brieven

Erkennen

Het vertrouwen in de kerk is nog verder gedaald, kopt Trouw (12 december). Die uitspraak is hoe je het wendt of keert eigenlijk niet tegen te spreken. De scriba van de PKN zou er verstandig aan gedaan hebben die uitspraak te erkennen. Dan is er misschien nog iets van het vertrouwen te herstellen. Dan kan de inspirerende aanpak van een aantal jonge predikanten binnen de PKN mogelijkerwijs het noodzakelijke keerpunt zijn.

Frans Voskamp De Lier

undefined

Machtswellust

Leonie Breebaart ziet het wilde dier als het meest ontwikkelde en aan de mens verwante voortbrengsel van de natuur (Letter&Geest, 12 december). Vervolgens ziet ze de jager in de jacht zich verlagen tot een roofdier dat andere dieren kapotmaakt en een einde maakt aan het mooie en goede leven van het dier. Het jagend roofdier kan niet zoals de mens naar de supermarkt om daar vlees te kopen. Ze suggereert dat de jager dat wel kan doen en zich niet hoeft te verlagen tot de jacht. Maar hoe komt het vlees in de schappen van de supermarkt? Komt het vlees daar op een meer eerbare wijze terecht dan de jacht?

Ik heb beelden gezien van megastallen en hoe dieren daar werden behandeld en soms mishandeld.

Ook dat zijn dieren die de potentie hebben zich, net zoals het wilde dier, te ontwikkelen tot een wezen met kenmerken verwant aan de mens. Maar deze dieren zijn niet vrij en hebben tot hun dood levenslang en komen in de verste verte niet toe aan de aan de mens verwante kenmerken van het vrij levende wilde dier. Ik weet niet waar de afstomping, het schaamtevolle en de machtswellust het meest is doorgedrongen. Voor Leonie Breebaart is dat de jacht. Voor mij is dat de bio-industrie van de megastal.

Krijn K. Hamelink Amersfoort

undefined

Hoogbegaafde oudere

Maartje Wortel is mooi eerlijk over haar vooroordelen over ouderen (Tijd, 12 december). Wiet, volgens hemzelf de oudste autist van Nederland, is volgens haar zo ongeveer de intelligentste mens die ze ooit heeft ontmoet. Ik zou deze man (ook) hoogbegaafd noemen. Hoogbegaafdheid houdt niet op als je van school komt. Ook niet als je in een verzorgingshuis komt en zelfs niet als je verschijnselen van dementie krijgt. Oudere hoogbegaafden kunnen eenzaam zijn, omdat ze van zichzelf niet weten dat ze hoogbegaafd zijn én niet kunnen benoemen waar ze behoefte aan hebben. Ze voelen zich 'anders'. In de zorg voor ouderen begint hierover gelukkig bewustwording te komen. Niet iedereen is gemiddeld!

Noks Nauta Delft

undefined

Niet makkelijker

Mijn moeder (87) krijgt een brief waarin wordt aangegeven dat ze voortaan de berekening van toeslagen alleen nog digitaal ontvangt. De brief verraadt qua terminologie dat de Belastingdienst geen idee heeft van de belevingswereld van (een deel van) oudere mensen. Mijn moeder is overigens nog zelfstandig genoeg om voor zichzelf te zorgen, maar internet gaat ze niet meer aan beginnen. Een telefoontje naar de Belastingdienst leert dat ze nog 1 jaar respijt krijgt. Ik moest er wel om lachen, dus 'leuker kunnen ze het wel maken, niet makkelijker'.

Addo de Visser Wageningen

undefined

Verrijkende vakken

James Kennedy beschijft hoe waardevol theologie en filosofie voor de vorming van studenten zijn (Opinie, 12 december). Ik onderschrijf dat van harte en volkomen. Mijn angst groeit als ik hoor hoe er een proef gestart wordt aan de VU om studenten per vak collegegeld te laten betalen. De verrijkende vakken, waarvan men nu denkt dat ze economisch onaantrekkelijker zijn, zullen het dan nog zwaarder krijgen. Ik hoop dat er binnen iedere opleiding een jaarlijks verplicht onderdeel komt voor filosofie en/of theologie. Hoe doorgrond je de kunst en de samenleving zonder de kennis van de theologie?

A.E.Reichman Tytsjerk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden