brieven

Voor schut gezet
Hoe interessant ik het artikel over 'breken met je ouders' (Tijd, 9 november) ook vond, toch hield ik er een heel vieze smaak aan over. Met welk doel schreef Nanda Roep dit artikel? Niet alleen zullen haar ouders, zus en broer door dit artikel alleen maar bozer worden, en zich bevestigd voelen in hun overtuiging dat Nanda niet deugt. Maar ook worden ze bij de kapper, bij de bakker en op verjaarsfeestjes ongemakkelijk aangekeken.

Trouw had Nanda Roep tegen zichzelf, en haar ouders tegen hun dochter in bescherming moeten nemen door dit artikel niet te publiceren. En als de redactie dat dan toch wil doen, had ze het onder pseudoniem moeten plaatsen. Dan is het punt gemaakt, maar had Nanda Roep niet zichzelf én haar ouders voor schut gezet.

Marjel Neefjes Wageningen

Veehouderij
In de brief van de hoofdredactie (Opinie, 9 november) naar aanleiding van de discussie rond het artikel van VVD-Kamerlid Helma Lodders lees ik: 'En we zouden inderdaad behoorlijke economische averij oplopen als de veehouderij gekortwiekt zou worden'. Is alle discussie de afgelopen decennia over de nadelen van het gebruikelijke economische model, waarbij zoveel factoren buiten beschouwing blijven, dat het zeker niet meer van deze snel veranderende tijd is, aan de hoofdredactie voorbijgegaan? Kijkend naar de veehouderij: waar blijven in het gangbare economische denken de kosten van bijvoorbeeld de natuur die wordt opgebruikt en van de gezondheidsschade door antibiotica-resistentie? Dit nog afgezien van niet in geld uit te drukken waarden.

Cor Nouws Arnhem

Huwelijkse voorwaarden
In de discussie over nut en noodzaak van huwelijkse voorwaarden (commentaar, 7 november) ontbreekt een belangrijk argument. Huwelijkse voorwaarden voorkomen dat als een van de echtelieden schulden heeft of maakt, de ander daar voor moet opdraaien. Zo kan worden bereikt dat bijvoorbeeld de echtelijke woning buiten schot blijft als het bedrijf van een van beide echtelieden failliet gaat, en niet een heel gezin wordt meegesleurd in een financieel debacle. Daar is de huwelijkse band bij gebaat en dat vormt er een belangrijke voorwaarde voor dat het huwelijk ook in slechte tijden stand zal houden.

Else Kingma Overveen

Menslievend
Twee koppen in Trouw van 9 november baren ons zorg: 'Vitale ouderen te duur voor de zorg' en 'Meer zelfdoding in ggz-instellingen'. Het komt de politiek kennelijk financieel goed uit als veel ouderen uit het leven stappen.

Kitty en Jan van Treuren (75-plussers) Driebergen

Korhoen
Het uitsterven van de korhoen (Trouw, 8 november) kent - net als het uitsterven van veel andere vogels, amfibieën en insecten - vele oorzaken. Een oorzaak die stelselmatig wordt verzwegen, en alleen in verband wordt gebracht met de problemen met bijen, is het gebruik van de insecticiden in de landbouw, tuinbouw en veeteelt. In het bijzonder het gebruik van neonicotinoïden heeft een slachting teweeggebracht onder het insectenleven in de natuur.

Insecten, met uitzondering van de bestuivers, hebben geen economische waarde en kunnen dus gemist worden. Veel vogelsoorten en amfibieën, die voor het voedsel afhankelijk zijn van insecten, leggen het loodje en niet alleen de korhoenders. Merkwaardig is echter dat de natuurorganisaties deze oorzaak niet (willen) kennen. In Duitsland is het bekend. Waarom in Nederland niet? Een tweejarig moratorium op het gebruik van enkele neo's op enkele toepassingen zal weinig soelaas bieden, maar misschien gaat er nu een alarmbel rinkelen.

Frans Huijnen (imker) Enschede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden