brieven

Betamelijk gedrag

Zou Onno Hoes de opleiding voor onderwijzer hebben gevolgd die ik in de jaren zestig had, dan zou hij vast niet zo in opspraak zijn geraakt. De richtlijnen voor betamelijk gedrag waren glashelder: 'Zorg dat je nooit aanstootgevend gedrag in je eigen schoolomgeving vertoont. Wangedrag is een reden voor ontslag. Koop bijvoorbeeld nooit een krat bier voor een verjaarsfeest in de plaatselijke winkel, er kan altijd een ouder van een leerling rondlopen.'

Cor Hofstra Drachten

undefined

Atheïsten tolerant?

'Geen atheïst haalt het in zijn hoofd te eisen dat iedereen zijn goddeloze opvattingen deelt.' (Elma Drayer, 11 december) en: 'Noord-Korea: het christelijk geloof is er verboden' (pagina 12, 11 december). Noord-Korea volgt het voorbeeld van grote broer China. Nog steeds worden daar kerken gesloten en christenen naar werkkampen gestuurd, zoals dat ook decennialang is gebeurd in de atheïstische Sovjet-Unie. In ons eigen land zijn atheïsten inderdaad toleranter, al worden christenen in de populaire praatprogramma's (allemaal Vara) wel 'weggefakkeld', volgens cultuurtheoloog Frans Bosman. Schrijver Kluun, niet een uitgesproken christen, heeft het over de dictatuur van het atheïsme in de media. Ik lees dat Elma Drayer met haar column mikt op conservatieve religieuze groeperingen en ze zal daarbij met name denken aan moslims, maar wat mij betreft is enige nuancering hier op zijn plaats. Atheïsten kunnen net zo intolerant zijn als andersgelovigen.

Fred Blokhuis Nieuwegein

undefined

God in de wereld ervaren

Bisschop Mutsaerts heeft in zijn leven nooit iets ervaren dat hij verbindt met God (Trouw, 6 december). Hij waakt ervoor om in voetbal en muziek van Bob Dylan religieuze dimensies te zien. Zo maakt de bisschop de afstand tussen God en de wereld wel erg groot. Waar anders zouden mensen iets van God moeten ervaren dan in de wereld? Van een bisschop zou je een meer ontvankelijke levenshouding mogen verwachten.

P. Dielisen Utrecht

undefined

Melkkoe

Pieter Geenen neemt in zijn strip 'Anton Dingeman' de woningcorporaties op de hak (Trouw, 9 december). Er zijn te weinig betaalbare huurwoningen, en de directies denken aan hun inkomen maar nooit aan huizen bouwen. Dit is inderdaad het beeld dat momenteel opgeld doet. De regering maakte hiervan gebruik om de corporaties de 'verhuurdersheffing' op te leggen. Zo worden miljarden aan de volkshuisvesting onttrokken zonder veel maatschappelijke tegenstand. De werkelijkheid is dat corporaties nu onvoldoende middelen hebben om te bouwen. "Ga dan maar meer huizen verkopen of de huren extra verhogen", zegt het kabinet. Dat kan niet in een tijd van crisis. Resultaat: meer woningnood, plus werkloosheid in de bouw. De volkshuisvesting als melkkoe. Het kabinet krijgt de begroting op orde ten koste van huurders en woningzoekenden.

Klaas Kars Rijswijk

undefined

Nationale identiteit

Ephimenco meent, met een beroep het Historisch Nieuwsblad, dat je op een willekeurige dijk in het land de essentie van de nationale identiteit kunt opsnuiven. Daar staat tegenover dat in het Tijdschrift voor waterstaatsgeschiedenis de geschiedenis van de Nederlandse waterbeheersing (of, ruimer, het omgaan met water) wordt geschetst als een eindeloze strijd tussen belangenpartijen, mislukkingen, slecht beheer van de dijken, en zo nu en dan krachtdadig ingrijpen van hogere machten, zoals door Caspar de Robles, heer van Billy en gezagsdrager namens Alva in de Noordelijke Nederlanden, die effectief het waterschapswezen reorganiseerde.

Bovendien: hoe zou een Achterhoeker of Twentenaar dan de Nederlandse identiteit moeten opsnuiven?

Tom van der Meulen Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden