aankomt. Verantwoording afleggen bij P en W is de verkeerde plek, zegt hij in een interview in de Verdieping (23 februari). Laat politici zich profileren op de plaats waar zij voor gekozen zijn, namelijk in het parlement, en ook daar horen bewindslieden verantwoording voor hun politieke daden af te leggen en nergens anders. Alleen op deze manier kan de democratie zegevieren over de huidige mediacratie. Dat zou een verademing zijn.

Jan van den Akker Harkstede

Legionella
Tot mijn grote ergernis wijdt u vanwege de aanstaande 'Flora' weer een groot artikel aan de veteranenziekte die op de Westfriese Flora in 1999 vele doden en gewonden kostte. Zoals het bericht woensdag al meldt: de schuld lag bij een bubbelbadverkoper, niet bij de Flora. De bloemententoonstelling kreeg na deze verschrikkelijke gebeurtenis een andere naam, andere locaties en veel geld van bloembollentelers. Hulde voor het bestuur en voorzitter Wim Boon. Maar ieder jaar als bollentelend Nederland zich wil presenteren, wordt weer voluit gepubliceerd over legionella en wordt dit geassocieerd met deze tentoonstelling en de bloembollenteelt. Voorzitter Boon krijgt in Trouw kritiek dat hij de legionellaramp op de website van het nieuwe Holland Flowers Festival had moeten herdenken. Ik weet hoe integer hij is, en hoeveel oog hij heeft voor wat er dertien jaar terug is gebeurd. De ramp zit in zijn geest, maar hij gaat wél door met zijn tentoonstelling, om de bloembollensector op de kaart te zetten.

Wim Balder Sint Pancras

Rouwindustrie
Dank aan Sylvain Ephimenco voor zijn column van dinsdag over zelfdoding (21 februari). Hij vertolkt een sentiment dat ik nog nooit zo duidelijk voor mij zelf geformuleerd had: een zelfmoordenaar is laf. Dit staat los van de persoon waar hij zijn betoog aan op hangt, Anil Ramdas (van wie ik zeer betreur dat hij een einde aan zijn leven maakte). Ik heb zelf bij diverse zelfdodingen in eigen omgeving vergelijkbare gevoelens van boosheid en woede jegens de overledene gehad. Ze werden altijd door de 'Rouwindustrie' weggemasseerd naar deernis en medelijden. Ik vind verbijstering, stilte en een plaatsvervangend gebed om vergeving meer op zijn plaats in deze situaties.

Joep Beliën Zaltbommel

Roken
KWF Kankerbestrijding maakt duidelijk dat het ministerie van VWS veel meer contact heeft met de tabaksindustrie dan minister Schippers de Tweede Kamer meldt (21 februari 2012). De invloed van de industrie op het kabinet wordt steeds duidelijker. Minister Hillen heeft veel nuttig lobbywerk voor de sector gedaan en minister Schippers heeft het rookbeleid versoepeld. Met als resultaat dat er weer volop wordt gepaft in veel cafés. Bij alle kennis over de gezondheidschade van roken laadt het kabinet een zware verantwoordelijkheid op zich. Dood door schuld heet dat.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden