brieven

Harteloos CDA

'Harde toon past niet bij het CDA', betoogt Jan de Visser (Trouw, 22 oktober). Huh? Nou, dan kent De Visser het CDA op een andere manier dan ik. In mijn beleving is het CDA een vlees-noch-vis-partij die van meet af aan zelfs haar grootmoeder zou verkopen om aan de macht te komen of te blijven. Buma's woorden passen uitstekend bij het harteloze gedachtengoed van deze politieke partij, die structureel de letter C in haar naam vergeet.

Jan Kleinjan Zwolle

Merkel

Met belangstelling las ik het hoofdredactioneel commentaar in Trouw van 21 oktober. Angela Merkel volgt een moedige en juiste koers, zo wordt gesteld, maar moet oppassen dat ze haar draagvlak niet verliest. De suggestie van de redactie dat Merkel moet laten zien waar het heen moet - om het draagvlak voor haar beleid in de Duitse samenleving te vergroten - is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zagen we dit wel aankomen? Waar denken we dat het ophoudt? Zoals Trouw zelf ook al diverse malen aangaf: eenvoudige antwoorden zijn er niet in dit verhaal. De vragen zijn eenvoudiger te stellen dan te beantwoorden. Net als de Trouwredactie stelt Merkel zich op het standpunt dat het essentieel is om als Duitsland en als Europa, harmonieus samenwerkend, een humane houding aan te nemen. Humaan handelen: dat blijft het uitgangspunt en de leidraad. Laat dat dan ook vooral zo blijven. Ook als het lastig is.

Max Schalekamp Utrecht

Schijnvertoning

Democratie gedijt niet in een klimaat van angst, zoals angst voor de islam, voor vreemdelingen of voor armoede, aldus Lex Oomkes (Trouw, 21 oktober). Daar geloof ik niet in. Wel wijst hij terecht op de mening van velen dat een kleine elite de dienst uitmaakt en zichzelf bevoordeelt. En jammer genoeg is er werkelijk veel ongeoorloofde beïnvloeding van de besluitvorming in de politiek die helemaal niet wordt bestreden. Ik denk aan dubbele functies van politici en aan machtige industriëlen met hun lobbyisten. Als men de rechtsstaat verwaarloost, wordt de democratie vanzelf een schijnvertoning. Die zogenaamde democratie past niet in deze tijd.

Jan Wedeven Groningen

Geloofwaardig

Wim Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee, reageert (Trouw, 21 oktober) op het artikel van Hanna Luden, directeur van het Cidi (Trouw, 16 oktober). Wie beide artikelen naast elkaar legt, leest dat Luden de leiders van Israël en de Palestijnen oproept tot een door wijsheid en realisme gekenmerkte politiek. Dat vereist aan beide zijden offers. Lankamp daarentegen doet niet anders dan eenzijdig de schuld van alle ellende aan Palestijnse kant bij Israël te leggen. Het wordt tijd dat het Nederlands Palestina Komitee zich objectiever en realistischer, en dus geloofwaardiger gaat opstellen.

Henk van der Munnik Steenwijk

250 millisievert

In haar column in Trouw van 20 oktober schrijft Tinkebell dat voor de mensen die met radioactief afval moesten werken na de ramp in Fukushima het acceptabele risicolevel naar 250 millisievert per jaar werd opgevoerd, terwijl wereldwijd een straling van maximaal één millisievert als veilige grens geldt. Zij concludeert daaruit dat deze medewerkers dus 250 keer meer risico lopen dan bij een maximum van één millisievert. Die conclusie zou juist kunnen zijn wanneer deze getallen zich recht evenredig tot elkaar zouden verhouden met betrekking tot de mogelijke gevolgen van het risico. Dat is echter in dit geval zeer onwaarschijnlijk. In de praktijk worden dit soort hypotheses bij soortgelijke andere onderwerpen vaker gemaakt waardoor bij de lezer een vertekend beeld van, in dit geval, het werkelijk toegenomen risico kan ontstaan.

Guus Van Delfgauw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden