brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Euthanasie op wet
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman pleit voor verruiming van de Euthanasiewet en ze denkt dat 'de samenleving' daar om vraagt (Opinie, 19 december). Een wet of regel kan principieel niet in alle gevallen voldoen, 'dus' komt er na enige tijd een uitgebreidere regel, enzovoorts. Daarom is mijn fundamentele vraag aan de politiek: waarom denkt u dat deze wet er moet zijn? Lees bijvoorbeeld de schrijnende gevallen van niet verleende of procedureel niet geheel correct verleende euthanasie in de roman 'De stoel van God' van kinderarts Paul Brand. Dan kan je maar tot één conclusie komen: je kunt in wet noch procedure iets ingewikkelds als euthanasie zodanig regelen dat betrokken artsen in alle voorkomende gevallen 'juist' of 'goed' kunnen handelen. We moeten terug naar de basis. Vertrouwen dat medische professionals in staat zijn om, indien mogelijk na ruggespraak met een collega, tot een afgewogen oordeel te komen op de vraag: is de dood hier 'goed'? Ik pleit voor euthanasie op de Euthanasiewet.

Hans Lekkerkerk Nijmegen

Volwaardige Fairphone
Eindelijk een berichtje over de duurzaam gemaakte fairphone (Trouw, 20 december). Jammer dat juist Trouw niet eerder aandacht heeft gegeven aan de jongens en meiden achter de fairphone. Twee aspecten zijn te nuanceren in het artikel. KPN en Vodafone hebben niet meegewerkt aan de ontwikkeling en totstandkoming van de fairphone. Ze hebben er een aantal gekocht om deze aan een abonnement te koppelen en zo te verkopen. "Het apparaat lijkt op een smartphone", staat in het bericht. Nee, het ís een volwaardige smartphone

Arno Visser (koper 209) Rotterdam

Ongepaste informatie
Mooi dat u aandacht besteedt aan het overlijden van Marieke Olsthoorn, oprichtster van het Oilily-kledingconcern (personalia, 21 december). Ik vond het echter zeer ongepast om dit overlijdensbericht af te sluiten met het noemen van de hoogte van het familiekapitaal. Dat hoort niet bij een overlijdensbericht en zeker niet bij een overlijdensbericht in Trouw.

Ellis Cleven Bergen NH

Dictee?
Blijkens het commentaar van 20 december is Trouw van mening dat Kees van Kooten als bewaker tegen de verloedering van onze taal volgend jaar het Groot Nationaal Dictee weer moet schrijven. Goed idee, maar dan moeten we wel eerst het begrip 'dictee' herdefiniëren. Van Dale zegt daarover: 'Tekst die wordt gedicteerd en door leerlingen opgeschreven als toets in het correct - mijn cursivering - spellen'. Welnu, Van Kootens product beantwoordt niet aan deze definitie, er wordt immers meer dan alleen spelling door hem getoetst, namelijk kennis van het standaard Nederlandse idioom, en dat alles onder behoorlijke tijdsdruk. Als het Cito dit zou flikken, zou heel (onderwijskundig) Nederland over die club heen vallen vanwege niet-valide toetsing, een doodzonde in de pedagogische provincie.

Arie Hoeflaak Leiden

Luisteren als iemand praat
Al tijden erger ik mij aan de uitzendingen vanuit de Tweede Kamer. Ik vraag mij steeds af: luisteren onze politici nog wel? Nee dus. Het beste bewijs is de grote foto van onze drie belangrijkste kabinetsleden, Rutte, Asscher en Dijsselbloem, alle drie kijkend op hun beeldschermpjes (De Verdieping, 20 december). Zou het niet van fatsoen getuigen om eens naar de spreker die voor hun staat te luisteren? Misschien horen ze dan ook wat er gezegd wordt!

Dick van de Griendt Schalkhaar

Geëngageerd
Ik ben, door ouders die geboren zijn in 1927 en opgegroeid in een gereformeerde gemeente op de Veluwe, opgevoed met de boodschap dat ik vooral zelf moest uitmaken welke kant ik op wilde gaan in het leven. Dit heeft ertoe geleid dat ik me totaal niet meer kan aansluiten bij de huidige geloofsgemeenschappen. Ik doe m'n eigen ding wel. Dit houdt in dat ik me op mijn eigen manier sociaal actief inzet en me daar zeer happy bij voel. Trouw sluit over het algemeen vrij goed aan bij mijn belevingswereld. Juist omdat het een club is die in mijn ogen geen geloof aanhangt, heel kritisch is en maatschappelijk geëngageerd. Fantastisch. Ik geniet van deze krant.

Marijke Jansen Baarn

Geen bejaardenbetutteling
Wat een mooi artikel over betutteling van ouderen (Trouw, 20 december)! Ik verbaas me over het verschijnsel. In het algemeen vinden mensen toch dat je respect moet hebben voor ouderen. Met betutteling suggereren ze echter dat je als oudere minder goed kunt denken. Onder ouderen zitten toch echt ook mensen die zeer goede intellectuele vermogens hebben, mensen met hoge opleidingen, mensen die verantwoordelijke banen hebben gehad, et cetera. Het advies van Piet Rijswijk is me uit het hart gegrepen: jezelf asssertief opstellen en daarmee laten merken dat je het zo niet wilt.

Noks Nauta Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden