Brieven

Echt les na de Citotoets
Met stijgende verbazing las ik in de zaterdagkrant dat er bij opeenvolgende ministers en staatssecretarissen het idee leeft dat er in groep 8 na de Citotoets "weinig echte lessen meer gegeven worden". Een van de argumenten die (wederom) gegeven worden om de Citotoets naar een later tijdstip te verplaatsen. Mijn leerlingen krijgen tot aan de zomervakantie echte lessen. Ze hebben elke week huiswerk: twee repetities, twee vakken maakhuiswerk en twintig dicteewoorden. Dat blijft zo tot twee weken voor de zomervakantie.

Rolieneke Thijs, leerkracht groep 8 Rotterdam-Zuid

Huishoudelijke hulp zorgt wél
Met Anne Mulder en Arno Rutte (Podium, 22 maart) ben ik het eens dat er bezuinigd kan worden op de zorg. Ook heb ik niets tegen een hogere eigen bijdrage van mensen die dit kunnen betalen. Maar ik vind huishoudelijke hulp wel degelijk zorg. Een goede huishoudelijke hulp kan veel signaleren, zoals uitdroging, gevaarlijke situaties in huis, verwaarlozing, en zo erger (meer kosten) voorkomen. Op deze vorm van zorg mag niet 75 procent bezuinigd worden, zoals de regering voorstelt. Beschikbare huishoudelijke zorg voor ouderen en kwetsbare mensen is een kwestie van beschaving.

Anne-Marieke Koot, medewerkster huishoudelijke zorg Utrecht

Vage Europese idealen
In de 'brief van de hoofdredactie' schrijft Willem Schoonen zaterdag dat hij 'baalt' van het feit dat alle commotie rond de Cyprus-crisis en alle voorgaande treurigheid op het conto van de euro en de EU worden geschoven. Hij trekt de conclusie dat er historische fouten zijn gemaakt, die niet zonder brokken zijn terug te draaien. Die fouten zijn echter gemaakt en op ondemocratische wijze doorgevoerd door onverantwoordelijke eurocraten in het Brusselse lobbycircus en doordat bondskanselier Kohl zich door de Fransen in deze vervloekte euro-gok liet chanteren. Nederlandse meelopers zoals Lubbers en Kok verkwanselden voor politieke smoesjes onze belangen voor vage idealen waarvoor diezelfde bevolking de rekening krijgt gepresenteerd en waar ze ook nog mee wegkomen. Waar zou die anti-Europa-stemming bij de man in de straat toch vandaan komen?

C.J. Korpel 's-Gravenpolder

Youskine accepteert homo's
Merkwaardig, ik heb Nuweira Youskines column heel anders gelezen dan Berber Klaibeda (Brieven, 23 maart).

Youskine had een halve seconde onderbuikgevoelens over homo's, maar dan zegt ze dat het niet uitmaakt voor wie je kiest, man, vrouw of transgender. Ze stelt dat vrijwel iedereen die onderbuikgevoelens kent. Die gevoelens zullen over enige tijd bij vrijwel niemand meer voorkomen. Dan is volledige acceptatie bereikt. Youskine noemt homoseksualiteit een keuze. Ze komt er nog wel achter dat het geen keuze is, maar een geaardheid. Keuze of geaardheid, ik lees in haar column dat ze het accepteert als een gegeven.

Leen den Boer Vlaardingen

Held Pieter van Lutjebroek
Het is goed dat Paul van der Steen ons herinnert aan de Nederlandse zoeaven, die tussen 1860-1870 in Italië voor paus en kerk een heilige oorlog vochten (de Verdieping, 22 maart). In mijn lagere schooltijd (jaren vijftig) werd ons op gloedvolle wijze verteld over hun heldendaden, met name die van Pieter van Lutjebroek. Hij vocht tegen de mannen van Garibaldi en joeg een groot aantal van hen over de kling alvorens hij zelf het loodje legde in de slag van Monte Libretti in 1867. Door de zusters werd met grote eerbied over hem gesproken, als ware hij een martelaar, maar van een heiligverklaring is het niet gekomen.

Mieke de Vreeze-Oostvogel Aerdenhout

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden