Brieven

Afvallûûûh!
Een paginagrote advertentie met worsten, chocoladesnoep, koeken, chips, snackhapjes en kratten bier (Trouw, 4 juni). Op de bank kan het Europees kampioenschap voor thuisblijvers beginnen. Een maand lang nauwelijks beweging en een overdaad aan extra calorieën. Nu is het aanvallen, over een maand is het afvallen geblazen. In het belang van de volksgezondheid kan Oranje beter snel worden uitgeschakeld.

Bert Prang Leiderdorp

Betekenis geven aan het leven
Hoogleraar psychiatrie Frank Koerselman zegt in zijn afscheidsinterview dat 'betekenis geven net zo'n essentiële menselijke functie is als ademhalen of de bloedsomloop. (...) Als je geen betekenis kunt geven aan je leven, ga je dood.' (de Verdieping, 1 juni). Wat goed dat Koerselman dit zo helder naar voren brengt, en wat jammer dat het in de dagelijkse werkelijkheid soms zo moeilijk is om aandacht voor levensvragen te integreren in de zorg voor cliënten van de GGZ. Ik ben zelf humanistisch raadsvrouw. Geestelijk verzorgers zijn specialisten in het omgaan met existentiële nood van cliënten, maar in de samenwerking met artsen en verpleegkundigen is nog een wereld te winnen. Erger nog: in diverse instellingen wordt de geestelijke verzorging geminimaliseerd of zelfs wegbezuinigd. Een gesprek met de geestelijk verzorger kan niet bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Zou dat de reden van de bezuiniging zijn? Stellig kan het bieden van zorg rond levensvragen verderop in het zorgproces wel geld besparen en de ervaren kwaliteit van de geboden zorg verhogen.

Jacqueline Weeda Leiden

Hulde aan Bert Keizer
Wat kan Bert Keizer toch prachtig schrijven! Zijn artikel in Trouw van zaterdag is uitdagend, vol humor, diepzinnig en o zo waar. Ik knip het uit, kopieer het en zal het aan mijn collega's in het verpleeghuis geven. Om op kantoor of waar ook op te hangen. Voor als we moedeloos worden van alle bezuinigingen of veranderingen, die niet in het belang van de bewoners zijn. Voor alle werkers in de gezondheidszorg, die zich misschien soms afvragen of hun werk wel zinvol is! En om ons te sterken in onze mening, dat onze bewoners er toe doen!

Anja de Vries Gouda

Oud goud aan de IJssel
Eind vorig jaar schreef Wim Boevink over zijn ervaringen in het door de crisis getroffen Griekenland. Hij vertelde over de wildgroei van oud-goud-inkoopwinkels: een maatstaf voor de wanhoop die Griekenland had getroffen. Destijds was er in Deventer één enkele oud-goudwinkel. Deze week opende de vierde oud-goudwinkel er zijn deuren.

Boudewijn Rempt Deventer

Ontslagbescherming, juist wel
De ontslagbescherming moet minder, vindt commentator Lex Oomkes (Trouw, 1 juni). De argumentatie daarvoor is op zijn minst wonderlijk te noemen. Het is onrechtvaardig dat er nu werknemers zijn met een vast contract en werknemers met een flexcontract, vindt de commentator. Aan die onrechtvaardigheid doe je iets door de rechten van de werknemers met een vast contract te verslechteren. Kort samengevat: geen armen en rijken, maar iedereen arm! Het tweede argument is nog wonderlijker. Als in de toekomst door de vergrijzing de vraag naar werknemers groeit, is het lastig als die werknemer een sterke positie heeft. Iedereen is straks nodig, zo wordt gesteld. Samengevat: het toekomstig tekort aan werknemers los je op door de ontslagbescherming te verminderen. Wie het snapt, mag het zeggen.

Wim den Hertog Woerden

Straflopers
Een originele en misschien wel zeer effectieve straf voor mensen die te hard rijden, de zogeheten snelheidsovertreders: laat ze als straf het aantal kilometers lopen dat ze te hard hebben gereden. Wellicht een probaat middel? Dit kost wat meer conditie dan de voet op het pedaal houden... Eerst de straf uitlopen en dan pas de auto terug. Controleurs voor de straflopers zijn er vast wel te vinden.

Wilma Wijkmans Assen

Onzichtbaar
In Trouw van 4 juni wordt op de voorpagina een lezersbrief aangekondigd over 'onzichtbare oudere vrouwen in vrijwilligerswerk'. Inderdaad, helemaal onderaan als allerkleinste bijdrage van lezers vond ik de betreffende lezersbrief. Moest die bijdrage ook zo onzichtbaar mogelijk zijn?

Conna Wardenaar Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden