brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Te veel politieke partijen
De moeite die het kabinet moet doen om een meerderheid achter zijn plannen te krijgen, wordt mede veroorzaakt door het grote aantal partijen in het parlement. De Tweede Kamer telt er op dit moment 11 partijen, de Eerste Kamer zelfs 12. Iedere partij of partijtje legt voor het meedoen met het kabinet zijn eisen op tafel, allemaal denkend de wijsheid in pacht te hebben om het land uit de crisis te halen. Nu lijkt D66 de reddende engel te worden. Zou deze partij dan ook niet een nieuw 'kroonjuweel' als eis kunnen inbrengen? Een herziening van ons kiesstelsel, naar Duits model - waarbij de kiezer twee stemmen mag uitbrengen, één op zijn favoriete kandidaat en één op zijn favoriete lijst, en met een kiesdrempel die zorgt dat het aantal partijen beperkt blijft - maakt het onderhandelen overzichtelijker. Van die debatten met 11 of 12 partijen zijn we dan ook mooi af.

Jan Roelfsema Voorschoten

Aangrijpende foto
Wat een aangrijpende foto (4 oktober) bij het bericht van de verdronken migranten bij Lampedusa, voor de kust van Sicilië. Menselijke tragiek en waardigheid bijeen in één beeld. Het raakte mij tot tranen toe. Dank aan de fotograaf.

Margriet Wijtsma Groningen

Leren met de iPad
Orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer is kritisch op de vele uren die jonge kinderen achter de iPad doorbrengen en is tegen gebruik van de iPad in het onderwijs. Ze slaat de spijker op zijn kop: 'De iPad is in het onderwijs geen doel op zich' (Opinie, 3 oktober). De iPad is een hulpmiddel en kan didactisch worden ingezet. Samen spelen, lezen, natuuronderwijs, schrijven, knutselen, creativiteit ontwikkelen, muziek leren etcetera zijn heel belangrijk om je als kind breed te ontwikkelen. De iPad is daarop een moderne aanvulling en geen vervanging. Laat dat nou precies het uitgangspunt zijn bij O4nt, de visie waar de Steve Jobsscholen op zijn gebaseerd.

Herma Medendorp Sneek

Bijbels herverdelen
Hoe erg kan nivelleren zijn voor een zich christelijk noemende partij? Lijkt nivelleren niet op het radicale bijbelse herverdelen? Als je dan toch een christelijke partij wilt zijn, maak dan een breekpunt van het asielbeleid van dit kabinet. Nog steeds worden vele vluchtelingen onrechtmatig en onbarmhartig opgesloten in gevangeniscellen.

Harry Pals Utrecht

Criminaliteit begint thuis
Uit een onderzoek, gepubliceerd in Trouw (3 oktober) blijkt dat jeugdbendes een ware kweekvijver zijn van zware criminelen. Men moet in dezen wel bedenken dat de thuissituaties van deze jongeren al een eerste stap is op het criminele pad, van gezinnen in de ware zin van het woord is vaak geen sprake, het

is meer een stel mensen die toevallig op het zelfde adres wonen. En dan is de volgende stap dat jeugdigen op straat belanden en te maken krijgen met straatcultuur, diefstalletjes, drugshandel. Deze jongeren zien dat hun oudere voorbeelden wegkomen met crimineel gedrag en zich mooie auto's, kleren

en vrouwen kunnen veroorloven. Om deze duistere spiraal te doorbreken moet men de thuissituatie aan pakken van deze jongeren.

Willem Vizee Tiel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden