Brieven

Ontdekkingsreis
In Trouw (7 december) een recensie van Willem Pekelder over de VPRO-uitzending over de ontdekkingsreis van Redmond O'Hanlon in Gabon. Kinderen worden ritueel geslacht omdat door het eten van hun tongen de eter (vaak politici) welsprekender zouden worden. "Op zo'n manier weet je weer waarom er zo iets is als een publieke omroep: om ons wijzer te maken over de wereld", schrijft Pekelder. Nee, op zo'n moment weet je dat er in West-Afrika misdaden plaatsvinden, die als zodanig moeten worden gemeld en moeten worden berecht. En niet moeten worden beschreven als exotische en excentrieke gebruiken bij de 'nobele wilde'. De publieke omroep is er om dit soort zaken tot op de bodem uit te zoeken en de schuldigen aan te wijzen.

Nico Kussendrager Bilthoven

Jongensbesnijdenis
VVD-senator Sybe Schaap (Trouw, 9 december) trekt de lijn van het onverdoofd slachten van dieren door naar de vraag: 'Moeten we het besnijden van jongetjes dan ook verbieden?' Onder het mom van de vrijheid van religie mogen ouders dat zomaar even voor hun kinderen beslissen, alsof het intiemste deel van het lichaam niet aan het individu maar aan de groep toebehoort. In plaats van te wachten tot het oud genoeg is om zelf te kiezen, mag het machteloze kind worden onderworpen aan de meest griezelige en duistere taboes die het volksgeloof heeft voortgebracht. Daar mag onze aardse wet alleszins een uitgesproken mening over hebben.

S. Surdèl Leiden

Internetvrijheid
Minister Uri Rosenthal maakt nu goede sier met het organiseren van de tweedaagse 'Freedom Online' conferentie in Den Haag en het sponsoren van de vrijheid op internet met bijna zes miljoen euro (Trouw, 9 december). Ik vraag me af over welke vrijheid op internet hij het dan precies heeft. Dezelfde minister dreigde een paar maanden geleden ontwikkelingsorganisatie ICCO te korten op de subsidie die zij van de overheid ontvangt. Reden: ICCO ondersteunt de website 'Elektronische Intifada' financieel. Die roept op tot geweldloos verzet tegen de onderdrukking van Palestijnen door de Israëlische overheid in de bezette gebieden. Dat zou in strijd zijn met het officiële buitenlandbeleid, vindt Rosenthal.

Albert Munting Driebergen

Tijgerprint
Op een congres van de Europese Volkspartij spreekt CDA'er Wim van de Camp met Roberta Anastase, voorzitster van de Roemeense Tweede Kamer, over toetreding van haar land tot de Schengen-zone. Als van Anastase wordt gemeld dat zij 'gestoken is in een jurkje met tijgerprint en rode pumps' draagt, wil ik toch op z'n minst worden geïnformeerd over de kleur stropdas van Van de Kamp.

Julia van Rijn Amsterdam

Beste verdediger
Voetbalverslaggever Henk Hoitink schrijft in zijn verslag van Ajax-Real Madrid (Trouw, 8 december) dat Ajax weinig recht van klagen heeft over de afgekeurde goals, aangezien de marge (zeven goals) verschil zo groot was voor aanvang van de wedstrijd. Dit lijkt mij een misvatting. Hoe wil je een resultaat behalen als de goals die je scoort worden afgekeurd? Nog schijnender vond ik het vervolg dat Alderweireld voor aanvang van de wedstrijd ook moest afhaken met een blessure. "Ook met hem waren de gaten waarschijnlijk wel gevallen die Real af en toe aanboorde". Hiermee wordt Ajax' beste verdediger van dit seizoen enorm tekortgedaan.

J.B.B. Heinen Houten

Nieuw heilig huisje
Zo heel langzaamaan wordt er door de media gewerkt aan een nieuw heilig huisje: een premier is er voor alle Nederlanders. Zo ook in het commentaar (Trouw, 9 december). De gedachte van een premier voor alle Nederlanders kwam naar mijn idee vooral voort uit de wens om Job Cohen als premier aan te wijzen, de 'vader des vaderlands' in de ogen van de pers. Staatsrechtelijk is een premier gewoon het hoofd van de regering die met een bepaalde visie en missie gaat regeren. Dat hij premier voor alle Nederlanders zou moeten zijn is staatsrechtelijke onzin. Een premier is wel een goede premier als hij vanuit zijn meerderheidspositie oog heeft voor de opvattingen en meningen van de minderheid. Regeren uit eigen overtuiging is dus volkomen juist.

Mr. F. Hendriks Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden