brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Tweede Pinksterdag (1)

Tot mijn verrassing las ik zaterdag in Trouw dat de rooms-katholieke kardinaal Wim Eijk en predidant Karin van de Broeke, voorzitter van de Protestantse kerk, beiden voorstander zijn van afschaffing van Tweede Pinksterdag als vrije dag (Trouw, 23 mei). Volgens mij is daarmee het moment gekomen om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het Offerfeest. Dit feest is afkomstig uit jodendom, christendom en islam, maar wordt alleen nog in de islam gevierd. De nieuwe feestdag kan een samenbindende vrije dag worden. Zoiets hebben we nodig in deze tijd van polarisatie.

Karel Visscher Amsterdam Zuidoost

undefined

Tweede Pinksterdag (2)

Kardinaal Eijk en dominee Van den Broeke pleiten voor afschaffing van Tweede Pinksterdag (Trouw, 23 mei). 'Niet doen!' is mijn advies. Tweede Pinksterdag werkt namelijk als een buffer om de winkels op Eerste Pinksterdag gesloten te houden. Zo is dat ook met Kerstmis en Pasen: op Eerste Kerst- en Paasdag zijn de winkels dicht, op Tweede Kerst- en Paasdag zijn er vele open. Als we Tweede Pinksterdag afschaffen, wordt Eerste Pinksterdag een gewone zondag, waarop volop gewinkeld kan worden. Laten we zuinig zijn op de paar dagen die niet zijn opgeofferd aan de 24-uurseconomie!

Theo Schepens Berkel-Enschot

undefined

Geheime stemming

Jordi Wiersma pleit er voor om stemmingen in de Eerste Kamer voortaan geheim te laten zijn (Opinie, 23 mei). Maar in een democratie wordt een volksvertegenwoordiger gekozen op zijn beloften en daden. Als de stemmingen door senatoren geheim worden en dus niet meer gecontroleerd kunnen worden, tast dat de fundamenten van de democratie aan. Ook al kies ik een senator indirect, ik wil wel kunnen controleren of hij of zij waarmaakt wat er is beloofd. Het voorstel van Wiersma werkt vriendjespolitiek, omkoping en corruptie in de hand.

Evert van Dijken Duiven

undefined

Politieke messiassen

In haar column van afgelopen zaterdag belijdt Nelleke Noordervliet haar weerzin tegen messiassen in de politiek (Opinie, 23 mei). Ik ben het van harte met haar eens. Intussen wordt door de media - ook Trouw laat zich niet onbetuigd - al weer een nieuwe heiland opgetuigd: Jesse Klaver. De behoefte om te aanbidden is kennelijk groot.

Jan Heijmans Utrecht

undefined

ABN Amro

Onbegrijpelijk vind ik het dat ABN Amro wordt 'losgelaten', zodat de bank zijn oude praktijken weer kan gaan uitrichten. Er is nog maar bitter weinig veranderd sinds 2007. Aangezien het door de regering verstrekte kapitaal om ABN Amro te redden op geen stukken na wordt terugbetaald, lijkt het me op z'n minst redelijk dat de eerste tien jaar geen bonussen mogen worden gegeven en dat de bank extra belasting moet betalen.

Jan Willem Oosting Noordwijk

undefined

Lang leve Poetin

Hoe denkt de welvarende Rus over Poetin? Hij is gewoon trots op zijn land, zo blijkt uit een reportage in Trouw van zaterdag (de Verdieping, 23 mei). Eindelijk eens een positief artikel over Rusland, zijn leider en een deel van de bevolking.

Het ademt de sfeer van vrijheid van meningsuiting en vertrouwen in het heden en de toekomst. Ik ben het eens met de mening dat de Krim Russisch was en dat het goed is dat het weer is teruggekeerd in de schoot van Moskou. De manier waarop de aansluiting plaatsvond, was de enige juiste. Het voorkwam een grote oorlog. Stel je voor dat was geprobeerd om het te regelen in overleg met het Westen. Hier bij ons kan men het nog niet eens worden over plaatsing van windmolens.

Goed ook om te lezen dat de geportretteerde Rus Konstantin Antsiferov vrienden bezoekt in Europa en zelfs in Amsterdam. Dan ziet hij het kleine verschil tussen beide volken. De foto's bij de reportage zouden bij vrienden van mij in Zweden genomen kunnen zijn. Het is uitzonderlijk dat hoogopgeleide Russische jongeren niet naar het Westen emigreren.

Ik lees dat niemand in het Westen van Poetin houdt. Maar dat zou wel eens mee kunnen vallen. Hij is een goede leider voor dat grote Rusland.

Leo van der Lans Oldebroek

undefined

Christelijke schrijvers

Bij lezing van het artikel van Stevo Akkerman met de uitdagende kop 'Christenen kunnen niet schrijven' (Letter & Geest, 23 mei) wordt al ras duidelijk dat de auteur doelt op een bepaalde groep christenen, namelijk orthodoxe protestanten. Om zijn betoog kracht bij te zetten, haalt hij de schrijfster Marilynne Robinson aan. Zij waarschuwt voor hechte gemeenschappen die hun identiteit, betekenis en waarde aan elkaar ontlenen. Maar het kenmerk van een christen is juist dat hij dit alles aan Christus ontleent. Zo is hij wel ín de wereld, maar niet ván de wereld. Dat verleent hem zijn vrijheid en authenticiteit. Daarom telt de kerk, die eveneens ín de wereld maar niet ván de wereld is, zoveel kunstenaars, onder wie beroemde schrijvers als Montaigne, Erasmus, Vondel en Tolkien.

Mary Muller Leiden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden