Brieven

Ephimenco en Samsom
Na Femke Halsema (die 'groene heks') en Job Cohen, mag nu ook Diederik Samsom de aan haat grenzende afkeer van columnist Ephimenco ontvangen. Diens weerzin jegens de nieuwe PvdA-leider lijkt echter pathologische vormen aan te nemen in zijn column 'Goelag 1' (Trouw, 24 mei). Ephimenco trekt alle registers open en komt dan nog woorden te kort om zijn diepe persoonlijke aversie kracht bij te zetten. En in die onmacht ligt het voor de hand, om dan meteen maar weer elke links-stemmende burger in Nederland voor bloeddorstige stalinist uit te maken. 'Goelag 2' (en eventueel 3 en 4) mag wat mij betreft achterwege blijven. De columnist heeft zijn punt gemaakt.

Per Schuitemaker Hoorn

Spaarpot afromen
Dat de nieuwe PvdA-leider het spaargeld van mensen met een flinke spaarpot wil afromen (Ephimenco, 24 mei) is alleen maar logisch. Mensen die hebben gespaard om zeker te stellen dat zij op hogere leeftijd geen nodeloos beroep op de gemeenschapsgelden behoeven te doen, zijn de PvdA niet lief. Hun spaargeld zoveel mogelijk afnemen, maakt ze afhankelijk en dat zijn de mensen van wie de PvdA het electoraal moet hebben. De PvdA heeft er belang bij mensen onzelfstandig en hulpbehoevend te houden of te maken. En met Samsoms plan groeit het aantal afhankelijke mensen. Treurig. Hopelijk kiezen de echte socialisten snel een andere partijleider.

Anton Gerits Hilversum

Geert Wilders
Het is opmerkelijk dat de heer Wilders met zijn politiek clowneske gedrag toch weer diverse podia krijgt. Zo ook in Trouw (24 mei), waarin veel aandacht wordt besteed aan Wilders' spookbeelden over Europa. Met zijn advocaat gaat hij nu een civiele procedure starten die zoals u terecht vaststelt volslagen zinloos is. Geef Wilders de aandacht die hij verdient: een klein stukje ergens op de achtste pagina. En laat uw journalisten niet achter een man aanlopen die wegloopt als het erop aankomt. Laat dat maar over aan ezels.

F.Hendriks Nijmegen

Winsemius verademing
Oud-minister Pieter Winsemius in de Tien Geboden (Trouw, 19 mei). Wat een verademing dat er ook een echte liberaal is. Doodzonde dat deze man geen minister-president is.

H. Rensenbrink Amstelveen

Roeien onderbelicht
De redactie van Trouw presteert het om een nietszeggende voetbalwedstrijd (Bayern München contra Nederlands elftal; Trouw, 23 mei) veel ruimte te geven, met wederom een foto. En de prestaties van de Nederlandse roeiers op de Rotsee te Luzern aan de onderk(r)ant te zetten, zónder foto. Een sportprestatie wil de aandacht die ze verdient.

Herman Klaassen Driebergen

Beest is geen leeuw
In 'Halffabrikaten' schrijft Rob Schouten (Trouw, 23 mei) over onder anderen Robert M. dat "het gedraai, gelieg en theater wijst op een behoorlijke mate van intelligentie bij de dader" en rekent dat in één adem tot het Aspergersyndroom. Ho, ho Rob, dat is iets te kort door de bocht. Een leeuw is een beest, maar een beest is geen leeuw! Met andere woorden, er zijn genoeg intelligente mensen met genoemde eigenschappen zonder ook maar een symptoom van Asperger te hebben.

Joke Bredschneijder Woudenberg

Wiskunde-examen
In de krant van 24 mei stond een vraag uit het wiskunde A-examen havo. Ik heb deze vraag eens voorgelegd aan mijn kinderen van 8 en 11 jaar. Toegegeven, die kunnen aardig rekenen, maar beiden waren in staat om binnen een halve minuut uit het hoofd het goede antwoord te berekenen. Het is dan ook een eenvoudige rekenvraag. Even checken bij de volledige opgaven en je ziet dat het een typische 'cadeauvraag' is. Durfde Trouw haar lezers niet met een echte wiskundevraag te confronteren?

Gerben Wierda Heerlen

Oudere auto
Volgens mij vergeet lezer Remi Verhagen in zijn bijdrage over de voordelen van oude auto's (Trouw, 22 mei) één ding te vermelden. Een oudere auto - en daar valt een auto van 13 jaar oud toch echt wel onder - heeft een veel hogere uitstoot aan CO2 en schadelijke stoffen dan een nieuwe auto. Op dat vlak is de auto van Verhagen dus niet echt milieuvriendelijk! Misschien toch tijd voor een nieuwe auto?

Evert Salverda Bolsward

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden