brieven

Zwijnen

Het kwaad is nu al geschied, de acht wilde zwijnen zijn inmiddels dood (Trouw, 15 september). Eerst gered door de brandweer, daarna koelbloedig doodgeschoten door 'de man met de spuit', omdat dat volgens de Limburgse regels zo moet! Vreemd dat niemand hier tegenin durfde te gaan. Dat niemand het op dat moment durfde op te nemen voor de zwijnen.

Zo'n jager kan alleen maar schieten, dat is namelijk zijn ding. Het geweer is een masculien verlengstuk van hem. Hem moet je dan ook geen relativerende of diepzinnige vragen stellen. Hem had het afschieten moeten worden verhinderd en het relativeren overlaten aan deskundigen. Hiervoor had men best even de tijd kunnen nemen. Dan was het resultaat van deze overhaaste reddings- en eliminatie-actie mogelijk anders geweest, dit door bijvoorbeeld de wilde zwijnen daar uit te zetten waar ze wel mogen zijn.

Wouter Stronkhorst Nijkerk

Friezen

Zullen Friezen strijden voor afscheiding zoals Schotten en Catalanen (Trouw, 13 september)? Wees gerust, het zal zo'n vaart niet lopen. Wel zijn de verhoudingen tussen de Randstad en de periferie historisch belast. Het was tijdens de Opstand puur Hollands belang om gebieden als buffer aan zich te binden. Dat gold ook voor de noordelijke regio van Friesland, Groningen en Drenthe. De eenwording van de Lage Landen was min of meer een gedwongen huwelijk. Sinds 1813 behoren de drie noordelijke provincies tot de eenheidsstaat Nederland, maar dat proces van staatsvorming had ook heel anders kunnen verlopen.

Het Noorden vormde van oudsher een culturele eenheid met het noordwestelijk deel van het huidige Duitsland. Het had misschien beter bij Duitsland kunnen horen. Door de eeuwen heen leeft het Noorden op gespannen voet met het Westen. Vandaag zijn de perikelen rondom de Groningse gasboring hiervan een dramatisch voorbeeld.

De rivaliteit tussen Friesland en Holland dateert al uit de Middeleeuwen. Een duurzame haat-liefdeverhouding.

Klaas Tulp Drachten

Guus, blief toch thuus

In de krant van zaterdag stond dat 'Hiddink na weer tal van toneelstukjes al niet meer geloofwaardig is'. Maar mogen wij dat van deze bondscoach wel verwachten? Toen hij trainer was bij PSV woonde hij zogenaamd in België om belasting te ontduiken en met een goede advocaat kwam hij ermee weg. Toen hij als bondscoach van Korea terugkeerde, flikte hij dat kunstje nota bene weer en is daarvoor gestraft. En na afloop van de wedstrijd tegen Tsjechië presteerde hij het om heel Nederland achter de buis een poos te laten wachten op zijn commentaar om zich met zijn boosheid tegen zichzelf te beschermen.

Heeft hij zich met al zijn ervaring dan niet voorbereid op een tegenvallende uitslag? Ik zou zeggen: "KNVB, stuur Guus maar gauw naor huus!

Jans Askes Arnhem

Zintuigen

In zijn natuurdagboek schrijft Koos Dijksterhuis dat er 'hoe dan ook meer dan vijf zintuigen zijn'. Dat lijkt hem goed nieuws voor romantici die hopen dat er meer is.

Wellicht is Koos zelf ook een romanticus, maar naar mijn mening benoemt hij met de voorbeelden die hij aanhaalt uit het dierenrijk nog steeds de vijf zintuigen waarover ook de mens beschikt: horen, zien, voelen, reuk en smaak.

Dat moeder natuur deze bij sommige dieren op een andere plaats heeft aangebracht, verandert niets aan die eigenschappen of vaardigheden als zodanig. Dat ze in de dierenwereld veelal beter zijn ontwikkeld dan bij de mens staat buiten kijf.

Maar om ze daarmee tot 'zesde' of extra zintuig te verklaren berust op een denkfout.

Jan Kuijs Almen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden