brieven

Lekker juichen in Sotsji
Nederland begint qua sport DDR-achtige trekken te vertonen. Ik zie een waanzinnige ambitie om als klein land qua sport bij de toptien te willen gaan horen. Dit alles wordt opnieuw bevestigd door de superzware en tevens koninklijke afvaardiging naar de Winterspelen. Andere westerse landen beginnen een beetje raar naar ons te kijken. Volgende maand juichen we lekker met zijn allen (samen met Rutte en het koningspaar) als er weer een gouden plak wordt gescoord. We zijn een land van 'brood en spelen'. En van de handel natuurlijk.

Berry van Berkum Nijmegen

Poetin kan eisen stellen
Spontaan kwam bij mij de gedachte op van een relatie tussen twee grote nieuwsonderwerpen: de hoge delegatie die naar Sotsji gaat, en de gasboringen in Groningen. Er is druk om vanuit maatschappelijke en economische (de relatief lage gasprijs) overwegingen de gaskraan in het Noorden wat dichter te draaien. Hierdoor komt de noodzaak, ter wille van de langlopende contracten die de vaderlandse gassector heeft met binnen- en buitenlandse klanten, meer gas te importeren. Laat Rusland nu gasleverancier nummer één zijn. Poetin is in de positie om eisen te stellen, danwel dringende verzoekjes te doen.

Jacob van Dijk Rotterdam

Waarom toch dood?
Na het lezen van het artikel over de jonge psychisch zieke vrouw die tenslotte euthanasie kreeg (11 januari) bleef één zin in mijn geheugen haken. De opmerking van scen--arts Marc Doorakkers: "In het ziekenhuis is er structuur, ja dat werkt wel. Maar de echte wereld is anders. Thuis kon ze het niet meer aan". Ooit konden zulke ernstige patiënten voor langere tijd opgenomen worden in een instelling, waar structuur werd geboden: iemand kreeg behalve gesprekken creatieve- en bewegingstherapie en soms huishoudelijke taken. Ja, hospitalisatie dreigde, maar ook al zou iemand voorgoed bescherming nodig hebben, dat is beter dan alleen de dood aan te bieden. Ik zie het als een teloorgang van barmhartigheid en beschaving als euthanasie in zo'n situatie de enige mogelijkheid zou zijn.

Katrina van Wiechen Waarder

Over de rug van spaarders
Dat de Rabobank een zelfverrijkende bank is, is duidelijk. Bestuurder Sipko Schat heeft negen ton ontslagvergoeding gekregen (een jaarsalaris) na onvoldoende functioneren. En dat over de ruggen van de spaarders. Dit in tegenstelling tot de 'groene' Triodos bank. Die belegt in windenergie, zonne-energie en schone landbouw, waarbij alles wordt getoetst aan ethische normen. De bestuurders zitten niet voor niets in de duurzame honderd van Trouw.

Hannie Piket Dordrecht

Frauduleuze internist
'Gebruik bètablokers bij hartoperaties is gebaseerd op frauduleus onderzoek' meldt de krant (15 januari). Een richtlijn uit 2009 blijkt gebaseerd op betwist en mogelijk zelfs frauduleus onderzoek van de Rotterdamse internist Don Poldermans, destijds voorzitter van de commissie die de richtlijn opstelde. Indien onomstotelijk blijkt dat de fraude van Poldermans tot verkeerde richtlijnen leidde voor behandeling met bètablokkers, ben ik van mening dat de tot nu toe tegen hem getroffen maatregelen onvoldoende zijn. Dan moet hij samen met zijn medeauteurs strafrechtelijk vervolgd worden. Het nalaten daarvan zal een aanmoediging zijn voor toekomstige fraudeurs.

J. Katchaki, arts Zwammerdam

'Mars' is particulier project
Lezer Martine Bunnik (Opinie, 14 januari) schrijft dat zij als belastingbetaler zal moeten bijdragen aan het Mars One project, waarbij mensen op Mars gaan wonen. Niets is minder waar: het is een particulier initiatief dat door crowdfunding en sponsoring de financiering voor elkaar tracht te krijgen.

Bert de Graaf Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden