brieven

Framing

VN-baas Ban Ki-moon kapittelt Israël over zijn nederzettingenbeleid (Trouw, 14 oktober). Ban reageert op een goedkeuring door de Israëlische regering voor de bouw van weer 2500 woningen in Oost-Jeruzalem. Daarbij merkt de Trouw-redacteur op: 'Problematisch daarbij is dat de Palestijnen Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat.' Me dunkt dat dit framing is. Problematisch is in dit geval Israëls nederzettingenbeleid en niet de legitieme gebiedsaanspraken van de Palestijnen.

F. Klok Groenekan

Vredesproces

Ik vraag me af wat Israël bedoelt met zijn reactie op de 'eenzijdige erkenning van Palestina' door Zweden en Groot-Brittannië. Dat schaadt het vredesproces, vindt Israël. Maar er is al lang geen sprake meer van een vredesproces. Overigens benijd ik de Zweden en Britten; ik zou wensen dat onze regering dezelfde stap zet.

Goos de Haan Leusden

Karig wielerjaar?

Deze week knijpen de profwielrenners op de weg in de remmen. Terugblikkend op het afgelopen wielerseizoen concludeerde Edo Sturm (Trouw, 8 oktober) dat het voor Nederland maar een karig wielerjaar was. Sturm baseert zijn mening op het tegenvallende rijden van Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Robert Gesink. Blijkbaar is het Sturm ontgaan dat Mollema een zeer constant seizoen reed, Kelderman zijn opgaande lijn in de Ronde van Italië wist vast te houden, en Gesink, na een hartoperatie, boven verwachting als de beste van de rest omhoog reed in de Ronde van Spanje. Ook is de bronzen plak op het WK tijdrijden van Tom Dumoulin hem blijkbaar ontgaan. Elk jaar stel ik een klassement op dat gebaseerd is op een zo objectief mogelijke puntentelling. Daarin heb ik vastgesteld dat de Nederlandse renners sinds 1992 (!) nog nooit zo goed gepresteerd hebben als nu. Cijfers zeggen soms meer dan woorden.

Gert van Asselt Ede

Niks dag inleveren

Ik ben verontwaardigd over de reacties van mede-Trouwlezers (Opinie, 15 oktober) dat zij een vrije christelijke feestdag willen opofferen voor 5 mei. Buiten het feit dat de christelijke feestdagen er al veel langer zijn dan Bevrijdingsdag, hebben de Nederlanders ook nog eens de minste feestdagen van West-Europa. Moeten we na Zwarte Piet, nu ook nog eens een christelijke feestdag inleveren? Niks inleveren, gewoon een dag erbij! Dan staan we samen met Duitsland en Ierland onder aan het lijstje met minste vrije dagen.

Angelo de Groot Leiden

Arrogantie

Wat een arrogantie van Guus Kuijer (religie&filosofie, 13 oktober) om de Bijbel te willen herschrijven. De Bijbel is onovertroffen, ook voor ongelovigen. De Bijbel is de basis van onze cultuur. In een moslimland zou hij daarvoor een kopje kleiner worden gemaakt, wegens blasfemie. En hier maakt hij kans op de Ako-literatuurprijs. Maar een dag later als antwoord een prachtig artikel van Heino Falcke (religie&filosofie, 14 oktober), met als boodschap 'het geloof in God biedt liefde en hoop'.

D. Poot Oostkapelle

Omroeppolitiek

Ooit had Nederland het mooiste omroepbestel ter wereld. Als je geloofde, kon je er terecht en ook voor niet-gelovigen was er plek. Zelfs voor twijfelaars was er ruimte. Toen kwam de politiek. Er moest commerciële televisie komen, met een onvermoede hoeveelheid pulp over onze schermen tot gevolg - wat inmiddels wordt nageaapt door de publieke omroepen. Na nog een aantal aanpassingen volgt nu de genadeklap: de publieke netten krijgen de minst aansprekende programma's toegewezen wat resulteert in een sterfhuisconstructie. De staatssecretaris beweert dat hij er niet is voor de omroepen, maar voor de kijkers. Nou, hij is er niet voor mij.

Anne Feima Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden