Brieven

In een brief op Podium van gisteren beweert emeritus-predikant Jan van Drie uit Oss dat uit ’de recente documenten van WikiLeaks’ gebleken zou zijn dat de Palestijnen allerlei concessies wilden doen. Naar mijn idee haalt de briefschrijver hier de Palestine Papers en WikiLeaks door elkaar. Tot dus verre is er geen enkel verband tussen beide gebleken. Ook in een brievenrubriek zouden de feiten moeten kloppen.

Jan Dirk Snel Amsterdam

In het Afghanistan-debat wordt gedreigd met groot gezichtsverlies als we niet gaan. Voor wie, vraag ik mij af. Dat moet zijn voor onder anderen meneer Verhagen die ver voor zijn beurt praatte en overmoedig de Amerikanen beloofde dit varkentje wel even te wassen. Welk varkentje? Een halve oorlogsmissie die heilloos is, ons zakken vol geld gaat kosten, en mensenlevens die opgeofferd moeten worden voor het prestige van meneer Verhagen. Dat hij mag afgaan als een gieter.

John Kraan Haarlem

Nederland handelt in de geest van de internationaal hooggeschatte

’Dutch Approach’, als het jonge Afghanen aanbiedt: a) een politietraining annex alfabetisering en/of

b) een langer lopend vormingsprogramma voor bouwen aan vrede. Beide uit te voeren in Nederland: Verantwoord, doeltreffend, baanbrekend, eervol, betaalbaar.

Ad de Geus Leusden

Waarom Afghaanse politiemensen niet opleiden in Nederland? Geen zelfmoordaanslagen, geen bermbommen. Reis- en verblijfkosten voor deze mensen lijken me niet op te wegen tegen de kosten van het sturen van ten minste 165 Nederlandse trainers (met een aantal F-16’s ter bescherming) naar Kunduz.

Al zijn de omstandigheden in ons land totaal anders als in Afghanistan, toch moet zo’n training hier zinvol kunnen zijn. Nederlandse militairen worden immers ook hier getraind onder omstandigheden die nauwelijks vergelijkbaar zijn met landen waar hun missie hen brengt en waar zij toch goed werk doen.

Peter J. van der Werff Den Dolder.

Een kilometerslang ’cortège’ rondom de Hofvijver bij de demonstratie tegen de onderwijsbezuinigingen (Denktank, gisteren): Het waardige protest van de dragers van de wetenschap zou urgentie en strijd missen? De toeschouwers zouden moeten sidderen? Het protest zou moeten schreeuwen? Ja kijk, dàt is nu precies het soort misvatting dat ertoe leidt dat de massacultuur, in haar waan van de dag gevangen, wars van elke verdieping en reflectie, de boventoon voert in onze samenleving. De politieke partijen heden ten dage begrijpen blijkbaar niet meer, dat verheffing van de mens het achterliggende doel dient te zijn van hun politieke handelen, en evenmin dat strijden voor koopkrachtbehoud, 130 km/u, zondagsopening van winkels afgeleiden zijn die altijd tegen het licht van die verheffingsgedachte moeten worden gehouden.

Luister naar de professoren in hun cortège: zij schreeuwen niet, dus luister nu eens goed! Lees de dichter, die niet toetert maar fluistert: ’Alles van waarde is weerloos’. De spirituele kracht van de mens is groot, maar leeft alleen als ze beoefend en benut wordt. Er was nog niet zo lang geleden in de politiek wèl aandacht voor: „Blijf studeren. Denk nooit dat de feiten voor zich spreken en de waarheid gevonden is. Zoek achtergronden en minder voor de hand liggende verbanden. Blijf vragen stellen. () Hoe fascinerend de politiek ook is, haal je inspiratie buiten het politieke bedrijf zelf, bij de mensen om wie het gaat. En als die er even niet zijn: lees gedichten.” (Dr. J. M. Den Uyl)

Vandaag is het feest van de poëzie. Geef haar uw aandacht, ze verdient het, ook al is haar bijdrage genuanceerd en subtiel.

Rolf Clason Delft

De zeer oude zingt

er is niet meer bij weinig

noch is er minder

nog is onzeker wat er was

wat wordt wordt willoos

eerst als het is is het ernst

het herinnert zich heilloos

en blijft ijlings

alles van waarde is weerloos

wordt van aanraakbaarheid rijk

en aan alles gelijk

als het hart van de tijd

als het hart van de tijd

(Lucebert, 1974)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden