brieven

Afleren

'Hoezo moet leren leuk zijn?' staat er als (retorische?) vraag boven het interview met Volkskrant-columnist Aleid Truijens en haar echtgenoot, docent Nederlands Rik Planting (Tijd, 9 april). Als mensen geboren worden hebben ze een intrinsiek plezier in leren. In leren grijpen, zitten, lopen, praten, begrijpen. Het antwoord op die vraag is dus: "Omdat dat de meest natuurlijke en oorspronkelijke manier van leren is." Alleen als je leren als leuk ervaart, leer je gemotiveerd. Als die motivatie ontbreekt komt dat omdat je hebt afgeleerd om leren leuk te vinden. Vandaar mijn (retorische) wedervraag: "Waarom zou je op een wijze willen onderwijzen die leerlingen afleert om leren (nog) leuk te vinden?"

Ruud Moors Utrecht

undefined

Werkelijke problematiek

Het moeilijk leesbare stuk van Ernst Hirsch Ballin illustreert op pijnlijke wijze de kloof tussen elite en burger (Opinie, 9 april). Zijn academische verhandeling over de joods-christelijke traditie gaat voorbij aan de werkelijke problematiek zoals het schrijnend tekort aan sociale huurwoningen waar de gewone burger nu mee te maken heeft en krijgt.

Premier Rutte gebruikte na de aanslagen in Brussel de bemoedigende woorden 'wij zijn met meer', hiermee doelend op het aantal terroristen. Dat Hirsch Ballin deze zelfde woorden gebruikt om het verschil tussen joden/christenen enerzijds en moslims/hindoes anderzijds aan te geven, geeft geen pas. En ook het woord 'deporteren' is een bewuste woordkeus die er op uit is andersdenkenden dan Hirsch Ballin te beschadigen. Deportatie wordt immers gemakkelijk geassocieerd met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Johan Slappendel Scherpenzeel

undefined

Niet onberoerd

De foto op de cover van de Verdieping spreekt boekdelen (Trouw, 9 april). Binnenin staat een verhaal van een vluchteling dat niemand onberoerd kan laten. Deze mensen moeten geholpen worden. Heel goed dat Trouw er zo op ingaat.

Dat neemt, hoop ik, de vooroordelen weg. Dank hiervoor.

Carla Hartman Rhenen

undefined

Mooie reis

Een lezersreis naar Hiddensee: ja, natuurlijk, morgen nog. Liefst betaalbaar. Optrekken met Wim Boevink: intrigerend, mysterieus bijna, een ziener anno 2016. Mooier kan een reis niet zijn.

Luc Klein Leugemors IJsselstein

undefined

Gelovige biljarter

Een klein bericht: het College voor de Rechten van de Mens heeft uitgesproken dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond discrimineert door wedstrijden op zondag te organiseren (Trouw, 9 april). Uitspraak van het College: "Wedstrijden op zondag zijn in het nadeel van mensen die op die dag niet mogen sporten".

Het is een uitspraak waar ik me prima in kan vinden. Maar met diepe deernis gedenk ik D66. Voor deze partij moet dit nieuws verpletterend zijn.

Bernhard Wendt Sellingen

undefined

Niets nieuws

Al dagen worden we pagina's lang getrakteerd op de Panama Papers en ik vrees dat dat nog even zo doorgaat. De inhoud van deze 'papers' verbaast mij niet, niets menselijks is de mensheid vreemd. Marx zei al: het gaat altijd om maximalisatie van de winst.

Daarom mijn suggestie: spaar ons deze ellenlange artikelen over hele en halve boeven en vermeende boefjes, er is niets nieuws onder de zon! Het aan de schandpaal nagelen van bekende namen (waar blijft in dit verband ons koninklijk huis?) dient tot niets. Beperk u tot de grote lijn zonder al deze details!

En verder wel kritisch volgen en publiceren of en welke consequenties onze en andere overheden uit deze onthullingen trekken (hoewel ik daar een hard hoofd in heb).

Theo Moonen Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden