Brieven

Palestijnse staat
Het hoofdredactionele commentaar (vrijdag) stelt dat Netanjahoe de noodzaak erkent van een Palestijnse staat. Dat is de vraag. In de statuten van zijn Likoed-partij staat immers dat die er nooit mag komen. De enige bron voor zo'n bewering is een toespraak in Bar Ilan, in 2009. Daar sprak hij inderdaad éénmaal over een Palestijnse staat. Als mogelijkheid, niet als voornemen. In de rede worden Israëlische rechten (Groot Israël) tientallen malen genoemd. Daarna heeft Netanjahoe regelrechte obstructie gepleegd tegen ieder vredesinitiatief. Israël wil geen tweestatenoplossing. De Israëlische columnist Akiva Eldar analyseerde onlangs dat slechts 14 van de 120 Knessetleden dit wensen.

Jan Elshout Wervershoof

Elfde gebod
In de boeiende 'Tien Geboden' van Arjan Visser met Gijs Scholten van Aschat (17 november) toont de acteur zich een wijs man. Hij schept genoegen in het kleine: voor een topdag is niet meer nodig dan een goede kop koffie, een krant en een fluitende vogel in de buitenlucht. Hoewel er natuurlijk raakvlakken zijn met het tiende gebod, zou ik deze positieve levenshouding graag verheven willen zien tot een zelfstandig, elfde gebod: wees tevreden met wat je hebt en met jezelf! Een gebod dat zijn waarde meteen kan bewijzen in tijden van tegenvallende koopkrachtplaatjes.

Henk Warmer Lelystad

Welke visie?
De Verdieping van zaterdag wierp de vraag op hoe de regering kan werken vanuit één visie. Maar heeft dit kabinet überhaupt een visie? Kijkend naar het dwangmatige en soms lukraak bezuinigen, lijkt het van niet. Ook in verkiezingstijd kwam men niet veel verder dan cijfers en sommetjes. Het gebrek aan visie wordt verhuld door oneliners als 'sterker uit de crisis komen'. Misschien moet de historicus Rutte in navolging van Hans Goslinga regeringsleiders uit het verleden nog eens bestuderen en dan bedenken wie zijn land het best uit de crisis hielp: de investeerder Roosevelt of de harde bezuiniger Colijn. Als hij dat heeft begrepen, kan hij een visie ontwikkelen.

Taco Kingma Gouda

Poëtisch Natuurdagboek
Pure poëzie, dat was het eerste wat bij mij op kwam na het lezen van Natuurdagboek van Koos Dijksterhuis over de herfst (15 november). 'Het sneeuwt blaadjes voor het raam langs. Gele vlokjes', schreef hij. Een geweldige observatie. Zelden heb ik de herfst mooier beschreven gezien dan in deze aflevering. Het land gaat misschien naar de bliksem, maar met een dagelijks Natuurdagboek is dat wel vol te houden. Dát stelt mij gerust.

Watze Elgersma Tiel

Sinterklaas is echt
Naar aanleiding van de bijlage 'Tijd'. Waarom er in het kader van Sint Nicolaas altijd over 'liegen' wordt gesproken is mij een raadsel. De intocht van de goedheiligman is echt en haalt zelfs alle journaals. Op 5 december zullen er hoogstwaarschijnlijk cadeautjes komen. Zo lang het feest gevierd wordt is er geen sprake van liegen, maar bestaat de Sint. Mochten mijn kinderen (5 en 3) het feest ooit verkeerd gaan begrijpen, dan zal hun moeder ze moeten toefluisteren: 'Ssst. Papa gelooft nog in Sinterklaas.'

Lambert v.d. Weide Nieuw Buinen

Boekhandel
'Koop boeken bij bol.com tweedehands, ze zijn als nieuw', was een van de tips in het artikel over bezuinigen (Trouw, 13 november). Deze slogan deed mij en vele boekverkopers pijn. Ons vak heeft het enorm moeilijk en heeft de grootste moeite om zich te handhaven. Blijf s.v.p. uw plaatselijke boekhandel trouw. Zij kunnen elk gewenst boek voor u bestellen.

Freek Voskamp oud-boekverkoper, Vierpolders

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden