Brieven

De Wit haalt zijn gram
Een beschamende vertoning, hoe Wouter Bos in de media de zwartepiet krijgt toegespeeld. Politici zouden beter hun tijd kunnen besteden aan het aanzwengelen van de ingestorte huizenmarkt. Deze vertoning is de parlementaire democratie onwaardig. Ik krijg de indruk dat de heer De Wit zijn gram haalt. Dit is een slechte zaak voor de SP, PvdA en de Nederlandse kiezers. Parlementaire commissies vind ik uit den boze: je concurrenten de kans geven de tegenpartij landelijk aan de schandpaal te nagelen. Dit vergroot politieke tegenstellingen en de polarisatie. Het is beter, als een onafhankelijke burgercommissie over de kwaliteiten van politici oordeelt. Nu keurt de slager zijn eigen vlees.

Kees de Vries Maasdam

Dramatischer dan de Titanic
Wereldwijd is de ondergang van de Titanic, nu honderd jaar geleden, herdacht, met tv- en radioprogramma's, krant- en tijdschriftartikelen. Niets mis mee. Maar wie heeft er weet van een veel grotere en dramatischer scheepsramp, op 3 mei 1945 in de Lübecker Bocht, waarbij ruim 7000 mensen de dood vonden, onder wie ruim 300 Nederlanders? Mijn vader was een van de slachtoffers. Voor nabestaanden is dat verschil in aandacht, eufemistisch uitgedrukt, merkwaardig.

Kees Ingelse Driewegen

Ook accountants beëdigen
Het lijkt mij een goede zaak dat bankiers worden beëdigd, zoals minister De Jager wil. We hebben genoeg ellende gezien van bankiers die zich onvoldoende bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Het zou ook belangrijk zijn de beëdiging van accountants voor te schrijven. Zij zijn uiteindelijk de controleurs van de financiële wereld. En zij moeten dus ook tot het uiterste betrouwbaar zijn.

Henk Fidder Harderwijk

Nu het wachtgeld nog
Het is echt een zeer nobel streven, dat Diederik Samsom en Hans Spekman eindelijk eens de moed hebben om de absurde bonuscultuur in de private sector aan te pakken. Zou het niet nog mooier zijn om ook eens iets te doen aan de absurde wachtgeldregeling voor politici? Dat zou pas helemaal nobel zijn!

Marcel van den Bos Amsterdam

Ontroerende foto
In Trouw van 10 april stond op de voorpagina een foto van een biddende christelijke Pakistaanse vrouw. De foto heeft mij ontroerd door de oprechtheid en devotie waarmee zij in gebed opzag naar de hemel vanwaar zij haar hulp en bevrijding verwachtte. Inderdaad een foto voor op de voorpagina Ook de sportfoto's van Trouw zijn van een bijzondere kwaliteit en vakmanschap.

Johan Stegenga Sassenheim

Meibock
In 'Eten met Jeroen' vraagt Jeroen Thijssen naar de reden van het bestaan van de lentebok ofwel 'meibock'. Hij weet dat de meibock een hoger alcoholpercentage kent, maar niet waarom. Vroeger brouwde men in mei een extra hoeveelheid bier, omdat in de zomermaanden het brouwproces stillag. Waarschijnlijk vanwege de dan te hoge temperaturen. De voorraad moest gedurende de warme zomermaanden bewaard kunnen worden. Ergo, er was bier nodig met een hoger alcoholpercentage. In september/oktober kwam het brouwproces weer op gang, met de herfstbock. Met de moderne temperatuurgecontroleerde brouwtechnieken is dit folklore geworden.

Paul Zwolsman Den Haag

Zandzucht
Ik las in Trouw van zaterdag 14 april het woord 'zeezucht' (Cultuur & media). Een mooi woord. Ook het woord 'zandzucht' staat niet in de Van Dale, maar dit fenomeen zie je bij kinderen en soms bij volwassen mannen wanneer ze met hun zoontje op het strand kastelen bouwen. Als kind hadden wij op school een mooie, ronde zandbak. Hij lag er kaal en verlaten bij. Wij mochten van de juffen niet in de buurt van de zandbak komen. Zij wilden niet dat we zandkorrels via jaszakken en schoenen de klas binnenbrachten. Orde en netheid voor alles. Wanneer een klasgenootje had overgegeven, mocht een uitverkorene zich met een emmertje en schop naar de zandbak begeven. Die moest zand over het braaksel uitstrooien en het zaakje zo verder opruimen. Nimmer ben ik aangeduid voor deze taak. Er waren voldoende vrijwilligers bij wie de 'zandzucht' groter was dan de afkeer voor braaksel. Bij mij was dat net andersom.

Bea Ryckaert Breskens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden