brieven

Vaccinaties
'Oproep of niet, extra vaccinaties blijven uit', schrijft Trouw over de oproep van Mark Rutte aan orthodoxe christenen om hun kinderen in te laten enten (Trouw, 15 juli). Die oproep zorgt voor opgezette stekels bij deze groep. Ze menen dat de premier zich bemoeit met hun religieuze leven. Ernstig: beseffen ze dan echt niet dat het hier om de volksgezondheid gaat?

Ineke Grootemaat Venray

Protocolfetisjist
Nederland op zijn raarst. Ons land beschikt nu over een heus 'protocol stranding levende walvisachtigen' (Trouw, 15 juli). Strandt er nu zo'n kanjer bij onze kust, dan hebben we een zorgvuldig samengesteld deskundigenteam onder leiding van een strandingscoördinator. Die deskundigen gaan beoordelen of familieleden van bultrug Johanna een spuitje krijgen of niet. Dieren van 2 meter 90 vallen hier niet onder, want het protocol start bij een lengte van drie meter. Heeft staatssecretaris Dijksma niets beters te doen? Mijn protocol is stukken eenvoudiger. Gestrand? Pech gehad!

Kees Posthumus Apeldoorn

Fietstochtje
James Kennedy fietst met zijn academische vrienden door Nederland en ontdekt dat er in de provincie slecht Engels wordt gesproken (Opinie, 13 juli). Laat James eens een fietstochtje maken door het platteland van de Verenigde Staten en vaststellen dat het met het Engels daar waarschijnlijk nog veel beroerder is.

Leon Palmen Rotterdam

Ontwikkelingsgeld
Alhoewel er in goede zin raakvlakken kunnen zijn tussen defensietaken en ontwikkelingshulp, zet ik toch vraagtekens bij ontwikkelingsgeld als bijdrage aan de antipiraterij acties van de marine (Trouw, 13 juli). Deze piraterij is in de loop der tijd ontspoord en vertoont criminele trekken. We moeten echter niet vergeten dat deze acties zijn begonnen als protest tegen de visserijactiviteiten van de westerse landen die met grote trailers en netten de kust voor Somalië leegvissen, ten koste van de plaatselijke bevolking die hierdoor een belangrijke bron van inkomsten mist. Er moet een einde komen aan deze grootschalige manier van vissen. Het ontwikkelingsgeld kan dan gebruikt worden voor compensatie van de geleden schade of voor andere projecten die de bevolking ten goede komen.

Herma Klamer Geldrop

Boze buitenwereld
"We leven in een tijd van seculier fundamentalisme", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit (Trouw, 11 juli). Zelf seculier zijnde heb ik deze gevoelens niet, en zie ik ze ook niet in mijn omgeving. Het lijkt alsof christenen aan een minderwaardigheidscomplex lijden en het gevoel hebben de boze buitenwereld te moeten aanvallen. Dat is jammer, want dit gevoel is onterecht.

Bram Hogendoorn Groningen

Sport en uiterlijk
Asha ten Broeke schrijft in haar column over hoe het in de vrouwensport vooral om het uiterlijk van vrouwen gaat (Opinie, 15 juli). Ik stoor me eraan dat ze insinueert dat mannen alleen maar sport mogen kijken om de prestaties. Ook lang niet alle vrouwen kijken enkel voor het spel naar mannenvoetbal, maar dat is dan zeker geen probleem. Tamelijk seksistisch, lijkt me. Vrouwen worden misschien te veel op hun uiterlijk beoordeeld, maar vrouwensport is ongeschikt om deze kwestie aan te halen.

Jesse Akkerman Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden