brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Sticker van een stakker
Een sticker tegen de islam (Trouw, 20 december). Wat een schandelijke vertoning van de man die zich afficheert als de messias van de vrijheid. Ik heb er maar één woord voor: stakkeractie! Ik wens alle bestuurders en fractieleden die zich met deze haatzaaier verbonden voelen toe dat zij zich de komende veertien dagen nog eens rekenschap geven van de minachting die zij over zichzelf uitroepen.

Hein Maas Lelystad

Eigen stickers
In navolging van de nieuwste actie van Wilders ben ik van plan om stickers te laten drukken met de tekst: 'De PVV is een partij voor erg simpele zielen, Wilders kan alleen maar schelden en kromme zinnen formuleren en zijn partijprogramma is louter gebaseerd op nationaal egoïsme.'

Per Schuitemaker Hoorn

Verpleeghuis
Naar aanleiding van de reportage over communicatie in het verpleeghuis (Verdieping, 20 december) wil ik graag weten of Piet Rijswijk (86) ook kort grijs haar heeft en hoe zijn ogen zijn, aangezien dit van Miep Ouwendijk (87) en Gilia van Dulmen-van Engelen (82) wel vermeld wordt. Van de dames wil ik hun voormalig beroep weten. Net zoals dat bij Van Rijswijk vermeld wordt.

Willien van Wieringen Zoetermeer

Krant voor iedereen
Wat een eigenaardige klacht van een lezer uit Oudega, die vindt dat Trouw zich alleen moet richten op kerkgangers. Hoe kan deze lezer zich in de steek gelaten voelen als de nieuwe hoofdredacteur beweert dat Trouw veel belangstelling heeft voor levensbeschouwing in de bredere zin? In mijn kennissenkring lezen meerdere mensen Trouw, sommigen gelovig, anderen niet, maar trouwe kerkgangers zijn er niet bij. Ikzelf lees Trouw al 35 jaar, ga niet naar de kerk en ben niet gelovig. Trouw is er voor iedereen.

Henk Janssen Wijnjewoude

Geen alledaags boek
Wat een ontzettend leuk artikel over toneelgroep Aluin die de kracht van bijbelse verhalen ontdekt (Religie & filosofie, 19 december). De spelers volgen de Nieuwe Bijbel Vertaling 'omdat deze in alledaagse taal geschreven is, waarmee je de bijbelverhalen van een grauwsluier ontdoet', een verwijzing naar archaïsch en onbegrijpelijk taalgebruik. Mijn ervaring als theoloog en predikant die wekelijks de bijbelverhalen leest en uitlegt is een andere. Waar de NBV eenvoudig lijkt, want alledaags, blijken veel kernwoorden compleet wegvertaald te zijn. Als ik de Naardense Bijbel lees, die dichtbij de grondtekst probeert te blijven, verdwijnen de sluiers pas echt. Het feit dat alledaagse mensen een rol spelen in de bijbel, maakt het nog niet tot een alledaags boek.

Idelette Otten Vleuten

Arabieren in Israël
In zijn opiniestuk beweert Jan Elshout (19 december) dat Israël de Arabische inwoners discrimineert. Is dat zo? Volgens opiniepeilingen wonen zij liever in Israël dan in Arabische dictaturen. Ze hebben drie partijen in het parlement, werken bij de politie en in ziekenhuizen. Het is op grond van hun religie dat Arabieren meestal niet kiezen voor de Israëlische cultuur.

Bert Engelfriet Bennekom

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden