Brieven

Mooi essay over Armstrong
Prachtig essay van Fred Feddes over wielrenner Lance Armstrong en meestervervalster Han van Meegeren, helder als glas (Letter&Geest, 10 november). Voor dit soort stukken wisselden we na jaren een andere krant voor Trouw. Gaarne nog eens een essay over dit of een ander onderwerp van deze auteur.

Siep Thomas Utrecht

Armstrongs schuld
Het dopingschandaal rond Lance Armstrong brengt de hele professionele wielersport in opspraak. Maar is het niet merkwaardig dat de schuld van het dopinggebruik alleen bij de renners wordt gelegd? Zijn de organisatoren van grote wielerevenementen als de Tour de France en de Giro er niet mede de oorzaak van dat door renners schadelijk 'krachtvoer' wordt gebruikt om dagen achter elkaar zware inspanningen te verrichten en prestaties te leveren, mede daartoe aangezet door de commercie?

Cor Schilder Enkhuizen

Geldverslindend project
In deze tijd met kerken die leeglopen en daardoor ook minder inkomsten is het onbegrijpelijk dat de PKN zo'n geldverslindend project opzet als de verbouw van landgoed Hydepark tot hotelcomplex, en hiervoor van de leden geld durft te vragen. Het begint met 11 miljoen, maar hoeveel wordt het uiteindelijk?

Joke Keersemaker Vlissingen

Valse getuigenis
Doorgaans vind ik de adviezen van Beatrijs Ritsema in zaterdagmagazine Tijd verrassend adequaat. Soms zet ik vraagtekens bij het gemak waarmee zij smoesjes voorschrijft, om ongemak te voorkomen. Op 10 november bereikten haar 'Moderne manieren' hierin een dieptepunt. Om een prettige collega, die je voor haar bruiloft uitnodigt, af te schepen met leugens en bedrog, gaat mij te ver. Een leugentje om bestwil is soms nodig en ook voor een leugen in nood geboren kan ik begrip opbrengen. Maar een uitgekookt spijbelplan inclusief treuzelstrategie, uitgebreide lijst met smoesjes en een schijnheilige uitsmijter vind ik wel erg ver bij 'Geen valse getuigenissen spreken tegen uw naaste' vandaan.

Carrie Hoeve Lelystad

Hamburgervreters
Een vraagje aan Eric Smit uit de Amsterdamse Watergraafsmeer, een 'witte enclave' (Trouw, 9 november). Bent u kind aan huis 'aan de overkant van het kanaal waar de mensen hamburgers vretend voor de televisie zitten en hartkwalen hebben'? Heeft u wel eens van generaliseren gehoord?

Arie Speijker-Brinker Amsterdam

Balten was nooit Pruisisch
Het geschiedenislesje dat Janny de Moor (8 november) gaf bij een recept uit Koerland klopt niet. De Baltische staten hebben nooit tot het koninkrijk Pruisen behoord; van het huidige Polen alleen het westelijk deel. De Duitse culturele invloed dateert van vóór die tijd.

Dick Kapteyn Velp

Sir Kenneth
Bij het openslaan van Trouw las ik in Personalia (10 november) over Sir Branagh. Dit is fout. Sir Kenneth, of Sir Kenneth Branagh is de correcte vorm. Vergelijk Sir Paul McCartney, Sir Winston Churchill.

G. Mensink Emmen

Dubbele eed
Ik heb me plaatsvervangend geschaamd toen ik vernam dat de nieuwe bewindslieden de eedaflegging moesten herhalen omdat de camera's nog niet in orde waren. Onvoorstelbaar! Als je je eed serieus neemt, dan weet je dat je die niet herhaalt. Een eed leg je af tegenover God, en die hoort die eed zeker, camera of niet. Jammer dat de nieuwe regering - toch al met problemen genoeg behept - ook deze blunder maakte. Niettemin: veel sterkte aan de hele ploeg.

Gerrit Berveling Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden