brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Downtest geen garantie

In 2005 beviel ik van onze vierde dochter. In 2007 bleek dat zij verstandelijk beperkt is. Later kwamen daar nog een lichte vorm van autisme en motorische problemen bij. In 2009 overleed - zeer plotseling - onze (derde) dochter na een fataal ongeval. Ze was gezond, prachtig, intelligent en talentvol. Hoezo maakbaar leven? Bij de geboorte van onze kinderen kreeg ik de kwetsbaarheid er gratis bij. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik deze dochters dan liever niet willen krijgen? Nee! Want ondanks het verdriet en de zorgen over de toekomst, is er ook liefde, kracht en vertrouwen dat het goed komt. Laten we alsjeblieft niet denken dat er door de downtest (Trouw, 4 april) garanties zijn op geluk en een zorgeloos, maakbaar leven. Ik hoop dat dit ook eerlijk aan de (toekomstige) ouders wordt verteld als zij deze test krijgen aangeboden.

Martine Althuis Houten

undefined

Meer abortussen?

'Downtest voor alle zwangeren nabij', (Trouw, 4 april). Dat wil waarschijnlijk zeggen dat er meer abortussen zullen plaatsvinden. Ik vind dat zo'n vreselijke gedachte. Ik neem aan dat het geen verplichting is. Ik ben 82 en zwanger geweest van 5 kinderen. Geen seconde is het maar in onze gedachten geweest. Natuurlijk was het altijd spannend of het kindje goed zou zijn, maar ik zou het nooit weg laten halen.

Janny Hartman-Jansen Putten

undefined

Onvermogen van co-piloot

Het artikel van Verbij over de co- piloot van Germanwings (de Verdieping, 4 april) slaat mijns inziens de plank volledig mis. Als deze zelfmoordenaar en massamoordenaar al een slachtoffer is, dan is hij dat van zijn eigen onvermogen. Onvermogen om met tegenslag om te gaan. Onvermogen om frustraties niet op onschuldigen af te reageren. Onvermogen om zijn lot (een oogziekte) waardig te dragen. Onvermogen om op zoek te gaan naar een nieuwe opleiding, een nieuwe 'carrière'. Hoe velen moeten dit niet, in deze tijd.

B. Verhagen Venlo

undefined

Muziek uit WOII

Met het jaarlijkse bevrijdingsfeest in het voorruitzicht wil ik mijn, al jaren bestaande, onvrede uitspreken over de manier waarop het bevrijdingsfestival georganiseerd wordt. Op zich doet de organisatie heel goed werk, onder meer door de jeugd ervan te overtuigen dat vrijheid niet zomaar iets is. Voor hen laten ze popartiesten en popbands per helikopter naar diverse plaatsen vliegen om daar op de festivals op te treden. Maar voor de mannen en vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten worden geen concerten of bijeenkomsten georganiseerd waar juist hun muziek wordt gespeeld, zoals van de bigbands van die tijd. Uit ervaring met mijn bigband weet ik dat dit een groot gemis is en een onderwaardering voor wat deze oud-strijders voor ons hebben betekend.

Wim Zweekhorst Rijswijk

undefined

Zak reserveonderdelen

Na het lezen van het artikel 'De donorschande' (Trouw, 4 april) kan ik stellen dat ik achter het standpunt van Patrick van Schie sta en dat ik de uitspraak van Pia Dijkstra, dat we de plicht hebben te kiezen, ronduit verwerpelijk vind. Het is te zot voor woorden dat je de onaantastbaarheid van je eigen lichaam moet afdwingen door daarom te verzoeken. Orgaantransplantatie is onnatuurlijk en dat wordt ook bevestigd door het optreden van afstotingsverschijnselen. Natuurlijk is het niet prettig wanneer iemand door een ziek orgaan vroegtijdig zal sterven, maar zo is het leven nu eenmaal. Dat moet men eens leren te aanvaarden. Een mens hoort geen zak reserveonderdelen voor een ander te zijn. Ik bepleit dat men stopt met orgaantransplantaties.

B.J.G. Hamer Didam

undefined

Stille Zaterdag

Het is zaterdagochtend. Ik kijk uit op een roedel reeën die de verstilling van dit vroege uur gebruiken om te drinken. Ik lees de woorden van Stijn Fens en proef zijn verlangen naar Stille Zaterdag. Hij schrijft prachtig over het meezweven op de muziek van de Mattheus Passion en zijn verlangen dat de betovering van de muziek niet doorbroken zal gaan worden. Woorden die stilte wekken: het wordt Pasen.

Tineke Weidema Kortehemmen

undefined

Slag om de Schelde

Het lezenswaardig essay van Carla Rus over de slag om de Schelde (Letter & Geest, 4 april) vergeet de grote inbreng van de Poolse soldaten in de bevrijding van Oost-Zeeuws-Vlaanderen te vermelden. De Canadese troepen hebben West-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd en de Poolse '1st Polish Armoured Division' onder aanvoering van majoor-generaal Stanislaw Maczek en kolonel Zdislaw Sydlowski, samen met hun Poolse manschappen, deden dat met Terneuzen, Axel, Hulst en omgeving, en stootten door tot Antwerpen.

De Engelse 157th Infantry Brigade werd over de Westerschelde getransporteerd om Zuid-Beveland en Walcheren te ontzetten.

De Poolse bevrijders mogen niet vergeten worden.

M.P. Verburg Heerlen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden