Brieven

Regeerakkoord
Bij de presentatie in 2010 van het kabinet Rutte-I zei de toen beoogde premier - als boekensteunen terzijde gestaan door de politieke leiders van CDA en PVV - dat de rechtse kiezer zijn vingers kon aflikken. Nu de opnieuw beoogde premier het kabinet Rutte-II presenteert, rijst de vraag wiens vingers nu kunnen worden afgelikt. Politieke lenigheid kan men deze premier in elk geval niet ontzeggen.

Ben Schmitz Baarn

Verrassingen
Twee heren met op de achtergrond een brug, een goede metafoor. Maar om een brug dienstbaar te maken aan het overbruggen van een ander onbereikbaar doel, dient er wel een dek te liggen tussen de spanten om overbrugbaar te worden. Er wachten ons kennelijk nog wat verrassingen.

H.G. Noordman Lisse

Maatschappelijke stage
Alles kan ik verdragen: het verminderen van de ontslagvergoeding, het verhogen van de huren, het afschaffen van de zorgtoeslag, verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen, de wietpas die vervalt. Maar het afschaffen van maatschappelijke stages - jongeren, in de zorg, in maatschappelijke organisaties, net begonnen - nee.

Henk de Boer Amsterdam

Onredelijk hard aangepakt
De loftuitingen in het commentaar (Trouw, 29 oktober) over een prestatie van formaat die Samsom en Rutte hebben geleverd, dienen wat te worden gerelativeerd. De hypotheekrenteaftrek zou met een half procent per jaar omlaag gaan. Een berekening op een hypotheek van een half miljoen euro tegen een rente van 4,5 procent per jaar geeft het volgende resultaat. De aftrek gaat van 52 naar 51,5 procent voor de hogere inkomens. Op een fiscaal aftrekbare rente van 22.500 euro per jaar gaan de hogere inkomens er ruim 9 euro (!) per maand op achteruit. Moet je daar nou zo enthousiast van worden als commentator ? Kon de beperking van de hypotheekrenteaftrek bij de hogere inkomens niet wat efficiënter? Juist in deze tijd van economische crisis worden hardwerkende zzp'ers onevenredig en onredelijk hard aangepakt door hen honderden euro's per maand te laten inleveren. Opnieuw slaat de bezuinigingsbalans weer gunstiger uit voor de meest vermogende belastingbetalers.

Jac. Treffers Raamsdonksveer

Zorgpremie
De PvdA zou aardig gescoord hebben in de onderhandelingen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Kennelijk heb ik iets gemist in de berichtgeving of een rekenfout gemaakt. Het eigen risico niet meegerekend, gaan mijn vrouw en ik er samen straks meer dan 1700 euro op achteruit, als we beiden alleen AOW plus een bescheiden lijfrente ontvangen. Nu betalen we aan premies en eigen risico 1110 euro, straks zal dat 2840 euro zijn, zonder eigen risico, als alles doorgaat zoals nu is aangegeven.

Léon Vrins Zeist

Eeuw van het dier
Simon Otjes vergist zich wanneer hij stelt dat de Partij voor de Dieren na tien jaar haar unieke karakter lijkt op te geven (Podium, 30 oktober). Als één partij trouw blijft aan haar idealen, dan is het wel de Partij voor de Dieren. Dat bleek ook weer afgelopen zondag toen de partij haar tienjarig bestaan vierde. In haar openingstoespraak liet Marianne Thieme duidelijk merken dat de 21ste eeuw voor haar de eeuw van het dier blijft. In een reactie op het regeerakkoord zegt ze in Trouw: "Kabinet verbiedt wilde dieren in het circus, maar de bio-industrie blijft vrijwel ongemoeid." Toespraken in de Tweede Kamer besluit ze steeds met de zin: "En voorts ben ik van mening dat de bio-industrie moet verdwijnen." Ondertussen denk de partij creatief mee over thema's waarmee ook andere partijen zich bezighouden. Maar hierdoor verliest ze allerminst haar specifieke karakter, ze wordt er alleen maar geloofwaardiger door.

Hans Bouma, bestuurslid Partij voor de Dieren Kampen

C van CDA
Ton Rombouts is er in geslaagd het fundament en daarmee het bestaansrecht onder het CDA uit te slaan. Terwijl het zo simpel is. Geef de CDA-stemmers iets te kiezen. Kies voor een christelijk-sociaal beleid of kies voor een christelijk-liberaal beleid. Neem die keuze, draag dat uit en ga ervoor!

Wolter de Groot Stadskanaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden