brieven

Zo, die hangt weer (1)

Zojuist lees ik de brief van Cor Hofstra uit Drachten, die beweert dat Aafje Heynis na de uitvoering van de Matthäus-Passion zou hebben gezegd: 'Zo, die hangt weer'. Naar mijn weten was Heynis een diepgelovige vrouw, die zoiets nooit gezegd zou hebben. Ik herinner mij dat zangeres Elisabeth Schwarzkopf dit gezegd heeft, hetgeen destijds voor opschudding zorgde. Graag wil ik Aafje Heynis rehabiliteren.

Arna Bearda Wijchen

undefined

Zo, die hangt weer (2)

Ik zal nooit vergeten hoe, zeker meer dan tachtig jaar geleden, onze buurvrouw, die lid was van de christelijke zangvereniging Sursum Corda in Almelo, mijn moeder kwam vertellen wat ze de vorige avond had gehoord. Na afloop van de Matthäus-Passion zou daar een van de solisten 'van buiten' tegen zijn of haar collega's hebben gezegd: "Zo, die hangt weer."

Ton van Stegeren (94) Heemstede

undefined

'Volk en Vaderland'

In de discussies rond de deal met crimineel Cees H. hoorde ik Fred Teeven vlak voor zijn aftreden zeggen dat de deal was gemaakt 'voor volk en vaderland'. Ook in het Kamerdebat daarna waren 'volk en vaderland' niet van de lucht. Als babyboomers kregen we in onze jeugd straf als we deze uitdrukking in de mond namen. Volk en Vaderland was het verwerpelijke vod vol leugens dat NSB'ers nog maar enkele jaren eerder op straat aan de man trachtten te brengen. Wie is het volk in ons vaderland? Alle mensen binnen de grenzen? Zijn er ook mensen die er niet bij horen en er dus niet horen te zijn, een probleem waarvoor we een oplossing moeten vinden? Laten onze politici werken voor alle mensen in Nederland, of voor ons land, of voor koning en vaderland. Maar laten ze zich verre houden van 'voor volk en vaderland', al allitereert het nog zo mooi.

Hans Fortuin Delfzijl

undefined

Palliatieve zorg

Zeer terecht pleiten Esmé Wiegman en Astrid Bokhorst (Opinie, 11 maart) voor verdere ontwikkeling van goede palliatieve zorg. Dat houdt ook in een volwassen financiering voor de benodigde professionals en logistiek. De vraag die hun stuk oproept, is deze: hoeveel procent van de mensen zou kiezen voor euthanasie als goede palliatieve zorg vierentwintig uur per dag overal aanwezig was? Zelfs bij een optimale beschikbaarheid van palliatieve zorg zullen er nog altijd mensen zijn die euthanasie het beste bij hun levensvisie vinden passen. Levensvisies, die in dit land principieel even veel bestaansrecht hebben als die van Wiegman en Bokhorst.

Freek Boon Delft

undefined

Burgerfilter

Naar aanleiding van een Congolese moeder die het gezag over haar kinderen kwijtraakte, kritiseren Richard Gill, hoogleraar mathematische statistiek, en advocaat Gerhard Ris de rol van rechters. Die lopen te veel aan het handje van deskundigen uit één discipline (de psycholoog), vinden zij. Als alternatief dat missers kan voorkomen, wijs ik op het Schotse systeem van uithuisplaatsing: een burgerfilter. Als een uithuisplaatsing nodig lijkt, wordt er een groepje gewone mensen bijeengeroepen, dus zonder banden met hulpverlening. Dat groepje hoort de ouders, stelt kritische vragen en beoordeelt uiteindelijk of uithuisplaatsing nodig is. Als iedereen ermee instemt, gaat er vervolgens een verzoekschrift naar de rechter.

Truus Barendse Haarlem

undefined

Minister Van Uhm

Trouw noemt enkele namen van potentiële opvolgers van de heren Opstelten en Teeven: Jozias van Aartsen, Ard van der Steur, Sander Dekker, Henk Kamp, Laetitia Griffith (11 maart). Van al die genoemden is er geen één capabel om het over te nemen. Want veiligheid heeft mijns inziens de hoogste prioriteit . Eén die het wel zou kunnen is: generaal bd Peter van Uhm. Die weet wat veiligheid betekent!

Cas Heijenk-Caspers Sleeuwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden