brieven

Teleurgesteld Israël
Israël is teleurgesteld over het vertrek van PGGM uit Israëlische banken. (Trouw, 9 januari). "Dit is het zoveelste teken van een groeiende anti-Israëlstemming in Nederland, een oude vriend", reageert de staat. Onjuist! Het is het zoveelste teken van afkeuring van een misdadig beleid, waaraan die banken meewerken. Israël beseft nog steeds niet dat oude vriendschappen daardoor kunnen bekoelen. Ook van een vriend hoef je niet alles te accepteren.

Pierre Joosten Soest

Nederland-Israël
Vitens en PGGM hebben besloten om niet langer te investeren in Israëlische banken die de nederzettingenpolitiek promoten en daardoor Palestijnen diep raken in hun bestaan. Ook ABP overweegt de samenwerking met Israël te stoppen. Andere instellingen die Israël steunen kunnen er ook niet langer omheen. Door de Verenigde Naties worden de nederzettingen al jarenlang illegaal verklaard, maar Israël gaat door met het bouwen ervan, met koloniseren. Wie niet hoort, moet maar eens voelen. Nu hoop ik van ganser harte dat onze regering deze hoopvolle signalen tot regeringsstandpunt maakt. Dat zou de Palestijnen een hart onder de riem steken.

Jan van Drie Oss

Muur van haat
De van godgegeven zwartgallige grapjas M'Bala M'Bala gebruikt de Gouden Hand om vrij zijn antisemitische mening te uiten (Trouw, 8 december). Jood betekent Godlover en ondanks dat worden Joden tot in het diepst van hun ziel gekrenkt door een van godgegevene. Welke theatergod heeft ons Dieudonné M'Bala M'Bala gegeven om een muur van haat op te richten?

Martha Gobetz Drachten

Annouk van der Weijden
Opvallend was de positieve kop 'Van der Weijden mag definitief naar spelen' (Trouw, 8 december). Andere kranten kopten juist negatief, met koppen als 'Nauta verliest'. Gisteren ook weer een aardig stukje van Antal Crielaard. Ik volg Annouk al jaren van nabij en weet hoe ze heeft moeten vechten om haar droom waar te maken. Maar in tegenstelling tot de conclusie van Crielaard, denk ik dat het sprookje wel een goede afloop kan hebben ondanks haar gebrek aan geld.

Kees Alewijnse Kudelstaart

Versterven
Artsen mogen bewust verstervende klanten hulp weigeren (Trouw, 9 januari). En circa tien procent van hen doet dat, blijkt uit het standpunt van de KNMG uit 2011. Ze mógen doorverwijzen, maar of dat gebeurt is te betwijfelen. Dat de dienstbaarheid van de arts ondergeschikt is aan diens persoonlijk opvattingen en geen onderdeel is van het beroep, wordt hiermee nog eens bevestigd. Het onderstreept het pleidooi om de rol van de arts bij het (vrijwillige) levenseinde te nuanceren en de beslissingen en regie over het leven te laten bij de persoon van wie dat leven is. Artsen hebben hun huidige positie alleen te danken aan het feit dat ze de sleutel van de medicijnkast hebben gekregen van de wetgever, niet omdat ze zoveel beter over het sterven en de dood kunnen oordelen dan andere mensen. Ten aanzien van de geest, levensinvulling, zingeving, wilsbekwaamheid zijn artsen niet bekwamer dan gewone burgers.

Albert Heringa Bennekom

Huis Doorn
Museum Huis Doorn wil in september in de garage van het kasteel een museum van de Eerste Wereldoorlog openen (Trouw, 8 december), volgens het artikel 'het enige over dat thema in Nederland'. Geen kwaad woord over Huis Doorn (integendeel) maar dat dat dan het enige museum in Nederland over de Eerste Wereldoorlog zou zijn, is niet juist. In Alkmaar is sinds enige jaren het 'Oorlogsmuseum Le Poilu - Musée de la Guerre 14-18' gevestigd; een klein maar fijn museum.

Paul de Vries Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden